Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sju av tio incidenter vid flyktingboenden riktas mot ensamkommande flyktingbarn. Expo granskar det växande motståndet mot nyanlända flyktingar. Reportage från Påskallavik dit högerextrema kom för att protestera mot asylsökande. Men deras besök väckte andra krafter på orten. Dessutom: Japansk nationalism, papperslösa i USA mobiliserar sig, granskning av Sveriges största nazistparti, en tidigare sverigedemokrat som vill starta krig och mycket mer ...

I fokus
"Det är som om man inte vill se eller förstå att SD lyckats formulera en konflikt och en vision som folk attraheras av", menar Niclas Nilsson.

Sveriges största nazistparti granskas
Svenskarnas parti försöker framställa sig som ett seriöst alternativ för väljarna. Samtidigt råder det förvirring om hur partiet ska betecknas. Expo visar att partiet inte kan beskrivas som något annat än nazistiskt.

Vill starta krig mot mångkulturen
En före detta sverigedemokrat som vill starta krig leder den europeiska grenen av en internationell nazistorganisation.

Framåt för japansk nationalism
De förnekar Japans krigsförbrytelser och vill sätta Kina på plats. Expo har besökt ett Japan där nationalismens vindar blåser allt starkare.

Motståndet mot flyktingar granskas
En genomgång av mediernas rapportering av motstånd mot flyktingboenden runt om i landet visar att de ensamkommande flyktingbarnen tillhör de mest utsatta.

Reportage: Goda grannar
När det blev klart att lilla Påskallavik skulle ta emot asylsökande, då var högerextremisterna på plats. Men deras besök väckte helt andra krafter på orten.

Reportage: Förbjudna
Efter avslöjandet om en nazistisk terrorcell i Tyskland har diskussionen om att förbjuda det högerextrema partiet NDP återigen blossat upp. Men politikerna är långt ifrån ense om det är rätt väg att gå.

Intervjun
Carlos Saavedra växte upp som papperslös invandrare i USA. Hans organisation skrev politisk historia när den pressade Barack Obama att ge över en miljon papperslösa studenter laglig status.

Recensioner
Ett vittnesmål som lever vidare - 16 år efter Primo Levis död ges några av hans viktigaste verk ut igen. Dessutom: Lisa Bjurwalds Skrivbordskrigarna, Hannah Arendt och Om ras och vithet i det samtida Sverige.

Krönika
Robert Laul om att se samhället som ett lag.

BESTÄLL NUMRET HÄR

Ämnen i artikeln