Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen demonstrerade återigen den så kallade Frihetsrörelsen i Stockholm. Facklor och bengaler i höstmörkret. Talare som varnade för att regeringens hantering av pandemin i själva verket är en del av en större plan som går ut på att beröva oss våra fri- och rättigheter.

Sedan pandemin bröt ut har rörelsen försökt mobilisera oroliga vaccinskeptiker och konspirationsteoretiker av alla dess slag. Och de är inte ensamma.

Liknande fenomen har dykt upp i exempelvis USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Där har de lyckats samla tiotusentals personer i sina protester mot nedstängningar och vaccinpass.

De framställer sig gärna som försvarare av demokratin och mänskliga rättigheter. Men i kärnan av protesterna finns en konspirationsteoretisk maktanalys. Eller som en av frontfigurerna för den så kallade Frihetsrörelsen själv skrivit på Facebook: ”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten”.

Här har vi alltså att göra med personer som gjort konspirationstänkandet till en ideologi i sig. Konspirationister som tror sig sett igenom ett riggat system och som missionerar för oss blinda får.

De lockar till sig de som tappat tron på samhället, eller de som ser sig som överlägsna staten. Runt om i Europa och USA så glider de ihop med ytterhögern. De samlar kvacksalvare och alternativmedicinare. Ett slags foliehattarnas förbund där frisläppta New ageare och moderna schamaner hittar gemensamma intressen med högerextremister. Kristallterapi, silvervatten och så lite etnisk rensning.

Det är svårt att greppa, och lätt att skratta och skaka på huvudet åt. Men under den senaste tiden har det blivit tydligt att den konspirationistiska miljön kan ställa till med stor skada. Deras falska påståenden om vaccin och virus spär på rädslan för att vaccinera sig, vilket hotar folkhälsan. Konspirationstänkandets logik har tagit sig in i politikens maktcentrum.

Donald Trump har fått betydande delar av republikanska partiet att köpa den grandiosa lögnen om att valet var stulet. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har byggt sina politiska kampanjer på konspirationsteorier om att finansmannen och filantropen George Soros ligger bakom invandringen till Europa. När lögner och sagor tar över politiken hotas i förlängningen demokratin.

Det finns ett ytterligare hot, som riskerar att bli allt mer påtagligt under de kommande åren - konspirationisternas politiska våld och terror.

2019 kunde Yahoo news rapportera om ett internt dokument från FBI:s kontor i Phoenix där myndigheten för första gången pekade ut ”konspirationteoridrivna inhemska extremister” som ett växande hot. Underrättelserapporten pekade särskilt ut QAnon-rörelsen som pådrivande.

I januari 2021 skulle det visa sig att oron var befogad. Flera av de våldsamma Trump-anhängare som deltog i den dödliga stormningen av Kapitolium i Washington tillhörde QAnon-rörelsen. Enligt The Guardian har personer som sympatiserar med QAnonidéerna sedan 2018 gjort sig skyldiga till bland annat hot mot politiker, kidnappningar och minst ett mord.
Nu varnar FBI för mer våld. QAnonkulten bygger på en profetia om att Donald Trump ska göra upp med en hemlig satanistisk pedofilring som påstås styra landet. Men vad händer när verkligheten blir en annan? FBI tror att en del QAnonanhängare i värsta fall omvandlar sin frustration till politiskt våld.

I Europa har anhängarna muterat och tagit sig in pandemiprotesternas led. När tyska högerextremister och konspirationister försökte storma parlamentet i Berlin i augusti 2020 syntes QAnon-referenser bland demonstranternas plakat.

Demonstration i Berlin
I Tyskland, liksom i Sverige, består de konspirationistiska protesterna mot pandemin av högerextremister, QAnon-anhängare och personer ur New Age- och alternativmedicin-grupperingar. Foto: RechercheNetwork Berlin

Utvecklingen har fått EU:s koordinator för kontraterrorism Gilles de Kerchove att varna för en ny form av terrorism.

Svensk säkerhetstjänst verkar dock inte ha snappat upp trenden. Nationellt centrum för terrorhotbedömning gör varje år en bedömning av hotbilden. I sammanfattningen för 2021 nämns inte denna internationella trend med ett ord.

Ur ett perspektiv är det kanske rimligt. I Sverige har konspirationister inte stormat Rosenbad eller sprängt några 5G-master.
Men ska man tro experter i USA och på EU-nivå så finns det anledning att börja se konspirationismen som en potentiell ny form av våldsbejakande extremism. Och vi i Sverige borde veta hur farliga de här idéerna kan bli.

Peter Mangs dömdes 2013 för två mord och åtta mordförsök. Brotten hade ett tydligt hatbrottsmotiv och Mangs inspirerades av högerextrema idéer. Samtidigt tycks Mangs också varit anhängare av konspirationistiska idéer. Han delade bland annat ut flygblad för den konspirationistiska sajten och gruppen Vaken.se. I samband med förundersökningen mot Mangs framkom det att han låtit sig inspireras av flera ökända konspirationsteoretiker.

I dag hade han med stor säkerhet varit en anhängare av QAnonteorierna. Kanske hade han till och med varit en av dem som gick i Frihetsrörelsens demonstrationståg för att protestera mot maktelitens stora konspiration.

Daniel Poohl är VD för Stiftelsen Expo.