Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jag vill att det ska se ut som att jag är i skogen men växtligheten i parken bakom Kungliga biblioteket i Stockholm är så nära jag kommer. Framför mig går pensionärer långsamt förbi och kostymklädda män sneglar där jag står och gör ömsom allvarliga, ömsom glada miner in i selfiekameran. Jag håller på att bygga en familj, familjen Gunnarsson. Pappa Andreas, mamma Johanna och dottern Svea.

Bilderna öppnar jag i en app där man kan redigera kön, ålder, kroppsvikt, frisyr och lägga till skägg. Jag hittar på en bakgrundshistoria; De har ärvt en gård och ska flytta från stan, börja odla, jaga och bli självförsörjande. Jag skapar två konton på Facebook och kopplar dem till varsitt instagramkonto, hammarenmjolner och swedish_housewife12. De börjar följa några av de största svenska högerextrema influerarna; Golden One, Red Ice TV och Fria Svenskar.

Säkerhetstjänster har under flera år varnat för ökad radikalisering av unga på nätet, inte minst genom sociala medier; plattformen Telegram har på goda grunder fått öknamnet ”Terrorgram”. Förutom det säkerhetshot som vålds- och terrorbejakande miljöer utgör larmar Säkerhetspolisen om en förhöjd hotbild mot Sverige från främmande makt. Med hjälp av desinformation, propaganda och cyberattacker utsätts Sverige för informationspåverkan, både från främmande makt och högerextrema grupper.

Genom min fejkfamilj kommer jag att få inblick i hur en ny och tidigare okänd internationell nazistorganisation växer fram. Hur den aktivt rekryterar unga och uppmanar till både raskrig, ”vit revolt” och cyberattacker i samband med val. Ju närmare jag kommer desto fler blir frågetecknen kring grundarens verkliga intentioner och motiv. Kan experterna som tror att det rör sig om en utländsk påverkansoperation ha rätt? Eller handlar det om en ideologisk nazist beredd att riskera sin framgångsrika fasad för sin politiska övertygelse?

Mina fejkprofiler är inte ideologiska högerextremister men jag väljer intressen och egenskaper som gör att de ser mottagliga ut för ett sådant budskap. De kommer varken gilla eller sprida rasistiskt innehåll, däremot själva posta om självhushållning, prepping och en familjefokuserad vardag. Jag fyller flödet med bilder där Johanna gör hushållsarbete och Andreas tränar. Den 12 juni 2021, 67 dagar efter första posten, får Andreas en inbjudan från ett anonymt konto med en länk till en sluten telegramkanal.

Hör journalisten My Vingren berätta om granskningen:

Journalisten My Vingren skapar familjen Gunnarsson för att studera hur extremhögern rekryterar meddlemmar via de stora sociala medie-plattformarna.
Journalisten My Vingren skapar familjen Gunnarsson för att studera hur extremhögern rekryterar medlemmar via de stora sociala medie-plattformarna. De ger inte själva uttryck för rasism men har ett uttalat intresse för självhushållning och traditionella värderingar.

 
När ”Andreas” bjuds in i gruppen har Nordic Federation varit aktiva i minst sex månader. Alla nya användare uppmanas att introducera sig med ras och ideologisk övertygelse. Jag låter bli och Andreas tystnad verkar passera obemärkt, det är så mycket annat som händer.
”We will make Europe great again and there will be no more Jews left in Europe”, skriver ett konto. Herr skogh postar en bild på sin kaffekopp, illustrerad med Hitler som poserar med en hakkorsbindel. ”Fin fredag, finkaffe och finmuggen”, kommenterar herr skogh och får snabbt flera glada smileys till svar av Nordic Federations adminkonto.

Enligt gruppen Nordic Federation har invandring förstört välfärdssamhället, den nordiska kulturen och de skandinaviska generna. ”Allt för länge har de som kontrollerar banksystemet och media fått påverka vårt folk”, står det i deras deklaration. Med hjälp av massdeportationer, en omdaning av det politiska och sociala systemen vill de skapa en nazistisk, nordisk union.

Det är ett ambitiöst projekt där Nordic Federation vill skapa en miljö där personer med samma ideologiska grund kan mötas och skapa nya nätverk. Parallellt planerar de också att utveckla en oberoende nyhetssajt, skapa självständiga vita områden inom befintliga städer, utveckla en nationalsocialistisk läroplan för hemundervisning och i förlängningen driva egna nazistiska för- och grundskolor.
 
Även om Nordic Federation finns på både Facebook, Instagram, TikTok och Snapchat är det Telegram som är organisationens primära medlemsplattform. Det finns en rad kanaler, uppdelade i både regioner och grad av radikalisering. Alla kanaler, utom en, är dolda och kräver inbjudan från en admin eller särskilt utvald medlem som fått tillgång till de exklusiva inbjudningarna. Den största gruppen, som också är den mest aktiva, har 230 medlemmar. Det är en majoritet svenska och norska användare och det är också dessa som har admin-roller. Språket skiftar mellan norska, svenska och engelska.

Det finns också en kanal som är helt tillägnad cyberattacker; Nordic Federation Cyber Operations Division. Gruppen är sluten och här är de andra medlemmarna hemliga. Där publiceras uppmaningar om spam- och överbelastningsattacker på både enskilda HBTQ+-personer, intresseorganisationer och uppmaningar till attacker på politiska partier, framförallt Socialdemokraterna, i samband med val i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland.

Read this article in english:
Nazi Careerist or Russian Agent?

I Expo #4 2022 avslöjar vi grundaren bakom den internationella nazistorganisationen Nordic Federation.

Artikeln är hämtat ur #4-2022 av tidskriften Expo.
Teckna en prenumeration på tidskriften här!

Klockan närmar sig midnatt men aktiviteten i Nordic Federation är hög. Ida, en av de få kvinnorna i organisationen, svarar på frågan ”Hur ska vi ta tillbaka vår nation?” med ”Storma riksdagen och avrättning”. Användaren Wette säger att han tänker skapa en fraktion med stridsklara män.

Det är som vilken kväll som helst i Nordic Federations mest aktiva tråd. Flödet fylls av rasistiska och HBTQ-fientliga memes, bilder på bacon som ligger på en uppslagen koran, glorifierande bilder på Hitler, klipp på barn som heilar och en länk till Russia Today som intervjuar Alternativ för Sverige om förfallet i svenska förorter.

”Om jag ska vara ärlig så kan inte politik hjälpa så mycket”, säger Bjørn. Njord, en av de yngre medlemmarna, postar en skärmdump från sin telefon, där uppmanar han någon att storma stortinget med pil och båge. Han tillägger att om säkerhetspolisen läser så skojar han. Lite senare följer han upp med att posta en video på 33 minuter. Det är livestreamen från Christchurch-attacken, där mer än 50 muslimer mördades. I klippet hörs skotten vina och man ser hur människor faller ihop i Masjid al Noor-moskén. 
”Det är där vi är nu”, skriver Njord på norska.

Kvällen närmar sig midnatt. Ida lägger upp en bild där hon sitter med en stor kniv, med ett blad på cirka tre decimeter i handen, ”Adolf Hitler” är ingraverat, tillsammans med namnet på Hitlers livgarde. Användaren Javel Jassåson följer upp med en gif på en heilande man. Samma kväll postas flera videomontage och bilder på Breivik och ännu fler hyllningar till skytten i Christchurch.
Njord säger att han har börjat styrketräna.
”Jag må være stor for krigen”.
”All träning är antisemitiskt när du är vit”, skriver Javel Jassåson uppmuntrande.
Ida svarar med att posta ett gäng bilder, som hon uppenbarligen tagit själv, på flera olika automatvapen, en revolver och en stor militärkniv. ”Jag har övat”, skriver hon.
 ”Natta negere”, svarar en norsk användare. 

I gruppens telegramkanaler sprids stora mängder nazistisk propaganda ihop och våldsfantasier. Många av medlemmarna är väldigt unga.
I gruppens telegramkanaler sprids stora mängder nazistisk propaganda ihop och våldsfantasier. Många av medlemmarna är väldigt unga.

Telegram är en app som lägger stor vikt vid integritet och fri kommunikation. Därför går det varken att se vem som skapade kanalerna eller exakt tidpunkt. Däremot kan man se vilka användare som bjuder in andra, vem som är administratör och ägare och när de första inläggen skedde.
Strength38 är en av de mest aktiva användarna. Förutom att han driver samtalet framåt, initierar han kontakter med politiska partier i gruppens namn och uppmanar de andra att bjuda in vänner som inte är nationalsocialister så att rörelsen kan växa. Han informerar också om att han kommer skicka ut information om Nordic Federation till lokalmedia i Sverige, Norge och Danmark. Av de tio kanaler gruppen har på Telegram är Strength38 antingen själv admin, ägare eller den som överlåter adminskap till andra användare på nio av dessa – den sista kanalen har så hög sekretess att det inte går att se mer än själva inläggen. Strength38 är också den som bjuder in nya medlemmar, startar instagram-konton och delar ut adminskap för konton i andra sociala medier.

I kanalen med mest aktivitet, internt kallad snack-kanalen, är Strength38 admin. Här lägger han ut efterlysningar bland medlemmarna, som att Nordic Federation behöver hjälp med grafisk design, propaganda, att planera nya event och kommunicera med politiska partier. Det råder alltså inget tvivel om att Strength38 är en nyckelperson i Nordic Federation. Kanske till och med grundaren.
 
Alla i Nordic Federation gömmer sig bakom anonyma, intetsägande användarnamn. Som profilbild använder de flesta memes, politiska loggor eller något annat anonymt. Det är några enskilda danskar, tyskar och nån som säger sig vara från Finland – annars är de flesta aktiva medlemmarna från Sverige och Norge. De allra flesta har blivit inbjudna via Instagram eller via liknande grupper på Telegram.

”Vårt første Nordiske Føderasjon camping event vil snart skje! To netter camping i skogen i Norge”. Det är i slutet av maj 2021 och Strength38 utlovar grill, mat, vodka och nationalsocialism. Inbjudan är prydd av emojis, ett tält, två ölglas som skålar och en norsk flagga.

Fler träffar planeras. En norsk midsommarfest, en annan strax utanför Stockholm som rinner ut i sanden, i Norge ska de träffas för att plocka svamp ihop. I både den svenska, danska och tyska gruppen uppmanas medlemmarna att styra upp skogsfester, högtidsfiranden och ölkvällar.
Gemenskap verkar ha lockat många av de yngre medlemmarna att engagera sig. En medlem säger att han ville gå med i något större än en grupp på nätet som består av memes och shitposting.
Den 3 oktober 2021 postar Strength38 en inbjudan till en kombinerad Halloween- och födelsedagsfest. Tvärs över inbjudan finns en första ledtråd till det anonyma kontots egentligen identitet. Det står nämligen vem som fyller år.

Han heter Vincent.

Till huset som Vincent hyr av en högt uppsatt chef på norska vapenföretaget Kongsberg Group bjuder han in till halloweenfest.

Det är september 2020, ett drygt år innan halloweenfesten. En flyttbil backar upp på grusplanen på en av Kongsbergs mest eftertraktade gator. Här står mångmiljonvillor uppradade med naturtomt och hisnande utsikt över den norska, idylliska dalen.

Vincent, som är i trettioårsåldern med mörkt, kortklippt hår, tjockt svart skägg, hälsar på en av sina grannar. På bred amerikanska presenterar han sig som Vincent Weidlich. Han flyttar in i den stora villan med sin rödvita, långhåriga katt Cyborg och sin svenska flickvän.

Gruvstaden Kongsberg ligger i sydöstra Norge, placerad längst med Numedalslågen, en av Norges längsta älvar. Här breder skog, berg och vandringsleder ut sig från ett litet men kulturrikt centrum där älvens stillsamma forsande ger orten sitt särskilda bakgrundssorl. Kongsberg har cirka tjugotusen invånare som varje år lever upp under den årliga, internationellt kända jazzfestivalen.

Vincent är född i USA i slutet på 1980-talet, hans mamma är en världskänd bergsbestigare från Brasilien och hans pappa, född i Tyskland, är en framstående forskare inom medicinsk teknologi. Vincent växte därför upp i Palo Alto i Kalifornien, en stad placerad i hjärtat av Silicon Valley, samma stad där bland annat Tesla och Facebook har sina huvudkontor. Innan Vincent fyllt tio år hade han börjat på internatskolan Valley Forge Military Academy, en av landets främsta och mest disciplinära militärskolor.

När Vincent flyttar till Kongsberg i september 2020 har han precis avslutat en kandidatexamen i Business Management på Kingston University i London och studerar två parallella masterprogram på distans. En kurs i datavetenskap med inriktning på AI, artificiell intelligens, på Northumbria University och en annan i psykologi på Goldsmiths University i London. Han har redan lyckats publicera två peer review-artiklar i etablerade tidskrifter och människor som träffar honom slås av hans självsäkerhet. 

Enligt en tidigare vän till Vincent Weidlich flyttar han till Kongsberg i Norge för att komma närmare det statliga försvarsföretaget Kongsberg Group.
Vincent Weidlich flyttar till Kongsberg i Norge hösten 2020. Foto: Skärmdump/Instagram

 
Kongsberg är mest känt för bolaget Kongsberg Gruppen, ett till stora delar statligt ägt bolag som bland annat producerar vapen- och försvarssystem, utvecklar rymdforskning och arbetar med olje- och gasindustrin. I samband med flytten till den norska dalen berättar Vincent för en vän om sina planer att få kontakt med nyckelpersoner inom den militära verksamheten i Kongsberg. Kanske är valet av boende ett första steg.

Vincent bär in flyttkartonger i den stora villan med grå fasad som han kommer att hyra de kommande åren av en högt uppsatt chef inom Kongsberg Gruppen, som själv bor i USA. Det är härifrån den vältaliga och självsäkra amerikanen, med ett digert CV, kommer etablera en internationell nazistorganisation. Och det är till huset i Kongsberg som han i oktober 2021 bjuder in nazister från hela Norden till halloweenfest.

Bara dagar innan festen publicerar Strength38 ett videoklipp i telegramkanalen. En röd, upplyst husfasad, inifrån ett av rummen blinkar kraftiga stroboskoplampor och röda flimrande skärvor projiceras mot ett träd vid verandan.

Geir Loe Winsrygg bor i samma hus som Vincent, fast i en mindre lägenhet som han hyr på nedre botten. Han ser upp på de jättelika strålkastarna Vincent har installerat på övervåningen. Husets fasad är dekorerad med dödskallar, ljus och projektorer och Vincent har ordnat en rökmaskin. Det ser ut att bli en stor fest.

När gästerna börjar komma lägger Geir märke till att de är unga, alldeles för unga. Vincent är över 30 år men gästerna runt 18–19, en del kanske så unga som femton. Geir har planer, och åker hemifrån, men blir tvungen att åka tillbaka hem. Rökmaskinen som Vincent dragit igång har aktiverat brandlarmet som är direkt kopplat till både brandkår och bevakningsföretag. Larmet går, brandkåren ringer till bevakningsföretaget som i sin tur kontaktar Geir.
När Geir kommer tillbaka hem är Vincent inte kvar. Han har kört iväg och lämnat sin egen fest.
 

Vincent Weidlich bjuder in Nordic Federations medlemmar till halloweenfest i huset han hyr i Kongsberg.

Geir Loe Winsrygg växte upp i ortens silvergruvor. Han beskrivs av sin omgivning som en outtröttlig eldsjäl, bland annat för sina oräkneliga timmar med att rusta upp gruvor runt om i orten. Han är också ordförande för gräsrotsrörelsen Kongsberg i våre hjerter, som samordnar och utför frivilligarbete för att bevara Kongsbergs många kulturarv.

Sedan Vincents flickvän flyttat tillbaka till Sverige efter cirka ett halvår noterar Geir att grannen verkar ensam och allt mer isolerad i det stora huset. Han bestämmer sig för att bjuda med honom på några av de aktiviteter som arrangeras lokalt. Vincent svarar ja till att följa med och arbeta två dagar i ett gruvschakt tillsammans med Geir och ett tjugotal andra. Geir bjuder också in honom till slalombacken och hjälper honom med att köpa möbler i Drammen, en närliggande ort. Trots att Geir ser sig som en lättsam och enkel person och att Vincent på ytan verkar social och världsvan är det ansträngt att umgås. Geir uppfattar honom som nonchalant och avvisande. Inte ens när de samlas i caféet efter skidbacken verkar han intresserad av att prata med någon. Geir tolkar det som att Vincent inte tycker att sällskapet är tillräckligt intellektuellt stimulerande och umgänget inte är intressant nog för honom.

Desto mer social är Vincent online. Här loggar han gärna in tidigt för att hälsa godmorgon till sina kamrater i Nordic Federation, ofta genom att skriva Sieg Heil. Det gör han också samma morgon som han följer med Geir till gruvschaktet.

Vincent är en aktiv del av flödet, inte bara som arrangör och initiativtagare utan också genom att sprida konspirationsteorier, förespråka våld och peka ut vilka fienden är; judar, svarta, invandrare och rasförrädare. Han skriver konkret om att han vill skjuta svarta, ”Oh the beautiful sound of purification” kommenterar han på ett klipp där en amerikansk polis oprovocerat skjuter rakt in i en folksamling med svarta personer.

Han har stora politiska mål. ”Vi kommer inte att bevara våra nationers nuvarande tillstånd”, skriver han och tillägger att nazism är målet. ”Vi måste välja en stad i varje land dit vi alla flyttar, så vi kan grunda vårt eget samhälle och bygga egna lagar”.  

 


Vad tror experterna?

John, föredetta CIA-agent. Han blev värvad på 80-talet och jobbade som extern agent åt amerikanska underrättelsetjänsten i mer än tjugo år, framförallt med påverkansoperationer, men även med informationsinhämtning och infiltrering.

Finns det någon särskild detalj i materialet som du tycker är extra intressant?
 – Bland annat att Vincents föräldrar är från just Tyskland och Brasilien. Det är nämligen en vanligt cover-story för ryska agenter, inte minst på grund av Ryssland och Brasiliens nära samarbete.  Vi har sett en rad ryska spioner som avslöjats på sistone, bland annat Viktor Muller Ferreira och “Maria Adela” – båda med påstådd koppling till både Tyskland och ett sydamerikanskt land.
– Den stora frågan är om Vincent agerar på egen hand eller har en större aktör bakom sig, till exempel främmande makt. Å ena sidan är hans bakgrund väl undersökt, han ser ut att vara född i USA med välkända föräldrar. Samtidigt agerar han på många sätt som någon med en större aktör bakom sig. Han startar en extremistisk, demokratistörtande nationalistisk rörelse i en nation han varken är född eller verkar och gör aktiva försök att infiltrera ett bolag som arbetar med försvarshemligheter.
– Det är också uppseendeväckande att Nordic Federation dog ut i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Om Vincent har fått hjälp att hålla gruppen levande med hjälp av statsfinansierade troll från någon fabrik kan man ju tänka att de vid den tidpunkten fick andra arbetsuppgifter. Särskilt intressant är de användare som utgett sig för att vara från Skandinavien men vid närmare granskning visat sig vara ryska troll som efter projektets avslut driver nya projekt. Samtidigt, som spion lever han lite väl extravagant. Men det finns ju en hel del mellanting, något hans finansiella sits talar för.


 

Kvällen den 13 oktober 2021 blir den annars okända småstaden Kongsberg internationellt omskriven. I centrum har en 37-årig dansk medborgare, beväpnad med pilbåge och kniv, dödat fem personer och skadat ytterligare tre. 

Geir hör helikoptrar hovra över Kongsberg när Vincent plötsligt dyker upp utanför hans dörr. Vincent hade aldrig tidigare varit hemma hos honom och efter de misslyckade försöken att integrera Vincent i orten ett halvår tidigare har de knappt pratat. Nu går Vincent självsäkert in i Geirs lägenhet, sätter sig i soffan och tittar sig omkring. Han berättar att han var på den lokala pizzerian när polisen kom och utrymde lokalen. I fönstret kan Geir se helikoptrarna cirkulera över staden. Vincent frågar om han vet någonstans där han kan skjuta.

– Han frågade om jag hade några skjutvapen som vi kunde gå och skjuta med, eller om vi kunde låna någon annans. Han undrade om det fanns några skytteklubbar eller skjutbanor.

Geir blev illa till mods och svarar att det inte är aktuellt.

– Efter det började han prata mer och mer politik. Han pratade illa om judar och invandring och hur vi måste återta kontrollen och slänga ut dem.

Geir känner starkt att han inte vill ha med Vincent att göra. Han avbryter och säger åt honom att gå. 

Sen är det tyst från Vincent. I alla fall under två veckor, fram till halloweenfesten.

Geir Loe Winsrygg bodde granne med Vincent Weidlich i Kongsberg.
Geir Loe Winsrygg bodde granne med Vincent Weidlich i Kongsberg. Foto: My Vingren

 
Trots att Nordic Federation ideologiskt inte förespråkar demokrati sker en hel del initiativ och uppmaningar i samband med demokratiska val. Bland annat uppmanar Vincent till uppsökande valarbete på Snapchat i samband med norska valet 2021.  Han skriver också att om rätt parti vinner, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet eller högerextrema Alliansen, kommer de kunna styra partierna mer till höger. ”Det är svårare att påverka landet till höger utan små steg. Om de förlorar, då kan vi utnyttja det som ett sätt att provocera massan”, skriver Vincent.

Parallellt i gruppen Nordic Federation Cyber Operations uppmanar Nordic Federation att utsätta norska Arbeiderpartiet för överbelastningsattacker, spam och virusangrepp. Även Tyskland har valår 2021 och då uppmanas medlemmarna att attackera Sozialdemokratische Partei Deutschlands. Året därpå, 2022, uppmanas medlemmarna att fokusera på de största vänsterpartierna, alltså svenska och danska socialdemokraterna.

Medlemmarna uppmanas, och inspireras, att engagera sig på fler sätt. Nordic Federation erbjuder ekonomisk ersättning till alla som vill göra intervjuer i organisationens namn – ”Du får 100£ för varje intervju, som ska postas på sociala medier”. Syftet är både att sprida namnet och målen bakom Nordic Federation men också att intervjua andra organisationer eller personer om deras positiva syn på Nordic Federation. Trots att det är en ”nordisk” federation betalas ersättningen ut i pund. Även andra ekonomiska incitament postas. För att få fler kommentarer på Instagram erbjuds ett pris på 100 euro om mer än 200 kommentarer publiceras.

För de som vill bättra på sitt CV erbjuder Nordic Federation dessutom praktikplatser på distans för nationalsocialister på ett techbolag. Vincent delar samma jobb-tips med sitt personliga konto i Alternativ för Sveriges facebookgrupp. Techbolaget är ett kanadensiskt bolag som Vincent enligt LinkedIn själv gjorde praktik på under 2021. Företaget har ett rykte om sig att anställa obetalda praktikanter som mot intyg om arbetslivserfarenhet fyller kommentarsfält och blogginlägg med positiva omdömen om bolaget – men ingenstans i företagets egna presentationer framkommer det att det skulle finnas en politisk preferens.

Vid ungefär samma tidpunkt publicerar Vincent, tillsammans med fyra andra, en akademisk artikel om hur personer med ”högerorienterade åsikter” blir diskriminerade i Europas och Nordamerikas storstäder. Genom påverkanskampanjer och en rad satsningar i skolan ska fler påverkas att se högerorienterade åsikter som positiva. Interventionerna ska följas upp med enkätundersökningar för att fastställa hur allmänhetens åsikter långsamt blir mer och mer höger, föreslår artikelförfattarna. Artikeln publiceras på den akademiska sajten RIO Journal, en idé-baserad plattform som är öppen för alla, inte enbart etablerade forskare.

Tre av medförfattarna till artikeln är också med i Nordic Federations facebookgrupp. Två är svenskar, utan akademisk bakgrund, där åtminstone en av dem har flera kopplingar till svensk extremhöger – bland annat som tidigare medlem i Svenskarnas parti.
 
