Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av oktober avslöjade Expo och Expressen SD Nynäshamns dåvarande toppnamn Rebecca Ädels mångåriga nazistengagemang. I granskningen framkom att hon i interna meddelanden välkomnat en ny Hitler, använder n-ordet för att benämna svarta personer och ger uttryck för att vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare. Detta samtidigt som hon skrivit egna, och korrekturläst andras, texter på Nordiska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.

Samma dag som avslöjadet avsade Ädel sig alla sina politiska uppdrag i Nynäshamns kommun och lämnade Sverigedemokraterna. I förra veckan ångrade hon sig och har nu återfått samtliga uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen – numera som partilös.

”Sveriges och kommunens säkerhet”

Genom sin plats i kommunstyrelsen så ingår Ädel också i Nynäshamns kommuns krisledningsnämnd som är en central del av kommunens säkerhetsskyddsarbete, skriver Expressen. Den har till uppgift att vid allvarliga kriser se till att kommunen ändå kan styras. Vid extraordinära händelser kan nämnden exempelvis gå in och ta över beslutsfattande i kommunen.

Säkerhetsskyddslagen säger att folkvalda politiker i församlingar som riksdagen, regioner och kommuner inte ska säkerhetsprövas – om de inte deltar i säkerhetskänslig verksamhet. När säkerhetsprövning görs så ingår registerkontroll hos Säkerhetspolisen som en del av denna.

Nynäshamns kommun har inte säkerhetsprövat sina ledamöter i krisledningsnämnden, enligt Exrpressen. I ett mejl till tidningen skriver säkerhetschefen Milan Vladušić att det just nu pågår en analys av vilka roller i kommunens organisation som ska omfattas av sekretessprövningar, men han vet inte när den blir klar.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Patrik Idestad kommer efter avslöjandet av Rebecca Ädel pressa på för att kommunen ska säkerhetspröva ledamöterna i krisledningsnämnden.

– Jag tycker det är direkt olämpligt att hon sitter där, säger han till Expressen.

– Informationen som man kan få i en sån här nämnd kan beröra frågor om Sveriges säkerhet och den kommunala säkerheten.

Enligt honom är Nynäshamn dessutom en så kallad utpekad ort för särskilda händelser.

– Det är ett fåtal kommuner i landet som är det och därför har vi extra hård kontroll på ledande tjänstepersoner i vår kommun. Då tycker jag att det är självklart att ledamöter i kommunstyrelsen, som då ingår i krisledningsnämnden, ska säkerhetsprövas, säger Patrik Idestad (S), oppositionsråd i Nynäshamns kommun.

Idestad planerar att ta upp frågan under torsdagen då kommunstyrelsen, som Rebecca Ädel alltså sitter i, har sitt första möte.

Kan göras om

Moderaten Marcus Svinhufvud är kommunstyrelsens ordförande och skriver i ett sms till Expressen att kommunens krisledningsnämnd snart kan komma att göras om till att endast omfatta de tre ledamöter som ingår i kommunstyrelsens arbetsutskott. Enligt honom kan det finnas anledning att avvakta frågan om säkerhetsprövning av ledamöterna fram till den 15 december då den eventuella omgörningen kan klubbas.

– Det är förstås enklare när vi gjort om krisledningsnämndens storlek, skriver han.

”Gruppledaren informerad”

När Rebecca Ädel vid Expos och Expressens avslöjande konfronterades av Expressens reporter David Baas om sitt nazistiska engagemang nekade hon först. Senare samma kväll, i samband med att hon lämnade sina uppdrag, publicerade hon ett öppet brev där hon medgav att hon funnits i den nazistiska rörelsen.

Under onsdagen sa Ädel i en intervju med P4 Stockholm att hon berättat för den dåvarande gruppledaren i SD Nynäshamn om sitt engagemang för NMR. Den tidigare gruppledaren, som i dag inte är politiskt förtroendevald säger till SR att han inte tog saken vidare, men hävdar att han informerat den nuvarande gruppledaren i SD Nynäshamn, Johann Wolf. Denne nekar dock till all kännedom om Ädels tid i nazistorganisationen.

SD-profil sålde hemliga uppgifter

Frågan om säkerhetsprövning av kommunpolitiker aktualiserades nyligen efter att Norrköpings Tidningar avslöjat Riks-profilen och SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall med att för cirka 20 år sedan sålt hemligstämplade uppgifter om en helikopteraffär till ett utländskt bolag. Norrköpings kommun gick efter avslöjandet ut och sa att de ska skynda på sina säkerhetsprövningar och ”frågor som rör Sveriges säkerhet”.