Det är även den mest iögonfallande symbolen för ”juden” som annorlunda. Dessutom kan den ensam, utan ytterligare attribut, utgöra den stereotypa och rasistiska bilden av ”juden” och av ”judiskhet”.

I medeltida, kyrkliga sammanhang användes den när Judas skulle porträtteras. Sedan dess har den dykt upp i mängder av sammanhang. Den plockades förstås upp i den nazistiska progandan på 1930-talet och har sedan dess varit ett återkommande tema i högerextrem propaganda.

”Kroknäsan” förekommer också i andra sammanhang. Historikern Lars M Andersson beskrev till exempel i sin avhandling ”En jude är en jude är en jude …” år 2000 hur juden porträtterades i svensk skämtpress mellan åren 1900–1930. Då var ”judenäsan” en av de viktigaste markörerna för att få läsaren att förstå att det handlade om judar.

Användandet av ”kroknäsan” har inte upphört. Exempelvis avslöjades det någon månad innan valet 2018 att en av Alternativ för Sveriges riksdagskandidater spridit klistermärken som föreställde en ”kroknäsa”. Klistermärket hade bland annat satts på en valaffisch med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bilden såldes via nyfascistiska Nordisk alternativhögers nätbutik.