Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi har gripit ett hundratal personer som nu ska avlägsnas från platsen, uppger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen strax efter klockan 18 på fredagen. Samtidigt uppmanas aktivister som deltagit i den så kallade Folkets marsch, via en nazistisk hemsida, att stanna kvar i Stockholm och invänta vidare direktiv.

Simon Lindberg, från Nationalsocialistisk front sa i sitt tal vid Gärdet där marschen avslutades, att om någon av dem greps så skulle de samla ihop sig och protestera.

Totalt var det runt 1000 nazister som deltog i demonstrationen som gick från Karlaplan till Gärdet. Demonstrationen kantades av oro och polisen var tvungna att ingripa ett flertal gånger, både mot motdemonstranter och mot personer i tåget. Det var framförallt representanter från Svenska motståndsrörelsen som uppträdde aggressivt i tåget och gjorde flera utfall mot protesterande åskådare.

Hätska tal

Vid samlingsplatsen på Gärdet hölls tal av representanter för Nationalsocialistisk front, Fria nationalister och Svenska motståndsrörelsen. Magnus Söderman från Svenska motståndsrörelsen pratade i sitt tal om att de ska ta över makten över Sverige

– Vi kommer att segra och då kommer vi att driva ut lögnarna ut lögnens tempel. Med både piskor och spikklubbor.

Drygt 500 poliser deltog i insatsen runt demonstrationen.