Macron ställs återigen mot Le Pen i presidentvalet | Expo.se

Macron ställs återigen mot Le Pen i presidentvalet

Publicerad 2022-04-11 12:36

Marine Le Pen, Nationell samling, tidigare Front National

Marine Le Pen, Nationell samling, tidigare Front National går till den andra valomgången i det franska presidentvalet.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att möta Marine Le Pen i presidentvalets avgörande andra valomgång. I söndagens val vann Macron 27,6 procents stöd. Le Pen hamnade på andra plats med 23,4 procent.

På söndagen hölls den första valomgången i det franska presidentvalet. Flera presidentkandidater ställde upp och de två med flest röster går vidare till den avgörande valomgången den 24 april.

Den sittande presidenten Emmanuel Macron vann 27,6 procent av rösterna. Högerextrema Nationell samlings Marine Le Pen hamnade på andra plats med 23,4 procent. Tätt följd av vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som vann ett stöd på 21,9 procent av rösterna. Den andra högerextrema kandidaten Eric Zemmour vann ett stöd på sju procent, rapporterar France 24. Valdeltagandet låg på 74,8 procent.

Vänsterkandidaten Mélenchon har uppmanat sina anhängare att inte rösta på Le Pen i den andra valomgången, men samtidigt inte gett sitt stöd till Macron. Eric Zemmour uppmanar sina anhängare att rösta på Le Pen.

Även 2017 möttes Macron och Le Pen i den andra valomgången. Då vann Macron med 66 procent av rösterna efter att flera presidentsvalskandidater uppmanat sina väljare att rösta emot Le Pen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons