Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en intervju i P1 morgon fick Jimmie Åkesson en fråga om Kent Ekeroths motion i riksdagen från 2011 om att bland annat vårdpersonal ska tvingas att ange papperslösa. Jimmie Åkesson menade att Kent Ekeroths motion inte överensstämde med partiets politik.

– Det är inte partiet som står bakom det utan en enskild ledamot. Partiet har inte föreslagit detta i riksdagen i alla fall, men om andra har gjort det får det stå för dem, sa Jimmie Åkesson till P1 morgon om motionen.

Under dagen uppmärksammade Dagens Arena att Jimmie Åkesson själv röstade för Kent Ekeroths förslag tillsammans med resten av sverigedemokraterna i riksdagen. Dessutom lade Sverigedemokraterna, 2011, i sin kriminalpolitiska partimotion som Jimmie Åkesson skrev under exakt samma förslag som Kent Ekeroth lagt.

"Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa rapporteringsplikt till polisen när en anställd vid en offentlig institution eller dess privata motsvarighet, påträffar en illegal invandrare i sin yrkesutövning som den anställde förstår eller borde ha förstått var illegal invandrare.", står det i partimotionen, undertecknad av bland andra Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson har flera gånger sagt att Sverigedemokraterna ska bli lika kända för sin kriminalpolitik som sin invandringspolitik. Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen uppger till Expo Idag att han är osäker på om Jimmie Åkesson ens läst partiets kriminalpolitiska motion.

– Det är en väldigt lång motion. När det kommer en sådan här partimotion så utgår man från att alla förslag är förankrade i gruppen. I det här fallet är det ett olycksfall i arbetet att man tog ställning i en fråga som man inte hade diskuterat ordentligt innan. Nu har arbetet formaliserats, säger Kinnunen.

Martin Kinnunen säger vidare att Sverigedemokraterna tidigare brustit i kontrollen av motioner som enskilda riksdagsledamöter lagt.

– I vissa utskott har man utgått från att alla motioner som läggs är partiets linje. Därför har man yrkat på motioner som inte nödvändigtvis har stöd från partiets sida. Detta har styrts upp. Nu har man den praxisen att innan partiet fattar beslut så måste motionen tas upp i riksdagsgruppen.

Kinnunen uppger att partiet tidigare drivit frågan om att vårdpersonal ska tvingas att ange papperslösa, men att det de kommit fram till att det är fel att lägga ett sådant ansvar på vårdpersonal. Han menar att Sverigedemokraterna efter 2011 flera gånger tydliggjort att det är mot förslaget.

– Partiet drev tidigare den här linjen och Åkesson har uttryckt stöd för det i intervjuer framför allt under förra mandatperioden. Men det är en förändrad linje nu. Vi tycker inte att det är rimligt att lägga ytterligare ansvar på vården. Vi utvecklar vår politik hela tiden och tycker inte det är konstigt att man ändrar sig, säger Kinnunen

2012/13 fanns inte kravet kvar på att vårdpersonal ska tvingas ange papperslösa i Sverigedemokraternas kriminalpolitiska motion. Sverigedemokraterna föreslår dock att de som hjälper papperslösa ska kunna straffas för skyddande av brottsling.

"Det är orimligt att det är lagligt att hjälpa brottslingar. Vi vill därmed göra det olagligt att gömma, hjälpa eller på andra sätt underlätta för illegala invandrare att hålla sig undan från den svenska rättsskipningen…)", står det i Sverigedemokraternas senast lagda kriminalpolitiska motion från 2012/13.

Ämnen i artikeln