Counterjihad är en internationell rörelse inom den västerländska extremhögern. Den växte fram under mitten av 00-talet som islamofobins mest radikala uttryck. Anhängarna ser islam som en politiskt totalitär ideologi snarare än en religion. Många av dem menar att arabländerna "islamiserar" Europa enligt hemliga överenskommelser med den europeiska eliten en konspirationsteori känd som "Eurabia".

Det viktigaste vapnet för denna islamisering påstås vara muslimsk invandring till Europa, som anhängarna menar utgör en ”demografisk bomb”. På sikt, menar counterjihadisterna, kommer invandring och födelsetal bland muslimer att göra dem till en majoritet av Europas befolkning. Europas muslimer påstås redan nu vara i färd med att införa ”sharialagar” i sina lokalsamhällen. Ett viktigt ställningstagande för anhängarna till counterjihad är också ett aktivt stöd till staten Israel och mot antisemitism.

Ett internationellt nätverk

Utifrån dessa föreställningar bildades på början av 2000-talet det löst sammansatta internationella counterjihadnätverket med det gemensamma målet att stoppa ”islamiseringen” av västvärlden, framförallt Europa som sades vara särskilt hotat av islam. Alla counterjihadister tror inte nödvändigtvis på den renodlade Eurabiamyten, som handlar om en sammansvärjning mellan EU:s och arabländernas toppskiskt med syfte till att skapa ett europeiskt Arabien.

Men många inom miljön kan ändå anse det relevant att tala om Eurabia, eftersom man menar att slutpunktet är den samma, oavsett vad som ligger bakom att den muslimska befolkningen tar makten genom att med invandring och demografisk utveckling hamna i majoritet.

Första konferensen i Köpenhamn

Det som kan kallas för rörelsens första internationella konferens anordnades i Köpenhamn i april 2007, under rubriken ”The UK and Scandinavia Counterjihad Summit”. Tidigare hade anhängarna träffats på onlinemöten för counterjihadnätverket Center for Vigilant Freedom, som senare kom att uppgå i organisationen International Civil Liberties Alliance.

Organisatörer för mötet i Köpenhamn var den amerikanska bloggaren Edward May, den danske aktivisten Anders Gravers Pedersen och den danske bloggaren Exile. Bland deltagarna fanns den norske bloggaren Peder Jensen, mer känd under sin pseudonym Fjordman och representanter från USA och övriga Europa.

Tre personer från Sverige deltog, bland annat den dåvarande SD-medlemmen Ted Ekeroth.

Redan i oktober samma år anordnades ytterligare en internationell konferens och nu hade rörelsen fått fler anhängare. Bakom mötet i Bryssel stod det flamländska nationalistpartiet Vlaams Belang och deltog gjorde bland andra Bat Ye’or och hennes man David Littman, Ted Ekeroth, Ukip-politikern Gerard Batten, Tryckfrihetssällskapets Lars Hedegaard och Robert Spencer, som tillsammans med Pam Geller kom att bli rörelsens huvudfigur i USA.  

Fler exempel på aktörer inom counterjihadismen är Britain First, English Defence League, Geert Wilders, Gatestone Institute och tyska PEGIDA.

Vill provocera fram våld

En strategi inom counterjihadrörelsen har varit att smutskasta muslimer, ofta genom propagandafilmer som spridits på internet. En annan strategi har varit att försöka provocera fram våldsamma reaktioner från den muslimska minoriteten. Reaktioner som i sin tur ska skapa motsättningar mellan muslimer och icke-muslimer med syftet att vinna stöd för den egna antimuslimska agendan.

I maj 2015 anordnade Robert Spencers och Pam Gellers organisation Stop Islamization of America en utställning av Muhammed-karikatyrer i Texas, USA. Utställningen attackerades av två islamister, som sköts till döds.

Liknande utställningar och provokationer har gjorts i flera europeiska länder för att vinna stöd för den antimuslimska agendan. Den kanske mest kontroversiella var den som planerades i London, september 2015. Inspirerade av händelserna i Texas ville en grupp brittiska counterjihadister ta utställningen av Muhammed-karikatyrerna som visats i Texas till London. Förutom utställningen ville gruppen arrangera flera simultana demonstrationer i områden med stor muslimsk befolkning där avbildningar av profeten Muhammed skulle pryda plakaten.

Enligt den antirasistiska organisationen Hope not Hate tänkte gruppen som planerade utställningen använda karikatyrerna för att framkalla så stora motsättningar så att slutresultatet skulle bli fullskaligt inbördeskrig. Arrangörerna fick dock svårt att hitta gallerier som ville delta, och utställningen blev heller aldrig av. Enligt en av arrangörerna, högerpolitikern Anne Marie Waters, ställdes den in på inrådan av säkerhetstjänsten.

Med deras egna ord

"Varför kollapsade Bosnien ned i den värsta slakten i Europa sedan andra världskriget? Under trettio år före sammanbrottet hade bosnienserberna minskat från 43 till 31 procent av befolkningen, medan bosniska muslimer hade ökat från 26 till 44 procent. I en demokratisk tidsålder kan man inte övervinna demografi – utom genom inbördeskrig. Serberna fattade det – liksom andra européer kommer förstå det under de kommande åren: om man inte kan föröka sig fortare än fienden, skjut av dem. Problemet som Europa står inför är att Bosniens demografiska profil nu är modellen för hela kontinenten."
– Mark Steyn, "America Alone: The End of the World As We Know It" (2006)

”Islam är den mest antisemitiska, folkmordiska ideologin i världen.”
– Pam Geller, pamelageller.com, 14 november 2010

”De våldtar sina egna barn, det hör man hela tiden. Flickor i muslimska familjer våldtas av sina farbröder, av sina kusiner och av sina fäder.”
– Lars Hedegaard, intervju på snaphanen.dk, december 2009

”Araber har ingen själ”.
– Brigette Gabriel, tal inför Christians United for Israel (CUI), december 2009

"Palestinierna är nazister.”
– David Horowitz, framträdande inför University of Massachusetts studentunion, 23 februari 2010.

”Till varenda muslim som ser det här … den sjunde juli [2005] kom ni undan med att döda och stympa brittiska medborgare … det är bäst för er att ni fattar att vi har byggt ett nätverk från ena änden av landet till den andra … och den muslimska befolkningen kommer att få känna på English Defence Leagues fulla kraft om vi ser någon av våra brittiska medborgare dödade, stympade eller skadade på brittisk mark någonsin igen.”
– Stephen Yaxley-Lennon alias Tommy Robinson, tal i London sommaren 2011