Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Orsaken till att vi vänder Åkesson ryggen är väldigt enkel. Vi tycker det är viktigt att stå upp mot rasism och intolerans. Den här gången stod vi upp mot Sverigedemokraterna eftersom de har en rasistisk politik, säger Nathalie Söderberg i Tillsammans för Eskilstuna, initiativtagare till manifestation "Vi vänder rasismen ryggen".

Jimmie Åkesson är på europavalsturné tillsammans med Sverigedemokraternas toppkandidater till Europaparlamentet. På torsdagen besökte partiledaren flera orter och liksom tidigare under turnén möttes han av lokalbor som i en tyst protest vände honom ryggen. När Jimmie Åkesson inledde sitt tal i ett regnigt Arboga möttes han av en likadan tyst protest. Samma sak hände när Åkesson kom till Eskilstuna där omkring 200 personer deltog i manifestation. Tillsammans för Eskilstuna stod bakom protesten och Nathalie Söderberg säger till Expo Idag att det var en stor mångfald av personer som protesterade i Eskilstuna, allt från representanter i Svenska kyrkan till lokalpolitiker och barnfamiljer.

Jimmie Åkesson har flera gånger pekat ut de som protesterat mot honom och hans parti som "vänsterextremister" eller politiker i en "facklig förklädnad", som han sa i sitt vårtal i Stockholm. Söderberg känner inte igen sig i beskrivningen.

– Det vi gör är att stå för alla människors lika värde och detta innebär att alla ska kunna leva på lika villkor. Sverigedemokraterna förmedlar något helt annat. Vi har inget extremt budskap, att alla människor är lika mycket värda står faktiskt de allra flesta människor upp för, säger hon.

Åkesson lämnade Eskilstuna för Södertälje och även där möttes han av en stor folksamling som vände honom ryggen. Tidigare har "vända ryggen-protester" mot Sverigedemokraternas europavalsturné genomförts i åtminstone Karlskrona, Nässjö och Mariestad. Vid flera av protesterna har initiativtagarna varit anslutna till Tillsammanskapet som är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism.

Uppdatering: Även i Strängnäs möttes Jimmie Åkesson på torsdagen av människor som vände honom ryggen.