Dessutom: I Småland är de lokala nazisternas terror äntligen över. Vi besöker en rättegång fylld av ånger. Vi skildrar den uppmärksammade Salemmarschen i ett unikt bildreportage och berättar om en rapport som splittrade den antirasistiska rörelsen.

Mer ur innehållet

Nazistledarna inför rätta
Under 2003 års sista månader genomförde polisen en offensiv mot flera av landets tongivande personer inom den nationella rörelsen. Om ledarna döms väntar ett organisatoriskt kaos för de nazistiska grupperna.

ND radikaliseras
Under lång tid har nazister setts i samband med Nationaldemokraternas aktiviteter. Det visar sig nu att Nationaldemokraterna inte bara hämtat aktivister från de nazistiska organisationerna, utan även stora delar av det ideologiska tankegodset.

Salem 2003
2003 års Salemmarsch präglades av en hårdare retorik och tydliga militanta inslag. Men medias fokus hamnade i stället på sammandrabbningarna mellan polis och motdemonstranter. I detta nummer av Expo berättar vi ett bildreportage om vad som hände den 6 december 2003 i Stockholmsförorten Salem.

Reportage: Terror i Småland över
Jimmy Carlqvist, ledare för Blood and Honour i Småland och Tommy Gustavsson, ledare för Nationalsocialistisk Front i Växjö, har under lång tid trakasserat ungdomar och aktiva antirasister runt om i Småland. Nu är terrorn över.

Oönskad rapport
I höstas uppstod ett medialt bråk om en rapport som pekade på en ökad antisemitism bland europeiska muslimer. Rapporten stoppades. Berodde det på en rädsla för att peka ut muslimer som antisemiter eller berodde det på att rapporten var undermålig?

Krönika:
Stefan Wahlberg: "Sverige och svenskarna är bäst! Med denna mycket tunga filt över Sverige blir intolerans och fientlighet mot sådant som inte är en naturlig del av den svenska modellen, väldigt påtagliga."