”Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”. Budskapet kunde läsas ihop med Tredje rikets svartvitröda flagga på reklamplats i Stockholms tunnelbana inför EU-valet 2019. Avsändare var Sverigedemokraterna och redan året innan, under valrörelsen, hade partiets egna mediabolag Samtid och framtid producerat en propagandafilm där Socialdemokratin hölls ansvarig för såväl rasbiologin som ett påstått samarbete med Nazityskland – trots att Sverige vid tidpunkten hade en samlingsregering.

Sedan 2018 har propagandakriget om svensk historia under andra världskriget rullat på. Syftet är att svartmåla Socialdemokraterna genom att hålla dem ansvariga för en falsk bild av Sverige och dess politik under kriget. Men också att utmåla Sverige som korrupt och i behov av rening och pånyttfödelse.

Ett av de mer långlivade och ambitiösa desinformationsprojekten om Sverige och andra världskriget är sajten ”Sverige & Sanningen”. Hemsidan startade 2019 och har varit aktiv sedan dess. Blenda W. Thor är den pseudonym som presenteras som sajtens grundare och som också skrivit de flesta inläggen. Pseudonymen finns också på Twitter där hen i skrivande stund har nästan 1 300 följare och på Facebook där sidan ”Sverige & Sanningen” har över 10 200 följare.

Texterna på sajten är förhållandevis välskrivna och fakta blandas med fiktion, spekulativa teser och rena lögner för att skapa ett så suggestivt och skandalöst innehåll som möjligt. Här finns både grov rasism och hat mot allt som förknippas med socialism, liberalism och, ironiskt nog, Sverige. Förutom propagandan kring landets roll i andra världskriget publicerar sajten bland annat uthängningar av socialdemokrater, företrädesvis personer med muslimskt ursprung, genom länkar till ytterhögerns alternativmedier och andra bloggar. På sajten torgförs också en svensk variant av ”The Great Replacement”, det vill säga konspirationsteorin om att svenskarna håller på att bli en minoritet i Sverige.

Under rubriken ”Judetågen” påstod Blenda W. Thor i början av året att 28 norska judar deporterades på svenska järnvägar till Auschwitz.

Problemet är att inga sådana transporter eller deportationer skedde genom Sverige. Påståendet att norska judar deporterades med tåg genom Sverige är alltså en lögn. Samtliga deportationer av judar från Norge skedde med båt, vilket Bjarte Bruland visar i standardverket Holocaust i Norge. Efter att jag skrivit en tråd om ämnet på Twitter samt nämnt för ”Blenda W Thor” på dennes Twitter-konto att min kommande bok skulle innehålla ett kapitel om ”Judetågen” så togs artikeln ned bara dagar senare. Den 31 januari 2022 var det enda som fanns kvar av ursprungsartikeln en liten kort passus i en annan artikel där påståendet om att 28 judar deporterades med tåg genom Sverige gick att läsa.

Men i den ursprungliga publiceringen hävdades att Per Albin Hansson visste att judar deporterades genom Sverige och: ”Därmed är Socialdemokraterna tveklöst medskyldiga till Förintelsen.”

I artikeln citerades även ett vittne, den judiska överlevaren Lisa Segal, som påstods intyga att hon deporterades genom Sverige. Att fabricera vittnesuppgifter är ett av de mest flagranta exemplen på desinformation jag stött på för att driva hem en i grunden falsk tes.

Lisa Segal var nämligen en verklig överlevande. Hon föddes 18 mars 1924 och hon och hennes mor Frida Segal samt hennes två år äldre bror Leopold satt i det norska koncentrationslägret Bredtveit från 15 januari 1943 och i Grini från 21 januari 1943 fram till det att de deporterades den 15 februari 1943.

Segal gav mycket riktigt ett (men bara ett enda) vittnesmål efter kriget. Hon gjorde det i ett förhör i Oslo tingshus den 15 mars 1947. Transkriberingen av det förhöret finns bevarad och där sägs ingenting om någon tågtransport från Oslo genom Sverige. Tvärtemot vad som uppgavs på sajten så sade Segal att deportationen skedde med båt från Oslo. Segal och nio andra judar färdades med båten Lappland från Oslo till Århus i Danmark. Därefter följde tågtransport genom Danmark in i Tyskland. Det här förhörsprotokollet finns även publicerat och fritt tillgängligt i Bjarte Brulands bok Øyenvitner.

