Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I september valdes Elsa Widding in i riksdagen för Sverigedemokraterna. Hon har gjort en snabb karriär i partiet där hon först presenterades som partiets särskilda utredare för Sveriges framtida energisystem för att sedan placeras på valbar plats på partiets riksdagslista. I sin första debatt i kammaren fick hon stor uppmärksamhet för sitt anförande i vilket hon sa att det inte finns vetenskapligt stöd för en klimatkris. Uttalandet möttes av stark kritik från många håll – men inte från alla. I flera högerextrema medier hyllades hon som en modig sanningssägare som vågade stå upp emot en ”politisk korrekt elit” som med klimat- och miljöfrågan påstås förstöra en västerländsk livsstil och införa överstatlighet och globalism. Uppskattningen verkar vara ömsesidig.

I dagarna besökte Widding återigen den högerextrema och konspirationsteoretiska medieplattformen Swebb-TV där hon tycks ha klippkort. Den här gången var Widding där för att marknadsföra och saluföra sin nya bok Sunt förnuft om Energi & Klimat.

Att en person som framhåller just ”sunt förnuft” som en vägledande princip för politiska ställningstagande väljer att legitimera och medverka i den här typen av plattformar är uppseendeväckande. Swebb-TV är en kanal som bjuder in gäster kända för sitt stöd till rasideologi och nazism. Kanalen ger plats åt antisemiter och förintelseförnekare.

 

Bara under de senaste två veckorna har Swebb-TV publicerat två ledare av Magnus Stenlund, en av deras mest framträdande profiler, där han för fram att judar utövar en destruktiv makt som inte kan eller får kritiseras. Judar beskrivs som ”vita med frikort”, som skyddas på grund av ”saker som skedde för 80 år sedan” (Förintelsen, reds. anm). Utöver detta sprider kanalen narrativ direkt hämtade från Kreml om att Ukrainakriget är ett amerikanskt proxykrig och att det är en självklarhet att Nordstream 2 sprängdes av amerikaner och britter. Samma programledare som nyligen pratade om judar som vita med frikort agerade ”internationell expert” och ”observatör” i det ryska duma- och kommunvalet 2021, vilket Dagens Nyheter rapporterade om. Ett val som han hyllade som välfungerande utan någon form av valfusk inblandat, något han däremot för en rysk publik lyfter som en möjlig förklaring till det svenska valresultatet 2018.     

Att Swebb-TV sedan en tid tillbaka är portade från Youtube då kanalen vid upprepade tillfällen brutit mot plattformens regler gällande spridning av hatpropaganda och alternativa fakta under bland annat coronapandemin tycks inte vara något problem för Elsa Widding (SD). Problemet tycks snarare vara att kanalen inte får tillräcklig spridning. Det löser Widding genom att lägga upp intervjun från Swebb-TV på sin egen Youtube-kanal. Hon låter också glatt sin bok bli en del av det utbud som Swebb-TV säljer via sin webbshop. Widding gör därmed sällskap med författare som ifrågasätter vaccinering, varnar för den ”vita rasens” undergång, sprider antisemitiska konspirationsteorier och hyllas av nazister.

En annan bok är författad av högerextremisten Martin Sellner, som bland annat blev uppmärksammad i sitt hemland Österrike efter att han satt upp klistermärken med nazistiska symboler på synagogor. Den som vill ikläda sig foliehatten fullt ut går det att beställa hem böcker av en författare som menar att mordet på Olof Palme är en iscensatt teater och bluff med syfte att skapa en socialdemokratisk martyr. Den skjutne mannen på Sveavägen påstås vara en skådespelare, finurligt regisserad av Harry Schein. I själva verket förklarar författaren att Palme smugglades ut från Sverige och gömdes i Frankrike för att dölja att statsministern drabbats av aids.

 

Elsa Widding tycks inte ha några problem med att delta, bygga relationer med och aktivt sprida den här typen av högerextrema och konspirationsteoretiska medieplattformar. Hon har hittat en publik och en supporterskara i den svenska extremhögern och i konspirationsteoretiska miljöer. Redan innan valet rörde sig Widding i dessa kretsar. Tidningen Syre skrev för en tid sedan om att Elsa Widding redan 2019 talade på Swebb-TV:s höstkonferens och sedan dess har Widding frekvent medverkat i kanalen. Nu tar hon, som nyinvald riksdagsledamot, ett kliv till och låter sin bok säljas av Swebb-TV och sprider själv kanalen via sina egen kanal på YouTube.  

Att Elsa Widding rört sig i dessa kretsar och har goda relationer till bland annat Swebb-TV kände naturligtvis SD till innan de placerade Widding på riksdagslistan. Partiet finner hennes ståndpunkter och profilering i klimatfrågan som så pass viktiga för att nå väljare med de här åsikterna att hennes samverkan och nätverksbyggande med den svenska extremhögern förbises. Kan det till och med vara så att man välkomnar henne i partiet – inte trots detta utan på grund av det?

Expo har i flertalet texter skrivit och uppmärksammat att SD de senaste åren alltmer radikaliserats. Detta sker samtidigt som partiet välkomnats av den svenska borgerligheten och accepteras som ett bärande regeringsunderlag. De fysiska och ideologiska kontaktytorna mellan SD och extremhögern blir fler och efter att SD släpptes in i värmen av M, KD och L finns inte längre några incitament för partiet att upprätthålla någon form av rågång. Varför ska SD ödsla tid, energi och riskera eventuella väljarförluster på det?

Tröskeln mellan SD och extremhögern hyvlas ner alltmer, ett arbete som sker från båda håll, nu också med hjälp av miljö och klimatfrågan i allmänhet och med Elsa Widding i synnerhet.

Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.