Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen, som greps av polis under onsdagseftermiddagen efter knivdådet i Visby mot Ing-Marie Wieselgren, 64, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR), har tidigare kopplingar till högerextrema rörelser, vilket Expressen var först att rapportera om. 

32-åringen, som är hemmahörande i södra Sverige, är efter dådet på Donners plats i Visby under onsdagen misstänkt för mord på Ing-Marie Wieselgren. Hans advokat, Staffan Fredriksson, har under torsdagen uppgett till flera medier att 32-åringen erkänner brott.

Kammaråklagare Petra Götell säger till Dagens Nyheter att Ing-Marie Wieselgren var det tilltänkta offret och att ”det har att göra med hennes offentliga profil”.  På polisens presskonerens under torsdagen sa Petra Götell att deras bedömning är att dådet saknar koppling till Nordiska morståndsrörelsen utan handlar om psykisk ohälsa och att 32-åringen uppgett att dådet ska ha varit riktat mot psykiatrin.

Aktiv i NMR

Mannen var under flera år aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Under 2015 tecknade han stödmedlemskap i NMR och skrev även artiklar på organisationens hemsida, bland annat en förintelseförnekande text. Han har även under den här tiden beställt hem propaganda för spridning för organisationen.

Efter det har han deltagit på NMR:s demonstrationer, bland annat förstamajdemonstrationen i Falun 2017 och i Göteborg i september samma år, i anslutning till Bokmässan. År 2018 var han i Ludvika och demonstrerade 1 maj och han deltog även i NMR:s demonstration i Stockholm i augusti. Efter 2018 är det oklart om han haft något samröre med organisationen.

Almedalen 2014

Mannen var även i Almedalen 2014 och bar då t-shirt med Sverigedemokraternas partisymbol. Mannen sa vid ett tillfälle till en representant för nazistiska Svenskarnas parti att: "Jag sympatiserar med Sverigedemokraterna men jag stödjer er också. Ni är spjutspetsen i den nationella rörelsen".

Det var vid 14-tiden på onsdagen som larmet om att ett knivdåd i centrala Visby kom till polisen. Under kvällen meddelande polisen vid en pressträff att Ing-Marie Wieselgren avlidit av sina skador.

På torsdagen begärdes 32-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.