Ekofascismen må vara ett nytt begrepp men den fascistiska miljörörelsen är allt annat än ny. I det här numret av Expo synar vi ekofascismens rötter, visar hur antirasismen vinner mark i USA och hur en martyr skapas i realtid.

I slutet av sommaren föll domen mot Brenton Tarrant, terroristen som mördade 51 människor när han i mars 2019 gick till attack mot män, kvinnor och barn under fredagsbönen i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Domstolen i Christchurch dömde Tarrant till ett historiskt hårt straff. Terroristen låstes in på livstid men på internet florerar fortfarande hans manifest. Där kallar sig Tarrant ekofascist, och är som han själv säger ”för etniskt självstyre, naturens bevarande och för den naturliga ordningen”. Begreppet är relativt nytt men den fascistiska miljörörelsens idéer är allt annat än nya. Miljöengagemanget handlar om den vita rasens överlevnad och dess rätt till sitt naturliga habitat. I det här numret av Expo reder vi ut ekofascismens bruna rötter, dess relation till det ideologiska begreppet blod och jord samt de mansideal den odlar.

Martyrskapande

Vi tittar också på hur en mördad 19-årig kille i Härnösand i realtid förvandlas till en högerextrem martyr och hur berättelsen om honom via svenska och utländska propagandasajter genom Sverigedemokraterna når hela vägen till Sveriges riksdag inom loppet av en månad.

Black lives matter

Frilansjournalisten och New York-bon Martin Gelin tar oss med på en resa genom Black lives matter-rörelsens enträgna kamp och det politiska landskap den verkat i. Ironiskt nog kan den stora antirasistiska massrörelsen bli Donald Trumps mest bestående politiska arv.

En svensk raspionjär

Dokumentärmakaren och forskaren Maja Hagerman tar oss med till ett bildarkiv i Frankrike. Bilderna där är i dag det enda som finns kvar av den svenska raspionjären Anders Retzius kranie-samling. I vår historiska text tittar vi närmare på Anders och sonen Gustaf Retzius idéer och deras betydelse för den tidiga rasbiologin samt vilka spår vi kan se av deras uppburna status idag.

Dessutom sätter vi tänderna i en vampyrklassiker, synar den senaste medaljhetsen där varje antirasist är utom tävlan och mycket, mycket mer…