Segals vittnesmål på sajten är alltså fabricerat. Små delar av det verkliga vittnesmålet hade behållits men den väsentliga informationen som anfördes som bevis för att hon färdats genom Sverige var alltså helt och hållet fiktiv.

Artikeln avslutades med en informationsruta med följande text:

”Om detta må vi berätta…Denna artikel är till minne av de 28 norska judar som med Socialdemokraternas hjälp transporterades till Auschwitz gaskammare. Artikeln är en ständig påminnelse om Socialdemokraternas historia och till alla Er som röstat på detta antisemitiska socialistiska parti som aktivt medverkat till Förintelsen. Publicerad på Minnesdagen över Förintelsens offer, den 27 januari.”

Jacob Grönbech Jensen

Tyvärr är denna sajt inte ensam om att syssla med detta. Den är däremot ett bra exempel på en mycket bredare trend där historien görs till ett vapen i politiken. Tendensen att vanställa historiska fakta, eller till och med hitta på historiska händelser, har blivit alltmer utbredd och oblyg, vilket inte minst Aron Flams bok Det här är en svensk tiger (Samizdat publishing, 2019) illustrerar på ett nästan övertydligt vis. Där påstås exempelvis felaktigt att Sverige tvingades betala krigsskadestånd efter kriget på grund av samarbete med Hitler, att folkhemmet byggdes på guld stulet från mördade judar och att svenskt näringsliv och svenska myndigheter ariserades, det vill säga rensades på judar.

Det här faller väl in i SD:s massiva historieförfalskningskampanj som inleddes 2018 med filmen Ett folk, ett parti – Socialdemokraternas historia. Genom filmen, producerad av det partiägda mediebolaget Samtid och framtid, ville man hänga ansvaret för rasbiologi och nazism runt Socialdemokraternas hals. Den ledde till att ett antal historiker och andra forskare skrev artiklar och bemötte de grövsta felaktigheterna och lögnerna. Icke desto mindre blev kampanjen framgångsrik, föreställningarna och argumenten som framfördes där har fått fäste i den politiska myllan längre ut på högerkanten.

Sverigedemokraterna återupptog ett år senare kampanjen inför EU-valet 2019, den här gången genom partiets egen kommunikationsavdelning med Joakim Wallerstein i spetsen. Enligt Wallerstein själv var Sverigedemokraterna trötta på att behöva bemöta de egna nazistiska rötterna och valde att gå till motattack med en affischeringskampanj i Stockholms tunnelbana.

Desinformationskampanjerna kan förväntas tillta i styrka och omfång ju närmare valet vi kommer. Så sent som i början av maj skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på Twitter att om någon undrar varför Socialdemokraterna med Annika Strandhäll ”i spetsen kryper runt som lydiga små hundar för islamisterna, är det för att de har en lång tradition av att krypa. När det begav sig kröp de lydigt för de tyska nazisterna”.

Det är en vanligt förekommande föreställning att Sverige ”kröp” för Tyskland under kriget. Naturligtvis finns saker att kritisera, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att samlingsregeringen agerade under extremt yttre tryck från Tyskland som från april/maj 1940 ockuperat större delen av Europa, inklusive Norge och Danmark. Sverige var fullständigt inringat och avskärmat under nästan hela världskriget och tvingades hantera det ständiga hotet om tysk ockupation. Trots det gjorde Sverige konstant motstånd mot nazisternas tryck, sade ofta nej till tyska krav och hjälpte de allierade i den mån det var möjligt. Inte minst räddade den svenska neutralitetspolitiken livet på tiotusentals judar, inklusive de cirka 8 000 svenska judarna som annars hade mördats i Förintelsen.

Propagandan från exempelvis Jomshof och sajten Sverige och sanningen tar inte hänsyn till de faktiska historiska förhållandena. Och även om udden är riktad mot Socialdemokraterna spelar den förintelseförnekare och antisemiter direkt i händerna. Att lögner och felaktigheter om judiska överlevare, och om Förintelsen generellt, sprids kommer obönhörligen leda till att de som förnekar Förintelsen slår ner på dessa för att hävda att det är omöjligt att lita på historieskrivningen, inklusive överlevarna. Propagandisternas lögner riskerar misstas för att vara överlevarnas egna lögner. Det är en förrädisk taktik som förment ställer sig på judarnas sida men som egentligen, på klassiskt antisemitiskt vis, enbart parasiterar på Förintelsen för att bedriva politisk krigföring mot sina utsedda fiender. ”Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”. Budskapet kunde läsas ihop med Tredje rikets svartvitröda flagga på reklamplats i Stockholms tunnelbana inför EU-valet 2019. Avsändare var Sverigedemokraterna och redan året innan, under valrörelsen, hade partiets egna mediabolag Samtid och framtid producerat en propagandafilm där Socialdemokratin hölls ansvarig för såväl rasbiologin som ett påstått samarbete med Nazityskland – trots att Sverige vid tidpunkten hade en samlingsregering.

Sedan 2018 har propagandakriget om svensk historia under andra världskriget rullat på. Syftet är att svartmåla Socialdemokraterna genom att hålla dem ansvariga för en falsk bild av Sverige och dess politik under kriget. Men också att utmåla Sverige som korrupt och i behov av rening och pånyttfödelse.

Ett av de mer långlivade och ambitiösa desinformationsprojekten om Sverige och andra världskriget är sajten ”Sverige & Sanningen”. Hemsidan startade 2019 och har varit aktiv sedan dess. Blenda W. Thor är den pseudonym som presenteras som sajtens grundare och som också skrivit de flesta inläggen. Pseudonymen finns också på Twitter där hen i skrivande stund har nästan 1 300 följare och på Facebook där sidan ”Sverige & Sanningen” har över 10 200 följare.

Texterna på sajten är förhållandevis välskrivna och fakta blandas med fiktion, spekulativa teser och rena lögner för att skapa ett så suggestivt och skandalöst innehåll som möjligt. Här finns både grov rasism och hat mot allt som förknippas med socialism, liberalism och, ironiskt nog, Sverige. Förutom propagandan kring landets roll i andra världskriget publicerar sajten bland annat uthängningar av socialdemokrater, företrädesvis personer med muslimskt ursprung, genom länkar till ytterhögerns alternativmedier och andra bloggar. På sajten torgförs också en svensk variant av ”The Great Replacement”, det vill säga konspirationsteorin om att svenskarna håller på att bli en minoritet i Sverige.

Under rubriken ”Judetågen” påstod Blenda W. Thor i början av året att 28 norska judar deporterades på svenska järnvägar till Auschwitz.

Jacob Grönbech Jensen

Problemet är att inga sådana transporter eller deportationer skedde genom Sverige. Påståendet att norska judar deporterades med tåg genom Sverige är alltså en lögn. Samtliga deportationer av judar från Norge skedde med båt, vilket Bjarte Bruland visar i standardverket Holocaust i Norge. Efter att jag skrivit en tråd om ämnet på Twitter samt nämnt för ”Blenda W Thor” på dennes Twitter-konto att min kommande bok skulle innehålla ett kapitel om ”Judetågen” så togs artikeln ned bara dagar senare. Den 31 januari 2022 var det enda som fanns kvar av ursprungsartikeln en liten kort passus i en annan artikel där påståendet om att 28 judar deporterades med tåg genom Sverige gick att läsa.

Men i den ursprungliga publiceringen hävdades att Per Albin Hansson visste att judar deporterades genom Sverige och: ”Därmed är Socialdemokraterna tveklöst medskyldiga till Förintelsen.”

I artikeln citerades även ett vittne, den judiska överlevaren Lisa Segal, som påstods intyga att hon deporterades genom Sverige. Att fabricera vittnesuppgifter är ett av de mest flagranta exemplen på desinformation jag stött på för att driva hem en i grunden falsk tes.

Lisa Segal var nämligen en verklig överlevande. Hon föddes 18 mars 1924 och hon och hennes mor Frida Segal samt hennes två år äldre bror Leopold satt i det norska koncentrationslägret Bredtveit från 15 januari 1943 och i Grini från 21 januari 1943 fram till det att de deporterades den 15 februari 1943.

Segal gav mycket riktigt ett (men bara ett enda) vittnesmål efter kriget. Hon gjorde det i ett förhör i Oslo tingshus den 15 mars 1947. Transkriberingen av det förhöret finns bevarad och där sägs ingenting om någon tågtransport från Oslo genom Sverige. Tvärtemot vad som uppgavs på sajten så sade Segal att deportationen skedde med båt från Oslo. Segal och nio andra judar färdades med båten Lappland från Oslo till Århus i Danmark. Därefter följde tågtransport genom Danmark in i Tyskland. Det här förhörsprotokollet finns även publicerat och fritt tillgängligt i Bjarte Brulands bok Øyenvitner.

Segals vittnesmål på sajten är alltså fabricerat. Små delar av det verkliga vittnesmålet hade behållits men den väsentliga informationen som anfördes som bevis för att hon färdats genom Sverige var alltså helt och hållet fiktiv.

