Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Expressen under torsdagskvällen - i samband med kommunfullmäktigemötet i Nynäshamn - konfronterade SD-politikern Rebecca Ädel med hennes mångåriga aktivism för nazismen väckte det stor uppmärksamhet. 

Under mötet befästes det nya styret i kommunen där allianspartierna - Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet - kunde knipa makten i kommunen med stöd av Sverigedemokraterna. Överenskommelsen med SD går ut på att partiet ska rösta på alliansens budget mot att SD ges en kommunalrådspost. 

Under torsdagskvällens möte fick då SD en oppositionsrådspost - som gick till Johann Wolf - och Rebecca Ädel valdes också in i kommunstyrelsen.

Kritik har riktats mot de lokala centerpartisterna för att de ingått ett avtal med Sverigedemokraterna - trots att partiet har som linje att inte göra det.

Från Centerpartiets ledning ser man allvarligt på avslöjandet om Rebecca Ädels nazistiska engagemang - och man riktar samtidigt kritik mot den lokala överenskommelsen med hennes parti:

”Det är djupt oroande att en person som varit engagerad i nazistiska organisationer och spridit högerextrem propaganda tar plats i kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna är det parti som står längst ifrån Centerpartiet i fråga om grundläggande liberala värderingar och en politik för alla människors lika värde”, säger partisekreteraren Michael Arthursson i en skriftlig kommentar och fortsätter: 

”Centerpartiets partistyrelse har helt tagit avstånd från organiserad samverkan med SD. Vi uppmanar bestämt alla kommunkretsar och distrikt att arbeta för helt andra lösningar.”

Lokala C-toppen: Förståelse för kritiken

Maria Gard Günster är kommunalråd för Centerpartiet i Nynäshamn. Hon säger om kritiken från partiledningen:

– Jag har full förståelse för den kritiken som de har.

Men du väljer att strunta i den ändå?

– Det är inte ett sånt samarbete som vi har. Sverigedemokraterna bedriver sin politik och vi i alliansen bedriver vår, säger Gard Günster och fortsätter:

– Det här avtalet som vi har med Sverigedemokraterna är att de är i opposition och de har fått en 75-procentig oppositionsrådspost. Då ska de inte rösta ner våra val och vår budget.

– Med de andra allianspartierna har vi gjort ett politiskt program och vi kommer att lägga fram en budget som inte Sverigedemokraterna är involverade i överhuvudtaget.

Gard Günster reagerar starkt på avslöjandet om SD-ledamoten Rebecca Ädels nazistiska aktivism:

– När jag läste Expressen fick jag en rejäl chock. Centerpartiet i Nynäshamn och Centerpartiet överlag tar totalt avstånd från folk som har såna värderingar. Det som gör mig väldigt förtvivlad och upprörd är att hon samtidigt jobbar som lärare. Utifrån det som Expressen refererar av vad hon skrivit om skolan - då blir frågan om hon är lämplig att vara kvar som lärare? I mina ögon - jag är själv utbildad lärare i botten - så är hon inte det med tanke på den värdegrund som finns i skolan.

MP om avslöjandet: ”Rötan kommer inifrån”

Avslöjandet kommenterades också av andra politiker. Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter:

”NU är det dags att sluta låtsas som att det är en slump varje gång en nazist upptäcks bland SD:s företrädare. Inse att den radikala högerextremismen är ett mönster, snarare än något som avviker. Rötan kommer inifrån, rötterna i nazismen är kvar.”

Sverigedemokraternas pressavdelning meddelade under fredagsförmiddagen att Rebecca Ädel nu kommer att utredas av deras så kallade medlemsutskott:

”Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner.”

Expressen har sökt Tony Björklund, ordförande för SD i Nynäshamn, och Rebecca Ädel.

Kommunen utreder Ädel

Expos och Expressens avslöjande har föranlett kommunen att nu utreda Rebecca Ädel, uppger kommunen i ett pressmeddelande. Kommunen skriver att varje förtroendevald och medarbetare i kommunen har rätt till sin egen åsikt och skyddas av yttrandefriheten. Petra Kålbäck, tf kommundirektör säger ändå att kommunen ser allvarigt på uppgifterna som framkommit.

– Skulle det visa sig att någon medarbetare, oavsett uttalande, bryter mot vår värdegrund i rollen som anställd så är det inte förenligt med anställningsavtalet. Det skulle kunna leda till arbetsrättsliga åtgärder. Hur det blir i det här aktuella fallet är för tidigt att säga, säger Petra Kålbäck.