Under hösten 2021 dyker allt fler märkliga konton upp i Nordic Federations flöden. Amerikanska, serbiska och, framförallt, ryska när aktiviteten bland de vanliga medlemmarna sjunker. De ryska användarna låtsas ibland vara från Skandinavien, som kontot Holmgård som länge verkade vara ett autentiskt konto från Sverige. Han är en av dem som visar intresse för fester och evenemang. Men i november 2022 har kontot bytt både användarnamn och profilbild och driver istället flera ryska telegramkanaler.

”Why so many non-nordic here?” frågar den norska användaren Powerfrode i oktober 2021 och användaren Ida frågar varför gruppen är infiltrerad av ryssar.
”Skulle inte detta vara typ någon politisk grej? De har ju gjort en så fin hemsida och allt lol, varför pratar alla engelska?”, skriver en annan användare.

Det går så långt att flera användare går ihop och säger åt Strength38 att slänga ut alla ryssar. Det gör han inte. Istället, när jag kartlägger de ryska användarna, hittar jag en separat telegramgrupp, Nordic Federation Россия, alltså en rysk Nordic Federation-kanal. Här delas uppmaningar att engagera sig i Nordic Federation, att dela propaganda och gå med i snapchatgruppen. I medlemslistan står Strength38 som ägare. I mars 2022 delar han en pro-rysk tiktok-video i gruppen. I klippet syns ett tjugotal ryska soldater som packar för strid, en rysk flagga är animerad ovanpå klippet. Kommentarsfältet är fullt av ryska uppmaningar, som ”Ryssland är nr 1 i världen”, ”Riktiga män” och ”Lycka till!”.

Vincent och hans flickvän tillbringar mycket tid i Ryssland under 2022. Här poserar han i den så kallade Ekhallen på den exklusiva medlemsklubben Moscow Capital Club.
Vincent och hans flickvän tillbringar mycket tid i Ryssland under 2022. Här poserar han i den så kallade Ekhallen på den exklusiva medlemsklubben Moscow Capital Club. Foto: Skärmdump/Instagram

Under tidiga 2022 är Vincent bortrest under längre perioder. Via sociala medier och recensioner som han gör med sitt gmail-konto kan jag följa honom och hans nya flickvän, som vi kan kalla Anna. De äter på utsmyckade och välkända restauranger i Sankt Petersburg, besöker exklusiva klubbar i Moskva och festar med Annas ryska vänner.

Under våren reser Vincent upprepade gånger mellan Norge och Ryssland. På kontoutdrag syns taxiresor, restaurangnotor och boende i Moskva.

Det är början av maj när både Vincent och Anna postar flera bilder från Moscow Capital Club, en sluten, privat affärsklubb i centrala Moskva. I deras styrelse sitter bland annat Boris Alesjin, tidigare vice rysk premiärminister, Vasilij Anisimov, Putins tidigare judo-tränare och Mikhail Barchevskij, som också sitter i ryska statens högsta författningsdomstol. Flera av styrelsemedlemmarna är placerade på EU:s sanktionslista efter Rysslands invasion av Ukraina. För att bli inbjuden till Moscow Capital Club måste du antingen vara en av de exklusiva medlemmarna eller gäst till en.

Moscow Capital Club har också en restaurang, som är öppen för allmänheten, så länge man följer den strikta klädkoden. Jag kan alltså inte veta om Vincent och Anna är särskilt inbjudna eller bara besöker restaurangen som gäster. Av de tre bilder som finns på paret i Moscow Capital Club är ingen tagen direkt i restaurangen. Två av bilderna är tagna på en balkong i Ekhallen, vars väggar är prydda med panel av mörk ek. Anna och Vincent står i den stora trappan, på andra våningen, i anslutning till en korridor med privata rum. Jag frågar klubben om man behöver vara medlem för att ta bilder där. Moscow Capital Club avböjer att svara.
 

Vincent Weidlich på det exklusiva turkiska hotellet Çırağan Palace.

 
Senare i maj postar Vincent en bild från Turkiet på Instagram där han poserar i en snirklig, marmorprydd trappa. Bilden är tagen i Çırağan Palace, ett femstjärnigt hotell längs med Istanbuls strandkant. Hotellet är återkommande värd för prestigefyllda toppmöten, kongresser på hög nivå och glamorösa bröllop.

När jag ringer Çırağanpalatset för att verifiera att Vincent verkligen bott där säger den kvinnliga receptionisten att de inte lämnar information om sina gäster. Efter lite lirkande bekräftar hon ändå att det enbart är boende som får lov att ta bilder på hotellet. Jag frågar vilken typ av besökare de brukar ha.

– Låt mig säga såhär; de flesta anländer i yacht, limousine eller helikopter.

Samtidigt, hemma i Kongsberg, samlas inkassokraven på hög. Bland annat från flera resebolag och förvaltaren, som på uppdrag av Kongsbergschefen hyr ut huset, skickar påminnelsefakturor till Vincent för den obetalda hyran i april.
 
Genom appen MeetUp blir Vincent i januari 2022 medlem i en yoga-klubb i Sankt Petersburg. Han recenserar en jazzklubb, skriver att atmosfären är mysig, via Google Maps är det möjligt att gå ner i källarlokalen digitalt, överallt hänger hyllningsbilder på svarta musiker.

Via Vincents profil på LinkedIn går det att följa hans karriär, både i realtid och bakåt – i alla fall den bilden han själv vill visa upp. När Vincent var 10 år ska han ha fått US President’s Award for Educational Excellence, ett pris för extraordinär akademisk excellens. Han har också listat en rad språkkunskaper. Förutom engelska, tyska och portugisiska uppger Vincent att han kan norska, franska och ryska. Han påstår sig vara medlem i ett stort antal föreningar, som British Psychological Society, The Arts Club och Cambridge Neuroscience Society. Medlemskapen har inte gått att bekräfta. Inte heller språkkunskaperna. Enligt Geir Loe Winsrygg så pratade Vincent bara engelska under sin tid i Kongsberg.

