Mördade av nazister | Expo.se

Mördade av nazister

Publicerad 2003-04-17 22:45

(Expo nr 2 - 1995) Officiell statistik saknas helt, men det senaste decenniet har minst ett 20-tal människor i Sverige mördats av personer med anknytning till extremhögern. Expos sammanställning gör inte anspråk på att vara komplett; till nedanstående lista kan fogas ytterligare fall där kopplingen varit mer otydlig, eller där den politiska kopplingen inte redovisats i domstolen. Till listan kan även fogas en lång rad fall av grova misshandlar och knivskärningar som gett upphov till obotliga skador, men där slumpen och snabba läkarinsatser gjort att offret överlevt.

• Stockholm 1983. Den 8 nov misshandlades 37-årige servitören Åke Nord till döds av två NRP-sympatisörer. Ett hakkors skars in i hans bröstkorg. Dom: Två personer, 26 respektive 19 år dömdes till fem års fängelse respektive psykiatrisk vård.

• Göteborg 1985. Den 29 okt misshandlades och torterades 62-årige Ludwig Buchwald till döds av två NRP-medlemmar, 20 respektive 18 år. Dom: psykiatrisk vård respektive fyra års fängelse.

• Göteborg 1986. En 23-årig flicka sköts till döds och hennes pojkvän skadades allvarligt av ett 27-årigt vapenfreak. Vid husrannsakan hittades en mängd nazilitteratur i mördarens bostad. Dom: Sluten psykiatrisk vård.

• Nynäshamn 1986. Den 20 juni misshandlades 21-årige Ronny Landin till döds vid Nickstabadet. Dom: Fem skinheads åtalades och dömdes till fängelse i åtta år, sex år, fem år samt fyra månader. En frikändes.

• Lund 1990. Den 23-årige marockanske turisten Moustafa Ennadja misshandlades till döds av ett svenskt ungdomsgäng som gav uttryck för rasistiska åsikter. Dom: En 18-åring dömdes till ett års fängelse.

• Göteborg 1990. Den 12 augusti knivmördades 35-årige Kent Antonsson av två naziskins på en parkeringsplats i Göteborg. Dom: Fängelse i 6 respektive 3,5 år; både är nu på fri fot och verksamma i nazigruppen Svarta Orden.

• Uddevalla 1991. I juli misshandlades den assyriske flyktingen Hayan Altrn till döds av tre svenska nazister i Uddevalla. Dom: Två dömdes till fängelse i tre år, en dömdes till fängelse i två och ett halvt år.

• Linköping 1992. Den 14 augusti misshandlades Tommy Månsson till döds av två skinheads vid Tinnerbäckravinen i Linköping. Dom: Fyra års fängelse vardera.

• Nödinge 1993. Den 30 april misshandlades 28-årige Mikael Hogg från Härnösand till döds av skinheads, sedan han klagat på att de spelade musik på hög volym. Dom: Tre personer, två 20-åringar och en 18-åring dömdes till fängelse i tre respektive två år, samt sex månader för den tredje.

• Stockholm 1995. På nyårsmorgonen misshandlades och torterades 16-årige Anders Gustafsson till döds 200 meter från Fryshuset. Ett 17-årigt skinhead anhölls, men släpptes senare i brist på bevis.

• Västerås 1995. Den 11 mars knivmördades hockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås av en 19-årig aktivist i NS-rörelsen. DOM: Åtta års fängelse för ett 19-årigt skinhead.

• Avesta 1995. Den 13 april knivmördades 17-årige Lars Hellberg av ett babyskin vid Folkets park i Avesta. Dom: Tingsrätten dömde ett 15-årigt skinhead till fängelse i 2 år sex månader; hovrätten ändrade till vård inom socialtjänsten.

• Borlänge 1995. Den 29 april sköts 28-årige Tony Boija till döds av två rasister vid sjön Nedre Valsan. Dom: Två åtalade frikändes för mordet, men dömdes för bl a olaga vapeninnehav.

• Malmö 1995. Den 3 juni knivhöggs 19-årige Sven-Peter Pettersson till döds på Folkfesten i Malmö. Dom: En 24-årig biker friades i tingsrätten.

• Skellefteå 1995. Den 25 juni sköts 27-årige Lars Enmark till döds i Skelleftehamn. Mördaren var ett f d skinhead. Dom: Livstid, ska överklagas.

• Kungälv 1995. Den 16 aug misshandlades 14-årige John Hron till döds av fyra skinheads och NS-aktivister. Dom: Två av de åtalade döms till sex respektive fem års fängelse, en döms till vård inom socialtjänsten och en frikäns.

• Klippan 1995. Den 9 sep knivmördades flyktingen Gerhard Gbeyo av en svensk nynazist men anknytning till NS-rörelsen.

© Expo 1995


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons