Expo – Sveriges egentliga makthavare | Expo.se

Expo – Sveriges egentliga makthavare

Publicerad 2021-08-18 13:51

Anders Dalsbro är reporter på Expo.

Kommentar

Styr Expo Sverige med hjälp av svart magi? Anpassar Facebook sina algoritmer efter Expos önskemål? Är det verkligen så att Säpo och Expo agerar gemensamt för att få ”nationalister” utvisade? Anders Dalsbro om de historiska konspirationsteorierna om Expo, som just nu ligger på rekordnivåer.

Den som konsumerar högerextrem propaganda kan nog få uppfattningen att Expos redaktionsmöten sker runt en häxkittel – där vi kastar besvärjelser och förbannelser över våra ”politiska motståndare” likt Magica de Hex. Vägen från Blåkulla till Maktens bord är tydligen inte heller lång, det räcker med att vi viftar lite med trollstaven så lyder såväl regeringar som de samlade massmedierna.

Oron över Expos makt är inte ny. Sverigedemokraterna har i sin tidning kallat oss ”mörkrets furstar”, Nationalsocialistisk front oroades sig över att vi skulle använda vår makt för att förinta dem. Men samtidens konspirationsteorier om Expo tar ändå priset som de galnaste.

Efter att vi tidigare i år publicerat en artikel om ett utvisningsärende mot två ryska bröder, kom den högerextrema nättidningen Samnytt fram till att det var Expo som lämnat information till Säpo, som förde den vidare till Migrationsverket, med tillägget: ”Detta är inte första gången Säpo agerar tillsammans med Expo för att utvisa personer på grund av deras politiska åsikter.”

Några som helst belägg för anklagelsen lades naturligtvis inte fram. Nåja, andra går ännu längre och menar att vi med ”svart magi” styr andra medier för att ”brunsmeta” nationalister. Utspelet kom från SwebbTVs Magnus Stenlund i april i år.

Men det är inte bara medierna som måste följa Expos anvisningar, menar Stenlund; Expo är ”en källa som varje oberoende liberal, eller konservativ, måste avlägga trohetsförklaring till så fort de känner behov av att visa att de minsann inte själva befinner sig längst ut på högerkanten.” Även storföretag som Facebook anpassar sina algoritmer menar han. Allt för att gynna Expo.

Men tror de verkligen själva på de här konspirationsteorierna, eller är det bara ett sätt att försöka smutskasta Expo? Vi kan låta Stenlund själv svara på den frågan.
”Låter det konspiratoriskt? Absolut. Jag kan inte bevisa någonting. Det enda jag säkert vet är att dessa insikter, fakta och kunskaper om E*x*p helt enkelt m å s t e spridas mer. Deras sanna syfte och bakgrund är alldeles okända även bland politiskt medvetna i många fall. De utgör vänstermaskinens onda atomkärna.”

Texten publicerades ursprungligen i #2 2021 av tidskriften Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons