Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD Järfälla har gått igenom en turbulent tid. Efter att två lokalpolitiker uteslutits, bland dem den dåvarande ordföranden, tog Daniel Cedergren över den sverigedemokratiska ordförandeklubban i stockholmskommunen.

Idag är han ledamot i Järfälla kommuns kommunfullmäktige och kommunens Kultur- demokrati- och fritidsnämnd. Utöver det är han också ersättare i två kommunala bostads- och fastighetsbolags styrelser. 

I valet står han som nummer ett på Sverigedemokraternas kommunvalsedel. Till regionfullmäktigevalet i Stockholm återfinns han på tredje plats i sin valkrets. Han tjänstgör också som nämndeman. 

Expos genomgång visar att Cedergren är mycket aktiv på Facebook där han ofta delar memes, eller skämtbilder, med en spetsig poäng. I hans öppna flöde handlar bilderna om alltifrån sport, politik och en konservativ syn på könsroller. Ofta riktas udden mot meningsmotståndare som miljöpartister, Annie Lööf och socialdemokratiska ministrar i regeringen. Men i en privat chatt med en tidigare partikamrat Expo tagit del av delar det sverigedemokratiska toppnamnet helt annat innehåll.

Råa memes om att hänga svarta

Samtliga bilder Cedergren skickat i chatten som Expo tagit del av är från 2020. I chatten råder rå stämning. Den innehåller grova skämt om Förintelsen, muslimer och nazism.

En av de memes Daniel Cedergren delar i chatten är en bildserie med en kvinna som ler brett. I texten under den leende kvinnan står att en fjäder skulle träffa marken tidigare än en svart man om de båda släpptes från ett träd – eftersom ”repet skulle stoppat den svarta mannen från att nudda marken”.

En annan av bilderna Cedergren skickat i chatten är en bild bestående av en kort historia. Historien går ut på att en man bevittnar en bilolycka. En bil med fem somalier kör rakt ut i en korsning då en lastbil kolliderar med bilen från sidan. Alla fem i bilen omkommer i olyckan. Poängen kommer när mannen inser att han kunde varit den som körde lastbilen. Han bestämmer sig då för att ta lastbilskörkort. 

Ytterligare en bild Cedergren skickat i konversationen är en slags seriestripp. Bild nummer ett i serien föreställer en man som står bredvid en sjukhussäng ett barn ligger i. När barnet säger att det ska kämpa för ensamkommande när det blir stort bestämmer sig mannen för att rycka ur kontakten till maskinen som håller barnets hjärta i gång.

När Cedergrens tidigare partikamrat reagerar på bildens grovhet svarar han att ”man är ju som man umgås” – följt av flera gråtskrattemojis.

En fjärde bild gör gällande att muslimer ägnar sig åt sex med djur.

Avgår omedelbart efter första intervju

När Expo når Daniel Cedergren så minns han först inte chatten eller bilderna han delat.

Några timmar efter att Expo skickat skärmdumpar från chatten ringer Cedergren tillbaka och meddelar att han avsagt sig alla sina uppdrag för Sverigedemokraterna.

–  Det här är ju inte mina åsikter, det var ju memes – oavsett var det jävligt klumpigt. Det är inget jag står för och jag har avgått. Jag lämnar alla mina politiska uppdrag, säger han.

Varför delade du de här bilderna?

– Det var dåliga skämt, dålig humor. Jag är spårsvetsare i grunden och har jobbat som flyttkarl hela mitt liv. Jag är inte van att springa runt i kontorslandskap och bete mig. Jag är kantig och grovhuggen. Men det är definitivt inte mina åsikter! Det var bara dålig humor och dålig tajming.

Men en av bilderna handlar om att hänga svarta i träd, till exempel. Det är grovt innehåll…

– Jo, jag håller med dig, absolut. Men att det skulle vara en åsikt, det är att hårdra det lite. Det gick fort. Du vet, man får någonting – man vill ha ett garv.  

Tycker du att det är roliga skämt?

– Nej, det tycker jag ju inte. Det är ju inget jag spridit officiellt, öppet på Facebook eller så. Jag skulle aldrig vilja såra andra människor, eller personer i min bekantskapskrets.

Expo har även sökt Sverigedemokraterna centralt som lovar att återkomma. Trots löftet låter sig partiet inte intervjuas.

Strax efter det sista samtalet med Cedergren skickar presstjänsten ett mejl. Mejlet saknar innehåll bortsett från en länk till ett inlägg på Facebook där Daniel Cedergren på sitt privata konto berättar att han avsäger sig sina uppdrag efter Expos granskning.