Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

19-åringen dömdes på onsdagen i Nacka tingsrätt till villkorlig dom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De ämnen och material som polis beslagtagit bedöms samtidigt vara förverkade.

Som Expo tidigare har rapporterat om så var 19-åringen fram 2020 aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Avhoppet innebar dock inte att han lämnade den högerextrema miljön.

Expos granskning visade att 19-åringen efter han lämnat NMR varit en del av White Boys-nätverket. Han har deltagit på flera offentliga tillställningar, som vid hedrandet av Karl XII den 30 november 2020. Han deltog även i oktober samma år i en av White Boys kampsportsturneringar.

Läs mer: Ledande person i White Boys utvisas från Sverige

Utöver White Boys så har 19-åringen medverkat på evenemang anordnat av Nordisk styrka, den nazistorganisation som grundades 2019 av utbrytare från NMR. Han har också under 2021 åtminstone vid ett tillfälle deltagit i en av de konspirationsteoretiska demonstrationerna mot coronarestriktioner.

Intresse för bombtillverkning

Åtalet rörde dels att han tillverkat och antänt en explosiv vara på allmän plats, dels att han i sitt hem haft ämnen och föremål som kan användas för att tillverka explosiva varor.

Det var efter att polisen i anslutning till en annan utredning beslagtog 19-åringens mobiltelefon som misstankarna uppstod. I telefonen fann polisen en film som visar hur en ”explosiv vara” antänds vid en fotbollsplan. Filmen är inspelad den 31 december 2021.

Mannen uppgav senare i förhör att han ville göra en smällare till nyår. Han testade den, men effekten blev större än väntat och efter det menar 19-åringen att han inte tillverkar några fler ”fyrverkeripjäser”.

Tingsrätten konstaterar att 19-åringen uppvisat ett stort intresse för explosiva varor och bombtillverkning i allmänhet, bland annat genom sökningar på nätet och i konversationer med andra personer.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för brottet för en vuxen person skulle motsvara fängelse i 14 dagar, men med hänsyn till 19-åringens ålder och att han sedan tidigare är ostraffad bedöms påföljden kunna stanna vid en villkorlig dom.