Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lördagens vit makt-konsert utanför Gävle samlade ett 90-tal deltagare och började lugnt. Vid midnatt knivskars en 19-årig man i buken.
– De höll kvar inälvorna för att skadan inte skulle bli värre, säger Kalju Poltrago, inspektör vid polisen.
– Han hade tur, kniven träffade bara ett par millimeter från njuren, säger Poltrago.

Fördes till sjukhus

19-åringen härstammar från Stockholm och anlände till konserten efter att de flesta deltagare kommit till platsen. Väl inne i lokalen så skärs han i buken, 19-åringen fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.
– Han har opererats under natten och under dagen men mår under omständigheterna bra, säger Kalju Poltrago.

Under måndagen kunde polisen hålla ett kortare förhör med offret.
Efter dådet rådde det en hätsk stämning på platsen och det uppstod flera bråk mellan festdeltagarna som polisen fick gå in och avstyra. Först vid tretiden var det lugnt på platsen.

Jämnårig man pekas ut

Inom rörelsen pekas en till offret jämnårig man, från Svenska Motståndsrörelsen (SMR), ut som gärningsman. Offret är en före detta SMR-aktivist som numera är obunden.

Polisen misstänker att handlingen genomfördes av en deltagare på platsen och att förövare och offer kände varandra sen tidigare.
En kniv beslagtogs på platsen av polisen men det är inte klargjort om det är den som användes vid dådet.

Rock mot kommunism

Vit makt-konserten arrangerades av RAC Sweden som startade upp vid årsskiftet. RAC står för Rock against communism och har som sin huvudsakliga uppgift att arrangera vit makt-konserter. Namnet är hämtat från en rörelse i Storbritannien och introducerades i Sverige i mitten av 1980-talet.
Efter helgens händelser meddelade RAC Sweden på sin hemsida att all utåtriktad verksamhet upphör och framtida planerade konserter är inställda.