Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Regeringsväljarnas inställning till Sverigedemokraterna, som Sveriges Radio rapporterar om i dag, går att se på två sätt. Många vill se partiet som en del av regeringen – samtidigt vill ännu fler det inte.

Enligt undersökningen, som utförts av Indikator Opinion på uppdrag av Ekot, vill 37 procent av regeringsväljarna att SD ska vara med i regeringen. 59 procent av Kristdemokraternas vill ge SD ministerposter – precis som 39 procent av Moderaternas. Men Liberalernas väljare är betydligt mer skeptiska – bara 11 procent säger ja.

Vid sidan om detta går Jimmie Åkesson för första gången med sina 18 procent om Ulf Kristersson som den statsministerkandidat den samlade väljarkåren vill se leda landet – Kristersson behöver visserligen bara se sig slagen av Åkesson med en ynka procentenhet. Socialdemokraternas Magdalena Andersson ligger högt över dem båda som väljarnas favorit med sina 43 procent.

Det går inte att dra allt för långtgående slutsatser av en enskild mätning – men resultatet torde ändå bekymra statsministern.

Frågan om SD:s plats i regeringen är både symboliskt och strategiskt laddad för alla inblandade. Sverigedemokraterna skulle såklart se det som en fjäder i hatten att få räkna hem några ministerposter. Men partiet kan bida sin tid, för det har samtidigt en väldigt förmånlig position i svensk inrikespolitik. Det dominerar regeringens reformagenda utan att på allvar behöva ta ansvar för den. SD kan lugnt äta kakan och samtidigt ha den kvar fram till nästa val – då Åkesson, enligt egen utsago, planerar att ta jobbet från Kristersson. Under partiets landsdagar för knappt två veckor sedan gick Åkesson så långt att han stolt deklarerade att partiet nu ”styr riket” – som att regeringen inte fanns.

Lyssna på Studio Expo:

Att inte ge SD ministerposter har varit ett sätt för regeringen att kunna åtnjuta det sverigedemokratiska väljarstödet utan att omfamna SD:s partiprogram helt och hållet. Med tanke på Liberalernas beslut från sitt högst beslutande organ, Landsmötet, att inte sitta i regering tillsammans med SD är lösningen också avgörande för den här regeringens vara eller icke vara.

SD:s segerrubriker från Ekots senaste väljarbarometer går såklart att känna sorg över. Men dagens signal från väljarna går också att se i ett annat ljus. Två tredjedelar av regeringens väljare vill inte att SD ska få ministerposter. Alltså en klar majoritet. Och det är viktigt. Högermotståndet mot SD:s framfart kan vara avgörande för den som vill se ett annat samhälle än det som den auktoritära SD-stig som regeringen valt leder till.

Sverige behöver, vid sidan av annat motstånd, även ett borgerligt svar på Sverigedemokraternas nationalistiska och islamofoba verklighetsbeskrivning. En högerpolitik som står stadigt förankrat i rättsstatens principer och individens fri- och rättigheter i stället för att som regeringspartierna idag – prioritera annat. Den här mätningen visar att det dessutom med stor sannolikhet finns väljarstöd för det.

Undersökningen visar också att trots SD:s enorma genomslag i regeringen Kristerssons förda politik så är kampen om de svenska högerväljarnas värderingar inte på något sätt förlorad. Det är en kamp som den liberalt sinnade högern, för Sveriges bästa, måste vinna.

Erik Glaad är reporter på Expo.

Ämnen i artikeln