Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mikael Lundin är vice ordförande och kassör för Sverigedemokraternas lokalförening i Östersund och östra Jämtland. På listan till kommunvalet i Östersunds kommun står han som fjärde namn på Sverigedemokraternas valsedel. Behåller partiet sina fem mandat från valet 2018 i valet i september har Lundin mycket stora chanser att ta plats i fullmäktige ­– kommunens högst beslutande organ. Han står också på partiets valsedel till Jämtlands regionfullmäktige.

Hyllar Hitler och avhumaniserar svarta

Det är i en mängd inlägg på plattformen VK, en rysk motsvarighet till Facebook, som det från hans konto spridits bilder som bland annat innehåller grovt rasideologiska budskap som avhumaniserar svarta.

Bland det material som Lundin enligt åklagaren publicerat 2020 finns en bild föreställande klimataktivisten Greta Thunberg hållandes i en skylt där en tecknad nidbild av en svart person och en text monterats in. Texten gör gällande att svarta människor är ”människoliknande apor” och att de ”spelar trummor när de blir glada”.

Under 2017 och 2018 har Mikael Lundin en högre aktivitet i sitt delande av nazistiskt och högerextremt innehåll, enligt utredningen. I maj 2017 postas en bild föreställandes Adolf Hitler och Joseph Goebbels framför ett hakkors med det nazityska slagordet ”Unser schwur: Alles für Deutschland!” – ”Vår ed: Allt för Tyskland!”, på svenska. Ett annat av inläggen är en bild på en skrattande Adolf Hitler med texten ”Look at Europe now – miss me yet?” Andra bilder beskriver Adolf Hitler som en ädel nationalistisk ledare som befriade Tyskland från en dold judisk ockupationsmakt.

I oktober 2017 publiceras en bild föreställandes en karikatyr av en muslimsk man i ett kikarsikte och en patron. Bredvid patronen står skrivet ”Here’s your ticket to Allah. Fuck Islam!”.

Sju av de inlägg som delats från den lokala SD-toppens konton under perioden 2017–2020 bedömer åklagaren är hets mot folkgrupp, efter en polisanmälan av föreningen Näthatsgranskaren.

Innehållet fortfarande kvar

När Expo undersöker Mikael Lundins konton finns en majoritet av det hatiska innehållet kvar. Utöver de publiceringar som återfinns i polisens förundersökning visar Expos genomgång att det från hans konto på VK 2017–2020 delas innehåll som uttalar stöd till den antisemitiska konspirationsteorin om att en judisk ockupationsmakt styr världen i det fördolda. Även innehåll som förespråkar konspirationsteorin om att det pågår ett folkutbyte publiceras. Han är också medlem i en grupp på den ryska plattformen med namnet ”Dead Niggers”. 2017 postar han en bild som förespråkar mord på Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven.

Lyssna på Mytpodden:

Finns i högerextrem miljö på nätet

Expos research visar att Mikael Lundin haft intresse för högerextrema idéer en längre tid på olika digitala plattformar. Förutom publiceringarna på VK har han också haft digitalt samröre med Nordiska Motståndsrörelsen. Bland hans vänner på VK finns NMR:s ledare Simon Lindberg och organisationens parlamentariska ledare Pär Öberg. Flera av hans vänner har också tyrrunan – i Sverige mest känd som NMR:s organisationssymbol – som profilbild. 2018 följde han en livesändning från en av organisationens demonstrationer – han är också sedan 2016 medlem i en grupp på Facebook som är kopplad till organisationen.

Utsatt för en komplott

När Expo når Mikael Lundin på partiföreningens kanslitelefon vill han först varken kommentera åtalet mot honom eller den högerextrema aktivitet som Expos research visar.

– Jag kan inte stå och prata med dig innan det har varit en rättegång, förstår du väl? Jag nekar till allting, säger han.

