Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen som är hemmahörande i Tyresö åtalas vid Nacka tingsrätt misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Åtalet rör dels att han tillverkat och antänt en explosiv vara på allmän plats, dels att han i sitt hem haft ämnen och föremål som kan användas för att tillverka explosiva varor.

Polisen fattade misstankar mot 19-åringen i anslutning till att de i samband med en annan utredning beslagtog hans mobiltelefon. I telefonen fann polisen en film som visar hur en ”explosiv vara” antänds vid en fotbollsplan. Filmen är inspelad den 31 december 2021. En genomgång av mobilen visar att mannen även gjort sökningar på hur man tillverkar bomber.

Den 20 januari gör polisen en husrannsakan i mannens lägenhet i Tyresö. Utöver polisen är även personal från Nationella bombskyddet och Säkerhetspolisen på plats. I lägenheten påträffas kemikalier, svartkrut och andra produkter som kan användas för att framställa ”pyrotekniska produkter”.

Menar att syftet varit nyårsfirande

Mannen uppger i förhör att planen med inköpen var att göra en smällare till nyår. Han skulle testa under dagen, men effekten blev större än väntat och efter det tillverkar han inte några fler ”fyrverkeripjäser”, berättar han för polisen.

Att han på nätet sökt på det ämne, ett slags gödselmedel, som Anders Behring Breivik använde vid sitt dåd 2011 uppger han var av nyfikenhet.

När han delges misstanke om brott och får frågan om hur han ställer sig till anklagelserna svarar han ”inga kommentarer”.

Material som polisen fann i mannens bostad. Foto: Polisens förundersökning

Aktiv i NMR

Till polisen medger 19-åringen att han varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han säger dock att han lämnade organisationen i juli 2020. Enligt egen utsago var orsaken att han varken gillade organisationen eller medlemmarna längre.

Efter det ska han via en chattgrupp på Telegram ha haft kontakt med ytterligare en handfull avhoppare. Chattgruppen kallar de för ”Stjärtgossarna”. I gruppen diskuteras bland annat om de ska gå på demonstrationen mot vaccinpass i Stockholm den 22 januari som anordnades av den konspirationsteoretiska anti-corona-rörelsen.

I anslutning till chattdiskussionen skriver 19-åringen: ”Om vi får tag på cobra 8 tills demon då blir det kaos”. Cobra 8 är en kraftig banger som brukar beskrivas ha nästan samma sprängverkan som en handgranat. 19-åringen menar dock att namnet på chattgruppen visar hur oseriöst det som sägs där är och att det inte ska tas på allvar. Själv går han inte på demonstrationen.

Högerextremismen fortsätter efter NMR

Expos granskning visar att 19-åringens högerextrema engagemang fortsatte längre än vad som framkommer i polisens förundersökning. Granskningen visar också att hans förbindelse till extremhögern varit djupare än vad han gör gällande i förhör med polisen.

Mannen vill inte berätta vilka övriga som ingår i ”Stjärtgossarna”. Men utifrån beskrivningen framstår det som att åtminstone delar av den består av personer som lämnade NMR sommaren 2020 för att istället fokusera på det löst organiserade högerextrema nätverket White Boys. Ett nätverk som även anordnar kampsportsturneringar under namnet White Boys Fight Club.

19-åringen nämner dessutom att en av personerna som ingår i chattgruppen inte längre bor i Sverige, vilket kan förmodas vara den ledande personen inom White Boys som på Säkerhetspolisens inrådan utvisades från Sverige 2021.

19-åringen (inringad) ses bära "skull mask" som det nazistiska nätverket Atomwaffen Division brukar bära. 

White Boys och Nordisk styrka

Expos granskning visar att 19-åringen varit en del av White Boys-nätverket. Han har deltagit på flera offentliga tillställningar, som hedrandet av Karl XII den 30 november 2020. Han deltog även i oktober samma år i en av White Boys kampsportsturneringar.

Utöver White Boys så har han även medverkat på evenemang anordnat av Nordisk styrka, den nazistorganisation som grundades 2019 av utbrytare från NMR. Han har också under 2021 åtminstone vid ett tillfälle deltagit i en av de konspirationsteoretiska demonstrationerna mot coronarestriktioner.

Tidigare rättsfall

Det är inte första gången före detta medlemmar i NMR uppmärksammas för att ha hanterat explosiva ämnen. 2017 dömdes till exempel tre tidigare NMR-aktivister för inblandning i en serie bombdåd i göteborgsområdet.

Tidigare i juni meddelades att en man i 25-årsåldern med bakgrund i NMR döms för bland annat brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Utredningen mot mannen visade bland annat att han hyllat högerextrema terrorister som Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant och att han hade påbörjat ett så kallat manifest.

Huvudförhandling rörande åtalet mot 19-åringen är planerad till den 17 augusti.