Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

expo puff

 

 

 

 

 

0,01%

Reportage. En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland, 0.01 procent. Ändå exploderade rasismen. Expo besökte landets enda asylboende, som utsatts för mordbrand och skadegörelse. Vi träffade även partiet som underblåser hatet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmade nazistpropaganda - fick jobb hos Ekeroth

Granskning. Sverigedemokraterna säger sig ha nolltolerans mot rasism. Men i partitoppens absoluta närhet finns band till de mest extrema nätsajterna. Expo kan avslöja hur en av Kent Ekeroths närmaste medarbetare tidigare gjort karriär som filmare bland nätrasister och nazister.

 

 

 

 

 

 

David Icke - Så styr ödlorna världen

Reportage. I ett halvt sekel har David Icke försökt "väcka mänskligheten" med ett hopkok av nästan alla konspirationsteorier som någonsin producerats. Expo bänkade sig bland tusentals fans när Cirkus Icke slog ned pålarna i London.

 

 

 

 

 

 

Bland tomtar och troll

Då och nu. Ariernas urhem är Atlantis och jättar och dvärgar har vandrat på jorden. Ockultismen spelade en stor roll för fascismens framväxt. Än idag influerar teorierna många högerextremister.

 

 

 

 

 

 

Därför älskar militanta jihadister islamofobi

Analys. Västvärldens behov att snabbt tillskriva
jihadistiska organisationer ansvar för terrordåd spelar organisationerna i händerna. Samtidigt gynnas de av anti­-muslimska reaktioner i terrorns fotspår.

 

 

 

 

 

 

"Nu finns det inget val, serber har tvingats se vad som hände"

Intervju. År 2004 publicerades en film som visade hur serbiska styrkor kallblodigt avrättade sex bosniaker, varav två minderåriga pojkar, under folkmordet i Srebrenica. Bakom publiceringen låg människorättsaktivisten Nataša Kandić.

 

 

 

 

 

 

Så blev ryska Facebook nazisternas favoritforum

I fokus. Sajter som Facebook och Twitter har börjat rensa bort hatinlägg. Nu flyttar extremhögern över till ryska versionen av Facebook: VK. Där får du säga det mesta – så länge du inte kritiserar Putin.

 

 

 

 

 

 

Hopplöshet i bild

Kultur På Irland har resandefolket placerats bakom stängsel i utkanten av städerna. Där lever de isolerade från omvärlden. Fotografen Adam Wrafter har dokumenterat en hopplös situation för en utsatt minoritet. "Folk känner en enorm hopplöshet", säger Wrafter till Expo.

 

 

 

 

 

 

Jag bestämde mig för att säga nej

Krönika Rasha Daoud om hopp som krossas. Flyktingars drömmar om en framtid i trygghet slås sönder av den nya asyllagen - Rasha Daoud tänker inte passivt se på när det sker.

Dessutom. Så fostras de unga in i nationalsocialismen, ensamvargen: vem är den ensamma terroristen? Lambda från hbtq-symbol till nyfascistisk ikon, Jeanne d'Arc nationalhelgonet som kidnappas av nationalister, sanningsrörelsen backas upp av Hollywood-kändisar, Tatelicious Karigambe kom ut som transsexuell i Zimbabwe, Expos medarbetare Bilan Osman, Maria-Pia Cabero och Elias Tuffaha tycker till om aktuella frågor och mycket, mycket mer …