På Instagram har Vincent bara en handfull bilder publicerade men hela 18 000 följare. De flesta är uppenbart köpta. Själv följer han bara sin flickvän.

Vincent har närmare 18 000 följare på Instagram, själv följer han bara sin flickvän.
Vincent har närmare 18 000 följare på Instagram, själv följer han bara sin flickvän. Foto: Skärmdump/Instagram

 
Det finns lika många intryck av Vincent som det finns personer som har träffat honom. I mötet med nya människor presenterar Vincent sig som att han arbetar med tech, andra gånger med marknadsföring, ibland som någon inom medicinsk forskning. Han pratar med bred amerikansk accent, har ständigt storslagna planer och idéer på nästa projekt. Personer som träffat honom säger att det första man slås av är hans självsäkerhet och han upplevs som sval, berest och stundtals arrogant.

– Han var inte direkt intresserad av att lyssna på vad andra hade att säga, säger en bekant som träffade honom under studietiden i London.

2017 flyttade Vincent från USA till England för att börja studera Business Management på Kingston College. I London bor han i en exklusiv, luftig lägenhet, centralt belägen med balkong över floden Themsen.

Han går från flickvän till flickvän och de har alla samma uppdrag; laga hans mat, städa hans hem och hålla vikten. Jag tar kontakt med flera tjejer som träffat honom, ofta via nätet. Vincent beskrivs som karismatisk, med en mörk, intensiv blick som i början är lockande och spännande och sen blir hotfull och dömande.

Han träffar de flesta på Tinder, AdultFriendFinder, Mumba.ru och andra dejtingsajter. Jag identifierar före detta flickvänner i både USA, Sverige och Norge. Vincent beskrivs som en man som är beräknande, manipulativ och stundtals elak. Det finns polisanmälningar om fysiskt våld och i USA hittar jag en ansökan om kontaktförbud.

– Nu efteråt blir jag rädd när jag tänker på att det fanns en anledning att han valde att studera både psykologi och AI. Vilket utmärkt sätt att lära sig sprida propaganda och påverka andra på en större nivå, säger en av tjejerna jag pratar med. 
 
I oktober 2018 startar Vincent ett aktiebolag i Storbritannien. Han kallar det Virtual Reality LTD och enligt brittiska bolagsverket ska företaget syssla med ”interaktiv mjukvaruutveckling för fritid och underhållning”. Bara femton dagar senare startar han ännu ett bolag, även detta i Storbritannien, Weidlich Industries LTD, som ska ägna sig åt ”forskning och experimentell utveckling inom naturvetenskap och teknik”. Båda företagen förblir inaktiva och under våren 2020 upplöser de engelska myndigheterna bolagen.

Under de två år som Vincent byggt och drivit Nordic Federation har han enligt egen utsago parallellt avslutat två utbildningar på masternivå, publicerat två akademiska peer review-artiklar i den medicinska tidskriften Cureus Journal of Medical Science, haft tre praktikplatser, tagit certifikat i sex kortare kurser i bland annat Virtual Reality och Financial Tech, genomfört åtminstone två forskningsprojekt och utöver det haft sammanlagt sju anställningar där han kombinerat heltidsarbeten med flera, vitt skilda deltidsjobb. Han har arbetat med rekrytering, dataanalys i samband med val, marknadsstrategi samtidigt som han har publicerat artiklar om deep learning och ansiktsigenkänning och frilansat som AI-specialist. Allt har skett på distans, via internationella universitet och aktörer, utan koppling till varken Kongsberg eller Norge.

Det är inte klart var Vincents pengar kommer från. Genom kontoutdrag kan jag se att han ser ut att få en summa pengar från sin pappas bolag varje månad. Men det är inte tillräckligt för Vincents extravaganta liv med resor, hotellnätter, exklusiv shopping, restaurangbesök och hyran för det norska huset. Samtidigt erbjuder Vincent finansiell ersättning, i både pund och euro, till alla som vill engagera sig ytterligare i Nordic Federation.

Allt fler i byn reagerar på Vincents närvaro i Kongsberg. Trots att han bott i Norge i mer än två år har han varken jobb eller norska studier. Det är oklart var hans pengar kommer från och trots flera ansökningar lyckas Vincent inte få något norskt personnummer.

– Han måste ju ha fått lov att vara här i Norge av en orsak? Han jobbar inte, han går inte i skolan, han studerar inte – ingenting! Han har ingen koppling till Kongsberg.  Det är något som inte stämmer, säger Geir.
 
Den vårkalla solens strålar reflekteras mot de neddragna mörkläggningsgardinerna i den gråa villan. Det är april 2022 och Vincent har varit bortrest i mer än en vecka. Grannskapet är oroliga över hans katt som är inlåst i huset. Geir skickar flera sms till Vincent utan att få svar, till slut tar han sig in med extranyckeln.

Runt omkring i lägenheten ligger kvitton från köp av kontantkortstelefoner och brev från kronofogden utspridda. I rummet, som fungerar som ett gym, sitter en affisch från en skjutbana, Geir noterar ett tjugotal mindre skotthål. På en vägg är flera handskrivna lappar upphängda. Med Vincents spretiga handstil har han listat vad, och vilka, som behövs för att bygga ett oberoende samhälle, som att investera i mark och ha rätt samarbetspartners. Geir får intrycket att Vincent ska starta en sekt. Till slut hittar de katten. Det fanns varken mat eller vatten kvar och i samråd med djurskydd och andra myndigheter omhändertar Geir katten.

Det dröjer en månad innan Vincent kommer tillbaka och vill ha tillbaka sin katt. Geir hänvisar till myndigheterna och stänger dörren. Men när Geir kommer hem från jobbet dagen efter är Cyborg borta. På övervakningsfilmen, från kameran Geir har riktad mot uppfarten och sina bilar, kan man se hur Vincent går förbi och med ett klick tar sig in genom Geirs låsta ytterdörr. Sekunder senare kommer Vincent ut igen med Cyborg i ena handen.

Vincent Weidlich går utan lov in till grannen Geir och hämtar tillbaka katten Cyborg som han tidigare lämnat utan mat och vatten.

 
Enligt en vän till Vincent var Kongsberg Gruppen en av orsakerna till att han flyttade till just Kongsberg. Bolaget är Norges främsta leverantör av försvarsrelaterade system och en framstående internationell leverantör av bland annat fjärrvapenstationer och missilsystem. Vincent ska på olika sätt försökt närma sig nyckelpersoner inom bolaget, bland annat genom att engagera sig i kyrkan och en lokal löpgrupp. Han ska också, på ett målmedvetet och strategiskt sätt, försökt skapa förtroende hos personer med brett socialt nätverk, som sedan kunnat introducera honom till personer som arbetar inom den militära delen av Kongsberg Gruppen. Utifrån Vincents perspektiv skulle grannen Geir, med personlig relation till flera i Kongsberg Gruppen och lite av en motor i lokalsamhället, kunna vara just en sån person.

I Nordic Federation tar Vincent återkommande upp vikten av att högerextrema och nazistiska grupper måste få stöd av militären, ”det är viktigare än att vinna politiskt stöd”, skriver han. 
”Först försöker vi rösta om förändring. Om det inte fungerar så militärt övertagande”.


Vad tror experterna?

Hannah Pollack Sarnecki, forskar om extremism och hot mot demokratin för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Det finns inga belägg för att Vincent faktiskt kommit någon inom Kongsberg Gruppen nära men vad tänker du om att en person som Vincent aktivt söker närhet till Norges säkerhetsindustri?
– Det finns allvarliga risker om personer med kopplingar till extremism tar sig in i den här typen av känslig verksamhet. En risk skulle kunna vara att information läcker ifrån verksamheten till de här grupperna. Sen är det klart att en annan risk är att personen inspirerar andra eller försöker värva personer som arbetar med information som är känslig för staten.
Vilket hot utgör en grupp som Nordic Federation?
– Grupper som Nordic Federation kan vara farliga, inte minst genom den nära kopplingen mellan konspirationspropaganda och våld. De vill ofta destabilisera samhället och skapa politiskt kaos. Idén är att det liberala demokratiska systemet måste avskaffas eller omstörtas för att en ny ordning ska kunna ta plats. De här sortens grupper är ju också farliga på grund av det rasistiska idégods som avhumaniserar både individer och grupper.
– Dessutom kan en sån här aktör inspirera andra att begå våldsdåd eller andra brottsliga handlingar.


 

Klockan är snart fem på eftermiddagen, någonstans i Norge en molnig vårdag i mitten av mars 2022 när Eindride loggar in på Telegram och öppnar en av Nordic Federations slutna kanaler. Eindride har varit viktig för Nordic Federation. Han har rekryterat nya medlemmar och tog dessutom på sig att skriva Nordic Federations manifest med titeln White unite. 

Tidigare under dagen hade han frågat på gruppens Snapchat vad syftet med Nordic Federation egentligen var men möttes, om igen, av tystnad.

”Det faktum att ingen svarar bekräftar bara att alla i den här gruppen inte vet vad det är för grupp eller varför de är med. Det bevisar att den är falsk”, skriver han nu.

Gruppen som från början var fylld med uppmaningar till aktivism, ideologiska samtal och medlemmar som styrde upp fester hade långsamt tystnat.  Antalet verkliga och engagerade medlemmar hade successivt ersatts av användare med märkliga namn och stelt språk, samtalet ersatts av memes och gif:ar med osammanhängande budskap. Sen några veckor tillbaka hade gruppens grundare dessutom slutat svara.

”Det finns några få människor här som faktiskt är legitima men gruppen fylls bara med bilder och memes och jag undrar om det här ens är en högerextrem grupp. Kommer vi rädda den vita mannen genom att skicka memes?”
 
Under våren raderar Vincent sitt konto på Telegram och försvinner från Nordic Federation. Några veckor efteråt hämtar norska säkerhetspolisen in honom på förhör. Även svenska säkerhetspolisen intresserar sig för Vincent och gör en rad efterforskningar, bland annat förhör med personer som tidigare har haft kontakt med honom. Vad som exakt har framkommit i svenska och norska säkerhetspolisens arbete har jag inte lyckats få svar på och inte heller om utredningarna orsakat några konsekvenser för Vincent.

I Kongsberg beskrivs Vincent som alltmer paranoid. Han häller lim i låsen på ytterdörrarna, tar sönder internetmodemet och skruvar upp externa lås på samtliga ytterdörrar. I månadsskiftet mellan maj och juni hotas Vincent av vräkning och han lämnar Kongsberg ihop med sin mamma och katten Cyborg. När husägaren och uthyraren ska inspektera lägenheten har de enligt Geir med sig polis. Vi har upprepade gånger sökt mannen som äger huset, via telefon och mejl, för att få möjlighet att ställa frågor om hans relation till Vincent, hur uthyrningen kom till stånd och om de haft någon kontakt med varandra under tiden som Vincent bodde, och grundade en nazistisk organisation, i Kongsbergschefens fastighet. Varken husägaren eller uthyrningsföretaget har svarat på våra förfrågningar. Inte heller Kongsberg Gruppen som vi sökt kommentar från har återkommit.

Vincent får genom grannen Geir ta del av gemenskapen i Kongsberg.
”Flott innsats, godt at Vincent Weidlich også var med” skriver en högt uppsatt chef inom Kongsberg Gruppen. När Expo ställer frågor om Vincent låtsas mannen inte kännas vid honom och raderar därefter inlägget.

En annan högt uppsatt chef inom Kongsberg Gruppen förnekar att han träffat eller ens hört talas om Vincent, trots att chefen har taggat Vincent i en lokal facebookgrupp i samband med att Vincent gjorde frivilligarbete i en av ortens gruvor. ”Flott innsats, godt at Vincent Weidlich også var med”, skrev han i april 2021.

– Jag har ingen aning om vem du pratar om, jag har aldrig träffat eller hört talas om någon med det namnet, säger chefen. Några minuter efter samtalet raderas kommentaren på Facebook där chefen taggat Vincent. Chefen har inte svarat på fler förfrågningar.