I polisförhör har Lundin tidigare sagt att det kan vara någon i hans hushåll som gjort delningarna - eller att han blivit hackad. Men under samtalet med Expo menar han i stället att han är utsatt för en komplott.

– Jag kan inte avslöja så mycket, men det är mycket som kommer att komma fram under rättegången. Det kan vara någon som varit inne på mitt konto och lagt in saker och ting där.

Kommer du alltså lägga fram bevis i rätten som visar att allt är falskt?

– Ja. De har inga bevis – ingenting. Det är väldigt mysko alltihop.

Några dagar efter att Lundin förhörts av polis gällande misstankarna om hets mot folkgrupp mot honom en första gång så skriver han ett inlägg på Facebook där han i kommentarsfältet uttryckligen skriver att det är han som har lagt ut bilderna. Idag menar han att han skrev fel.

–Det där är fel.  Jag beskrev ungefär vad som hände när polisen hämtade mig till ett första förhör. Men det blev inte exakt rätt, det jag skrev.

Men menar du att den som gjort anmälan har planterat de här bilderna på din VK-profil under flera års tid för att sedan vänta ut den här rättegången?

– Jag vet inte vem som har gjort det där.

Men tycker du själv att det verkar sannolikt?

– Ja, en skicklig person kan göra ganska mycket.

Känner partiföreningen till det här åtalet om hets mot folkgrupp mot dig?

– Javisst. Jag är ju inte dömd än – jag är ju bara åtalad för något som någon bara har hittat på.

Du har varit medlem i en grupp på VK som heter ”Dead Niggers”. Vad har du att säga om det?

– Nej, ingenting. Det var en tom sida, allting var raderat där.

Men du blev medlem?

– Ja, jag blev medlem. Det brukar komma förfrågningar. Då kan man godkänna och gå in och titta, men där var det ju inget.

Varför blev du medlem i en grupp med det namnet?

– Tja, jag är medlem i många grupper. Det kan ju vara kul att se vad det är för någonting.

Du har publicerat en bild från 2017 som förespråkar mord på Stefan Löfven, dåvarande statsminister – vad har du att säga om den?

– Det är ju ett skämt.

Är det du som postat bilden?

– Det minns jag inte, får inte upp den i huvudet. Men jag tycker det är en skämtbild.

”En vanlig invändning”

Kammaråklagare Jenny Örn är den som väckt åtalet mot Mikael Lundin. Hon säger till Östersunds-Posten att det är vanligt att personer som misstänks för hets mot folkgrupp på internet skyller på någon annan.

– Det är en vanlig invänding. Alla ärenden går inte till åtal, men där det anses lätt att bevisa brukar en hög andel dömas. Det handlar om hur trovärdigt det är att någon annan ska ha gjort inläggen, man får titta på strukturen. Är det bara ett inlägg som sticker ut eller är det kommentarer med liknande innehåll. Här tyckte jag att det gick att bevisa hets mot folkgrupp, säger hon till tidningen.

Fick först sitta kvar – lämnar efter uppmaning

Enligt Mikael Lundin känner partiföreningen till åtalet mot honom. Gruppledaren för SD Östersund, Stefan Sundberg, sa under tisdagen till Östersunds-Posten att han och Lundin var överrens om att han får fortsätta företräda partiet och kandidera i valet fram till att domen faller.

–  Blir han dömd så slutar han. Vi är fullt överens, sa han.

Men i en skriftlig kommentar till TT kallar dock Sverigedemokraterna på riksnivå, via sin presstjänst, Lundins delningar för ”osedvanligt osmakliga och allvarliga”. De skriver också att det finns anledning att ifrågasätta trovärdigheten i Lundins förklaring av vad som hänt.

Enligt P4 Jämtland har partiet på riksnivå nu beslutat att plocka bort Lundin från valsedeln och uppmanat honom att lämna sina uppdrag.

Tingsrättsförhandling i målet hålls 31 augusti.