Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av valrörelsen försäkrade Jimmie Åkesson att inga nazister fanns på partiets valsedlar när svenska folket gick och röstade:

– Vi har inga nazister på våra listor. Om det mot förmodan skulle vara någon kvar så kommer de inte att vara valbara på söndag, sa SD-ledaren i SVT:s stora partiledardebatt.

Åkessons uttalande kom efter att Expressen i flera granskningar, tillsammans med Expo och ActaPublica, visat hur flera SD-kandidater kunde kopplas till nazism eller högerextremism.

Expo kan nu, tillsammans med Expressen, avslöja att alla SD-politiker med nazistkoppling inte plockades bort från partiets listor.

I Nynäshamns kommun kandiderade Rebecca Ädel för Sverigedemokraterna. I sin valkampanj lyfte hon fram att hon jobbar som högstadielärare på en skola i kommunen - och hon beskrev att hennes hjärtefrågor handlar om ”skola, utbildning och trygghet i och kring skolan”.

Kampanjen nådde framgång. Partiet fick 17,8 procent av rösterna och Ädel var den SD-kandidat som fick överlägset flest personkryss i kommunen. Efter valet har Ädel och hennes parti fått en central roll som stödparti till det borgerliga styret i kommunen.

Det som inte blivit känt för väljarna är att Rebecca Ädel under flera års tid var en viktig del av den nazistiska propagandaspridningen i Sverige.

Läs mer: SD-ledningen sågar samarbete i Nynäshamn

Kallar sig nationalsocialist

Hennes samröre med högerextremismen började redan under 00-talet på nätcommunityn Nordisk.nu, men under 2011 fördjupades hennes engagemang. Hon knöts då till nazistiska Svenska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.

Ädel, som då läste på lärarprogrammet med inriktning mot bland annat svenska, hjälpte till med korrekturläsning men hon kom också med synpunkter på innehållet. En kort tid därefter började hon få egna texter publicerade på Nordfront, under pseudonymen Rebecca Olofsson.

I sina texter beskrev hon sig som ”nationalsocialist” - och hon varnade för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”. Hon uppmanade läsarna att göra sig redo för den nazistiska kampen, bland annat genom att börja träna. Inte minst ville hon få andra kvinnor att också våga ta steget mot ”ett nationalsocialistiskt liv”.

I flera inlägg och texter, både på Nordfront och på sajtens interna redaktionsforum, skrev Rebecca Ädel om skolan. Hon beskrev att lärarutbildningen handlade om att lära sig att ”lura barnen till politisk korrekthet”. På Nordfront kallade hon skolan för ”den värsta indoktrineringsanstalt genom tiderna”.

Hon såg läroplanen - med sina skrivelser om att skolan har ett demokratiskt uppdrag att motverka främlingsfientlighet - som problematisk. Hon avskydde att det lades miljontals kronor på att lärare ska utbilda sig i att bemöta rasism - och hon slog ett slag för att också nazisterna i Svenska motståndsrörelsen skulle få sprida sina åsikter på skolan som andra politiska organisationer.

I andra texter lämnade Ädel rapporter från nazistiska sammankomster, som möten och demonstrationer. Hon använde återkommande ordet ”neger” om svarta och beskrev reklam för Pridefestivalen som ”vidrig”.

När en känd svensk kvinnlig författare i ett blogginlägg välkomnade en mer etniskt blandad befolkning önskade Rebecca Ädel att någon ”skjuter skallen av henne”.

När en tongivande nazist skrev att det behövs en ny Hitler svarade Ädel:

”Bra! Man får ett leende på läpparna när man läser sådant här! :-)”

En artikel som beskrev judar som ”onda och manipulativa” kommenterade Ädel på följande sätt:

”Jättebra och välskriven artikel på hög nivå.”

Rebecca Ädel skrev tidigare under pseudonym på Nordfont.
Rebecca Ädel skrev tidigare under pseudonym på NMR:s propagandasajt Nordfont under 2012. Skärmdump

Vid flera tillfällen riktade hon beröm direkt till ledande nazister på det interna forumet. Nazistledaren Simon Lindberg var, enligt Ädel, en ”otroligt duktig talare”, och en text av nazistveteranen Klas Lund beskrev hon som ”otroligt välskriven”.

Fortfarande koppling till ledande nazister

Rebecca Ädel fick själv återkommande beröm för sina insatser för den nazistiska rörelsen. Nordfronts dåvarande chefredaktör Fredrik Vejdeland frågade i ett inlägg på det interna forumet hur de tidigare hade klarat sig utan henne. I en text på Nordfront beskrev han henne som en del av ”Nordfronts armé av ´intellektuella krigare´”.

Ädels band med nazismen klipptes inte efter att hon våren 2013 slutade medverka på Nordfront. Hennes texter ligger fortfarande kvar på nazistsajten och så sent som 2018 bjöds hon på nätet in till Nordiska motståndsrörelsens stora första maj-demonstrationer 2018 - men hon meddelande att hon inte kunde gå. Dessutom ingår flera tongivande nazister - både ledare och profilerade propagandister - i hennes umgängeskrets på nätet än i dag.

När Expressen träffar Rebecca Ädel i anslutning till hennes debut som kommunfullmäktigeledamot i Folkets hus i Nynäshamn nekar hon först till sin nazistiska aktivism.

Vad kan du berätta om dina insatser för svensk nazism?

– Tror inte jag har några insatser där, om jag ska vara helt ärlig.

Under flera års tid så medverkade du på Nordfront. Varför gjorde du det?

– Det är inte sant.

Jag har tagit del av det interna redaktionsforumet för Nordfront. Jag har sett att du korrekturläst saker, du har kommit med synpunkter på artiklar och du har skrivit egna artiklar.

– Det här med lögner från medier.

På Nordfront beskriver du dig som ”nationalsocialist”.

– Mmm, gör jag det? Vad beskriver du dig som?

Jag är reporter på Expressen. Du beskriver dig som ”nationalsocialist”.

– Jag tänker inte stå och ta emot lögner från dig. Vad du har skrapat fram - jag vet inte ens var du tror att du hittat det här... det här är lögn.

När vi då visar upp utdragen från Nordfronts interna redaktionsforum där Rebecca Ädels nazistiska engagemang framgår tydligt går hon snabbt i väg och stänger in sig på toaletten.

– Jag tänker inte prata om sånt. Tack ändå, säger Ädel.

Hon dyker sedan upp på kommunfullmäktigemötet men väljer att i varje paus stänga in sig i ett rum för att undvika våra frågor om varför hon skrivit om ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”, kallat svarta för ”negrer”, önskat livet ur politiska motståndare och varför hon som lärare har skrivit att skolan är en ”indoktrineringsanstalt” som lurar ”barnen till politisk korrekthet”.

När torsdagskvällens kommunfullmäktigemötet sedan tar slut väljer hon att gå ut bakvägen. Innan Rebecca Ädel lämnade mötet så valdes hon in i kommunstyrelsen i Nynäshamn.

Efter publicering meddelar Sverigedemokraternas pressavdelning att medlemsutskottet öppnat en utredning kring Rebecca Ädels framtid i partiet.

 

David Baas är grävreporter på Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och Stora journalistpriset en gång. 2014 kom hans bok ”Bevara Sverige svenskt” som handlade om Sverigedemokraternas första mandatperiod i riksdagen. 18 maj i år släpptes hans bok om svensk nationalism - ”Segra eller dö”.

Jonathan Leman är researcher på tidningen Expo. För sitt arbete mottog han 2018 Raoul Wallenberg-priset och 2019 var han nominerad till Guldspaden.