Livstids fängelse för terroristen i Christchurch | Expo.se

Annons

Livstids fängelse för terroristen i Christchurch

Publicerad 2020-08-27 08:41

Brenton Tarrant livesände sitt dåd i Christchurch

Döms till historiskt hårt straff för masskjutningen i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, där 51 människor sköts till döds den 15 mars 2019. På torsdagen föll domen.

Livstids fängelse utan möjlighet till förtida frigivning. Det är första gången i Nya Zeelands historia som ett så hårt straff utdelas - terroristen kommer aldrig att lämna fängelset.  Brenton Tarrant erkände tidigare i år 51 mord, 40 mordförsök och terrorbrott, efter att tidigare ha nekat till alla anklagelser. Han motsatte sig inte heller straffet när det idag meddelades av domaren Cameron Mander i rätten i Christchurch. 

Rättegången har pågått under flera dagar och mycket fokus har lagts på offrens berättelser, överlevare och anhöriga. Under 17 timmar lät domaren dem tala. 

Det var den 15 mars förra året som gärningsmannen gick in i al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. En andra skjutning ägde rum i Linwood-moskén. Terroristen livesände sitt dåd på internet och hade innan attackerna lagt upp ett politiskt manifest på internetforumet 8chan. 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons