Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

— Vi tittar brett i utredningen och försöker hitta motivbild. Men vad vi har kommit fram till och vad som visat sig hittills i utredningen vill jag inte kommentera, säger Camilla Landgren, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Linköping, till Expo.

18-åringen, som är hemmahörande i Linköpings kommun, sitter sedan mitten av maj häktad misstänkt för förberedelse till grov mordbrand. Häktningsförhandlingarna har skett vid Linköpings tingsrätt.

— Han sitter häktad eftersom det finns en risk att han kan påverka utredningen om han är på fri fot, säger Camilla Landgren.

Kan du säga något om vad det är för material han haft eller tillverkat?

— Nej jag vill inte gå in på det, säger Camilla Landgren och hänvisar till förundersökningssekretessen.

I ett yttrande från Kriminalvården nämns dock att 18-åringen själv uppger att han tillverkat så kallade molotovcocktails.

Tidigare dömd

I juli 2020 dömdes 18-åringen till ungdomstjänst för 16 fall av hets mot folkgrupp. Han hade som 15-åring spridit stora mängder antisemitiskt material på sociala medier som Telegram och i kommentarsfält på Youtube. På nätet kallar han sig för ”SorestHH”, där HH står för Heil Hitler.

En stor andel av inläggen var dessutom våldsbejakande där morduppmaningar riktades mot judar, som ”Gasa judarna raskrig nu”.

Andra inlägg riktar in sig på att synagogor ska bombas. Han hänvisar även i inlägg till det antimuslimska terrordådet i Christchurch 2019, där 52 människor sköts till döds, samt högerextremisten Timothy McVeigh, som 1995 låg bakom Oklahomabombningen som tog 168 människors liv och skadade 650 personer.

”Gas the kikes TIMOTHY MCVEIGH now!!!” skrev han till exempel i december 2019 i en Telegramgrupp tillhörande Nordiska motståndsrörelsen.

Kike är en nedsättande beskrivning av judar.

För att kunna knyta honom till inläggen tog utredarna bland annat hjälp av Interpol i USA. Inläggen gjordes bland annat i olika nazistiska grupper på sociala medier. Själv hävdade han i förhör att inläggen var tänkta att uppfattas som skämt.

Moonkrieg Division var i huvudsak aktiva på nätet, men även utanför. Här klistermärken som gruppen spridit. 

Ledande roll i Moonkrieg Division

Det förekommer även uppgifter i hets mot folkgrupp-utredningen att 18-årngen ska ha haft en roll i bildandet av gruppen Moonkrieg Division 2020. Moonkrieg Division var en liten internationell, våldsromantiserande sammanslutning, som bland annat visat sympati för det förbjudna amerikanska nazistiska terrornätverket Atomwaffen Division

I förhör förnekar mannen att han var med och grundade organisationen. Samtidigt visar Expos och brittiska Hope not Hates granskning att 18-åringen inte bara var aktiv i gruppen utan hade en ledande roll. Han har dessutom kontinuerligt spridit material från gruppen till andra forum på nätet. 

Moonkrieg Divisions verksamhet var i huvudsak nätbaserad, men de har även spridit propaganda i form av klistermärken i ett försök att nå ut till flera. Gruppen propagerar öppet för våldsanvändande som politisk metod. De publicerade även ett våldsbejakande så kallat manifest – ett manifest 18-åringen, innan det gavs ut, uppgav att han skulle skriva.

Gruppen var inte långlivad utan verksamheten upphörde redan senare under 2020. 

Kontakt med andra grupper

Expo har tidigare rapporterat om gruppen Feuerkrieg Division som leddes av en då 13-årig pojke i Estland. Feuerkrieg Division uppmanar till våldsamma dåd för att utlösa raskrig och hyllar högerextrema terrorister som Anders Behring Breivik, Brenton Tarrant, Dylann Roof och Timothy McVeigh. Det finns kopplingar mellan Feuerkrieg Division och personer som uppmärksammats för att ha planerat terrordåd. Vår genomgång visar att den nu häktade på sociala medier uppger sig ha haft kontakt med Feuerkrieg Divisions ledare.

Samtliga tre nämnda Division-grupper är att beteckna som så kallade accelerationistiska grupperingar.

Vad gäller motivbilden bakom det nu misstänkta förberedelsebrottet till mordbrand så kan kammaråklagare Camilla Landgren bekräfta att de tidigare omständigheterna och utspelen är något som de tittar på. Men vad utredningen kommit fram till vill hon i nuläget inte kommentera.

Ytterligare en person står som misstänkt i ärendet, men uppgift om vem det är, är enligt tingsrättens handlingar sekretessbelagt.