Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sveriges talman i riksdagen, kronprinsessan, och topp-politiker som Frankrikes president Francois Hollande och 300 överlevande hedrade offren på årsdagen då Auschwitzs befriades.

"Idag påminner Europa mer om 1933 än 2015", sa Ronald Lauder, ledare för den judiska världskongressen vid minneshögtiden på Auschwitz.

– Demoniseringen av judar har smugit sig på under senare tid. Först i artiklar och på internet och i vissa religösa skolor och till och med på universiteten. Härifrån har den sipprat in i det vanliga samhället. Från början såg det så oväsentligt ut, att få uppmärksammade det. Fram tills nu då Europa plötsligt vaknade omgärdad av antisemitism. Än en gång är unga pojkar rädda för att bära kippa i Paris, Budapest, London och till och med i Berlin. Än en gång attackeras judiska affärer och än en gång börjar judiska familjer att fly Europa, sa Lauder.

Överlevande uttryckte i sina tal oro för rasismen och antisemitismen, etniska rensningar och massakrer runt om i världen. De vittnade även om Förintelsens fasor. Minneshögtiden har lagts ut i sin helhet på Auschwitzs hemsida.

Samtidigt som minnet av Förintelsen hedrades i Auschwitz uppmärksammades dagen runt om i världen.

I Tyskland förklarade president Joachim Gauck i parlamentet att: "Minnet av Förintelsen förblir en angelägenhet för alla medborgare i Tyskland. Vi har alla ett ansvar för vilken väg vårt land går."

I Frankrike talade president Francois Hollande bara tre veckor efter terrordåden i Paris mot Charlie Hebdo och en kosherbutik. Han vädjade till franska judar att inte lämna landet.

"Er plats är här. Detta är ert hem", sa han, rapporterar The Independent.

I Stocholm lovade premiärminister Stefan Löfven att han aldrig kommer tolerera hatbrott och antisemitism.

– Jag vägrar som människa, som svensk, som statsminister att tystlåtet tolerera detta. Alla människor ska kunna känna trygghet och utöva sin tro i vårt land och känna trygghet i sin identitet och kultur. Inget annat kan vi acceptera, proklamerade han på Raoul Wallenbergs torg.

Löfven förklarade att polisen fått order om att prioritera hatbrott och att polismyndigheten ska presentera hur de ska arbeta för att bekämpa brotten. Han talade om att Forum för levande historia ska inleda en nationell utbildningssatsning under namnet om "Detta måste vi förstå".

Religösa samfund och organisationer och skolan ska få stöd "i att stärka den demokratiska medvetenheten och motverka polarisering, hot hat och våld". Trosamfundens säkerhet ska också få stöd, enligt statsministern.