Efter att Vincent raderat sitt telegramkonto kopplat till Nordic Federation, och sitt facebook-konto som han skapat Nordic Federations facebookgrupp med, har vi inte kunnat koppla honom till någon högerextrem aktivism eller propaganda. Efter flytten från Kongsberg har han av sina sociala medier att döma mest befunnit sig i Brasilien, tillsammans med sin flickvän. Samtidigt verkar karriären i Europa rulla på närmast av sig själv.

I juli 2022 uppdaterar Vincent sin LinkedIn. Han är numera anställd som Quantitative Suitability Analyst på en av världens största banker, HSBC. Banken vill inte uttala sig om sina anställda men Vincent har en aktiv mejladress från HSBC. I september länkar Vincent till en akademisk studie om alternativa metoder för kreditupplysningar – han söker deltagare till en forskningsstudie vid Northumbria University i London. Skolan bekräftar att Vincent Weidlich är namnet på forskaren som leder studien och att studien är godkänd av universitetets etiska nämnd – men några dokument vill de inte lämna ut utan Vincents medgivande. Under hösten 2022 uppdaterar Vincent sin LinkedIn ännu en gång. Nu har han, utöver sin heltidstjänst på HSBC och forskningsprojektet på Northumbria University, också fått en Visiting Scholar på Uniwersytet Ekonomiczny i Krakow. Han har också uppdaterat sina språkkunskaper och har enligt sidan nu grundläggande kunskaper inom både polska och ”chinese”. 
 
Inför publiceringen av den här artikeln gör jag upprepade försök att få kontakt med Vincent. Han har fått ta del av både research och frågor kring hans roll i Nordic Federation och sin tid i Kongsberg via både tjänstemejl och privata mejladresser, men har inte återkommit. Däremot har han efter kontaktförsöken blockat min profil på LinkedIn. Jag söker också medlemmar som på olika sätt haft ledarpositioner. Herr skogh, som är admin på facebookgruppen skriver att han inte är intresserad av att prata om Nordic Federation med Expo. ”Nr 1 Golare har inga polare, nr 2 Hellre död än röd”, skriver han.

Trots att det inte blev någon nazistisk revolution i Norden på grund av Vincent Weidlich och Nordic Federation så har de grova och tidigare mycket aktiva grupperna alldeles uppenbart radikaliserat flera unga personer. Vissa har för första gången hittat en högerextrem gemenskap, andra har fått vidareutveckla en nazistisk och våldsbejakande världsbild. För några har besvikelsen över att gruppen, med sina stora ambitioner, till slut rann ut i sanden och i efterhand framstod som fejk vänts till revanschlust.

Efter att Nordic Federation långsamt somnat in under våren 2022 ger tidigare medlemmar en samstämmig bild av gruppen och hur de kom i kontakt med den. Många är unga, under tjugo och inte aktiva inom andra högerextrema organisationer utanför internet. 

– Det var någon som tog kontakt med mig som föreslog den här gruppen. Jag gillade att den såg riktigt snygg och seriös ut, som en politisk rörelse, inte bara en Telegramgrupp, säger en annan före detta medlem.

De flesta vittnar om att Nordic Federation aktivt letade upp och bjöd in nya medlemmar, framförallt via Instagram och Facebook.

– De kontaktade mig. Jag träffade någon i en prepping- grupp och blev inbjuden därifrån, säger en före detta medlem.
– Jag ville känna att jag gjorde något på riktigt, jag ville inte bara sitta framför datorn hela tiden. Nu var jag aldrig på några träffar men jag gillade att de gick och plockade svamp, tränade i skogen och hade ja, intellektuella samtal.
 
Det som en så pass aktiv medlem som Eindride tar med sig från Nordic Federation är en sträv besvikelse över att han la tid och engagemang i något som aldrig blev av. Tillsammans med några andra från Nordic Federation, startar de därför en ny nazistisk grupp. De kallar de sig Odal Legion och än så länge befinner de sig främst på Telegram. Men målet är att växa – från nazistisk grupp till en rörelse. 

Odal Legion är en av minst tre grupper som har bildats efter Nordic Federation. En dansk och en skandinavisk har också bildats i spillrorna av Vincents projekt. Min fejkprofil får full tillgång till Odal Legion. Den danska gruppen, Netværket, vill inte släppa in mig i den aktivistiska gruppen innan ett fysiskt möte, därför får jag bara tillgång det så kallade väntrummet, en samtalschatt. Det är ändå uppenbart att grupperna har en gemensam nämnare; de vill inte att deras aktivism ska stanna på nätet. Eller som Eindride skriver till medlemmarna i sin nya grupp:
”Det är vår jäkla plikt att delta i denna kamp och inte ge upp oavsett vad. Jag kommer att kämpa till sista man om det behövs.”


Vad tror experterna?

Hans Brun, terrorforskare vid Kings Collage i London.

Vincent valde att flytta till Kongsberg och verkar inte haft någon sysselsättning eller annat som kan förklara valet av ort, vad tänker du om det?
– Kongsberg är bara känt för en enda sak och det är norsk vapenindustri och Kongsberg Gruppen. Det låter som att det skulle kunna finnas någon aktör bakom er person, han verkar lite för välfinansierad och välorganiserad. Om det sen är en statsaktör eller ett nätverk kan jag inte svara på. Att det finns kopplingar mellan Ryssland och högerextrema aktörer i Europa är välkänt men den andra parallella tendensen – att det finns aktörer i USA som är intresserade av att gynna europeisk högerextremism har forskare och journalister varit lite blinda för.
– Hans bakgrund är också intressant med en förälder från Tyskland och en från Brasilien, många tyska nazister emigrerade till bland annat Brasilien efter andra världskriget.
Vi har inte hittat någon ytterligare högerextremism på huvudaktören, varken innan eller efter åren med Nordic Federation. Vad säger det dig?
– Det är väldigt ovanligt med aktörer eller grupper som bara dyker upp från ingenstans. Det vanliga är att de funnits i någon liknande miljö tidigare, att det finns andra kopplingar även om de kan vara svåra att hitta. I det här fallet skulle det ju kunna finnas i både USA eller Europa.


 

Ämnen i artikeln