Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En stor del av Sverigedemokraternas budget finansieras av pengar som partiet menar att det kan spara på en kraftigt begränsad invandring.

Efter partiledardebatten i Agenda förra veckan passade Expo.se på att fråga Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om partiets invandringspolitik.

Hur många personer får uppehållstillstånd i Sverige varje år med er politik?

– Om vi skulle sänka från idag med 85 till 90 procent så handlar det om en fyra, fem tusen personer varje år ungefär, säger Jimmie Åkesson.

2010 fick 4078 personer uppehållstillstånd som konventionsflyktingar eller kvotflyktingar i Sverige. Enligt Jimmie Åkesson ska den kategorin även i fortsättningen få stanna.

– De kommer att få plats vi är förbundna vissa konventioner, inte minst Genèvekonventionen.

Jimmie Åkesson lovar även att ingen kommer att utvisas till vad han kallar "tortyrländer".

Sverigedemokraterna säger att de ska respektera internationella konventioner som Sverige förbundit sig till. Samtidigt vill partiet minska invandringen kraftigt. Det ger ett litet utrymme kvar för Sverige att till exempel ta emot anhörighetsinvandrare. Om Sverigedemokraterna ska genomföra sin politik. Det innebär bland annat att Svenska medborgare som förälskar sig i en utländsk medborgare och vill bo med personen kan tvingas att lämna landet.

Kan Svenska medborgare tvingas flytta från landet om de vill leva ihop med en utländsk medborgare?

– Det beror på om man uppfyller kraven som gäller anhörighetsinvandring, svarar Åkesson.

Enligt Åkesson handlar partiets kraftiga begränsning av anhörighetsinvandringen främst om att det vill förhindra tvångsäktenskap. Expo.se hann inte ställa fler frågor innan Jimmie Åkesson avbröt intervjun.

Ämnen i artikeln