Mordet i Visby utreds som terroristbrott | Expo.se

Mordet i Visby utreds som terroristbrott

Publicerad 2022-07-12 07:06

Theodor Engström ureds för terroristbrott efter det dödliga dådet i Almedalen.

Theodor Engström ureds för terroristbrott efter det dödliga dådet i Almedalen. På bilden ses han demonstrera med nazistiska NMR 1 maj 2018.

Mordet i Visby under Almedalsveckan rubriceras som terroristbrott och Säkerhetspolisen tar över utredningen. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Brottsmisstankarna mot Theodor Engström, 32, som är häktad misstänkt för den dödliga attacken mot SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, i Visby den 6 juli, har ändrats till terroristbrott genom mord. Han misstänks även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Säkerhetspolisen tar över förundersökningen, som kommer att ledas av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Det meddelade Åklagarmyndigheten under måndagskvällen.

– Det har framkommit uppgifter som har lett fram till de nya misstankarna. Exakt vilka uppgifter det rör sig om är något som den pågående förundersökningen nu tittar närmare på, det är något som vi inte kan gå in på, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson vid Säpo till SVT.

Polisen har tidigare sagt att dådet handlar om psykisk ohälsa och att Theodor Engström uppgett att attacken ska ha varit riktad mot psykiatrin.

Demonstrerat med nazister

Theodor Engström var under flera år aktiv i sammanhang kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Under 2015 tecknade han stödmedlemskap i NMR och skrev även artiklar på organisationens hemsida, bland annat en förintelseförnekande text. Han har även under den här tiden beställt hem propaganda för spridning för organisationen.

Efter det har han deltagit på NMR:s demonstrationer, bland annat förstamajdemonstrationen i Falun 2017 och i Göteborg i september samma år, i anslutning till Bokmässan. År 2018 var han i Ludvika och demonstrerade 1 maj och han deltog även i NMR:s demonstration i Stockholm i augusti.

Efter 2018 är det oklart om han haft något samröre med organisationen.

Enligt Åklagarmyndigheten finns det ingen ytterligare misstänkt i ärendet utöver den häktade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons