Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Omkring sex miljoner judar mördades under Förintelsen i Nazitysklands försök att utrota hela folkgruppen. Tyskarna mördade också romer, homosexuella och andra grupper som de inte ansåg passa in i den nazistiska visionen. Olika politiska grupperingar har gjort det till sin uppgift att förneka eller förringa Förintelsen.

För nazister i Sverige är förnekandet av Förintelsen ett viktigt propagandaverktyg. Idag på minnesdagen möttes flera redaktioner av avspärrningsband som Svenska motståndsrörelsen satt upp. Aktionen var ett försök av organisationen att tysta redaktionerna från att skriva om Förintelsen. Deras hemsida toppas samtidigt under dagen med rubriken "Förintelsen är en bluff".

2013 arrangerade organisationen en manifestation i Stockholm på årsdagen av Novemberpogromen (Kristallnatten).

2006 gick Nationalsocialistisk front, numera Svenskarnas parti ut tillsammans med Svenska motståndsrörelsen i en manifestation i Stockholm den 28 januari, dagen efter Förintelsens minnesdag. Syftet med demonstrationen var:

"att protestera mot skuldbeläggandet av vårt folk, mot ensidig och propagandistisk historieskrivning och viktigast av allt, mot den pågående och ytterst reella Förintelsen av vårt folk.".

Svenska motståndsrörelsen har på senare år återkommande hyllat "dokumentären" The greatest story never told, som är en över sex timmar lång film som förnekar Förintelsen och hjälteförklarar Adolf Hitler. När nazister förnekar Förintelsen så beskrivs en påstådd judisk sammansvärjning som Hitler försökte bryta sig lös från och som efter tredje rikets fall tagit kontroll över världen. Enligt föreställningen ligger judar bakom en "dekadent" kultur med Hollywood och pornografi och politiska ledare beskrivs som nickedockor och förrädare som splittrar "rasen" genom invandring.

Denna typ av propaganda är inte exklusiv för nazister. Sverigedemokraternas ordförande i Östra Stockholms län David Bergquist, som även sitter i Nackas kommunfullmäktige har på Facebook beskrivit filmen The Greatest story never told som en "rakt igenom objektiv dokumentär" . Bergquist är inte det enda exemplet.

En tidigare nämndeman för Sverigedemokraterna i Värmland uppmärksammades 2011 för att han i mejl länkat till sajter med grovt antisemitiskt innehåll. En av sajterna förnekade Förintelsen. I anslutning till länkarna skrev Johansson "intressant läsning" och att den "officiella historien" måste tas med "en nypa salt" eftersom segrarna skriver historien. När mejlen uppmärksammades gick Sverigedemokraternas ordförande och numera riksdagsledamoten Runar Filper ut till hans försvar. Han hävdade att Erik T Johansson inte spridit sajter som förnekar Förintelsen utan att det handlat om "sionismen i stort, new age och hur det påverkat". Ett konstaterande som går stick i Stäv med en av Sveriges främsta experter kring förnekandet av Förintelsen Stéphane Bruchfeld som efter att studerat sajterna konstaterade att de innehåller "extrem antisemitism"

Sverigedemokraterna valde att inte utesluta David Bergquist och Erik T Johansson. Sverigedemokraterna Christian Hendlertz som är partiets gruppledare i Klippan och Ibb Malmgren, ledamot i Höörs kommunfullmäktige har förnekat Förintelsen, men är kvar i partiet.

Även i Europaparlamentet finns partier som leds av personer som förringat Förintelsen. Franska Front Nationals hederspresident och grundare Jean Marie Le Pen dömdes 2012 för att ha förringat Förintelsen. Han hävdade 2005 att "Den tyska ockupationen, åtminstone i Frankrike inte var speciellt inhuman", och förnekade att Nazityskland begick "massavrättningar" i Frankrike.

I Europaparlamentet sitter även italienska Femstjärnerörelsen, med partiledaren Beppe Grillo som flera gånger fördömts för sin antisemitism. Bland annat försvarade han Mel Gibson efter att han påstått att "judarna ligger bakom alla krig i världen". Grillo väckte även avsky när han travesterade skylten på porten Auschwitz. Han förändrade texten "arbeit macht frei" och ersatte ordet "arbeit" med "P2" som syftar på en ökänd frimurarloge. Grillo har även gjort om Primo Levis berömda dikt och skildring av Förintelsen "Är detta en människa". Referenser till Förintelsen ersatte han med korruptionsanklagelser mot italienska myndigheter.

Femstjärnerörelsen sitter i EU-gruppen EFDD tillsammans med Sverigedemokraterna och det gör även EU-parlamentariken Robert Iwaszkiewicz från polska Kongressen för nya högern. Han har påstått att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen, i samband med att han försvarade samma påstående från sin partiledare Janusz Korwin-Mikke.

I Ungern har det högerexema partiet Jobbik höga företrädare som i parlamentet ifrågasatt Förintelsen. Parlamentsledamoten Tamas Gaudi-Nagy hävdade 2013 i parlamentsdebatt att det "framkommit kritik" om hur "sanningsenligt" minnesplatsen Auschwitz beskriver Förintelsen.

Även Nikos Michaloliakos ledare för nazistpartiet Gyllene gryning, som sitter i Greklands parlament, har förnekat Förintelsen i en bok.

2006 anordnade Irans preisdent Mahmoud Ahmadinejad en förintelseförnekarkonferens i Tehran under rubriken den "Internationella konferensen för att granska den globala visionen av Förintelsen". På konferensen deltog kända högerextremister och förintelseförnekare, bland dem David Duke som tidigare varit ledare för Ku Klux Klan.

Bland nazistiska grupperingar är skälet att förneka Förintelsen ofta ett sätt att försöka rehablitera nazismen. Förintelsens ses som en belastning. Högerextremisten Richard Harwood, vars verkliga namn är Richard Verall, var aktiv i det brittiska högerextrema partiet National Front. I ett förord till boken "Dog verkligen sex miljoner judar" skrev han om varför han anser att Förintelsen utgör ett problem:

"Vi hotas av oåterkallelig förlust av vår europeiska kultur och vårt rasarv. Men vad händer, om en människa vågar tala om rasproblemet, om dess biologiska och politiska betydelse? Man brännmärks som den mest avskyvärda varelsen, en rasist. Och vad är rasism om inte en specialstämpel för nazister! De, så sägs det i alla fall, mördade sex miljoner judar på grund av rasism; därför måste det vara något mycket ont… Varje förnuftig diskussion om rasproblem och strävan efter att bevara den rasliga integriteten avisas därmed effektivt".