Artikeln avslutades med en informationsruta med följande text:

”Om detta må vi berätta…Denna artikel är till minne av de 28 norska judar som med Socialdemokraternas hjälp transporterades till Auschwitz gaskammare. Artikeln är en ständig påminnelse om Socialdemokraternas historia och till alla Er som röstat på detta antisemitiska socialistiska parti som aktivt medverkat till Förintelsen.

Publicerad på Minnesdagen över Förintelsens offer, den 27 januari.”

Tyvärr är denna sajt inte ensam om att syssla med detta. Den är däremot ett bra exempel på en mycket bredare trend där historien görs till ett vapen i politiken. Tendensen att vanställa historiska fakta, eller till och med hitta på historiska händelser, har blivit alltmer utbredd och oblyg, vilket inte minst Aron Flams bok Det här är en svensk tiger (Samizdat publishing, 2019) illustrerar på ett nästan övertydligt vis. Där påstås exempelvis felaktigt att Sverige tvingades betala krigsskadestånd efter kriget på grund av samarbete med Hitler, att folkhemmet byggdes på guld stulet från mördade judar och att svenskt näringsliv och svenska myndigheter ariserades, det vill säga rensades på judar.

Det här faller väl in i SD:s massiva historieförfalskningskampanj som inleddes 2018 med filmen Ett folk, ett parti – Socialdemokraternas historia. Genom filmen, producerad av det partiägda mediebolaget Samtid och framtid, ville man hänga ansvaret för rasbiologi och nazism runt Socialdemokraternas hals. Den ledde till att ett antal historiker och andra forskare skrev artiklar och bemötte de grövsta felaktigheterna och lögnerna. Icke desto mindre blev kampanjen framgångsrik, föreställningarna och argumenten som framfördes där har fått fäste i den politiska myllan längre ut på högerkanten.

Sverigedemokraterna återupptog ett år senare kampanjen inför EU-valet 2019, den här gången genom partiets egen kommunikationsavdelning med Joakim Wallerstein i spetsen. Enligt Wallerstein själv var Sverigedemokraterna trötta på att behöva bemöta de egna nazistiska rötterna och valde att gå till motattack med en affischeringskampanj i Stockholms tunnelbana.

Desinformationskampanjerna kan förväntas tillta i styrka och omfång ju närmare valet vi kommer. Så sent som i början av maj skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på Twitter att om någon undrar varför Socialdemokraterna med Annika Strandhäll ”i spetsen kryper runt som lydiga små hundar för islamisterna, är det för att de har en lång tradition av att krypa. När det begav sig kröp de lydigt för de tyska nazisterna”.

Det är en vanligt förekommande föreställning att Sverige ”kröp” för Tyskland under kriget. Naturligtvis finns saker att kritisera, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att samlingsregeringen agerade under extremt yttre tryck från Tyskland som från april/maj 1940 ockuperat större delen av Europa, inklusive Norge och Danmark. Sverige var fullständigt inringat och avskärmat under nästan hela världskriget och tvingades hantera det ständiga hotet om tysk ockupation. Trots det gjorde Sverige konstant motstånd mot nazisternas tryck, sade ofta nej till tyska krav och hjälpte de allierade i den mån det var möjligt. Inte minst räddade den svenska neutralitetspolitiken livet på tiotusentals judar, inklusive de cirka 8 000 svenska judarna som annars hade mördats i Förintelsen.

Propagandan från exempelvis Jomshof och sajten Sverige och sanningen tar inte hänsyn till de faktiska historiska förhållandena. Och även om udden är riktad mot Socialdemokraterna spelar den förintelseförnekare och antisemiter direkt i händerna. Att lögner och felaktigheter om judiska överlevare, och om Förintelsen generellt, sprids kommer obönhörligen leda till att de som förnekar Förintelsen slår ner på dessa för att hävda att det är omöjligt att lita på historieskrivningen, inklusive överlevarna. Propagandisternas lögner riskerar misstas för att vara överlevarnas egna lögner. Det är en förrädisk taktik som förment ställer sig på judarnas sida men som egentligen, på klassiskt antisemitiskt vis, enbart parasiterar på Förintelsen för att bedriva politisk krigföring mot sina utsedda fiender.

Nytt nummer av Expo #2 2022, Sverigedemokraternas väg mot valet

Artikeln är hämtat ur #2-2022 av tidskriften Expo.
Teckna en prenumeration på tidskriften här.