Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna har sin dag i Almedalen på söndagen. Partiet ville ha sin kriminalpolitik och den ändrade inställning i frågan om jobbskatteavdraget i fokus. Men partiet kom till Almedalen med en spirande konflikt i ungdomsförbundet och flera rasistiska uttalanden från kommunpolitiker, något som partiledaren Jimmie Åkesson fick svara på många frågor om i samband med partiets pressträff.

Sverigedemokraternas ledning gjorde under pressträffen sitt yttersta för att fokusera på partiets kriminalpolitik och att försöka ge en bild av ett parti som arbetat hårt och fått mycket inflytande i riksdagen.

– Vi kommer fortsätta att arbeta hårt den kommande tiden, fram till nästa val att profilera partiet som ett parti för lag och rätt, sa Björn Söder.

På söndagsmorgonen gjorde partiet även ett utspel om att de ställer sig bakom ett femte jobbskatteavdrag. Något de tidigare varit emot.

Även om Sverigedemokraterna försökte ta kontroll över agendan i Almedalen fick Jimmie Åkesson svara på frågor från flera medier om de många rasistiska utspel företrädare stått för. Jimmie Åkesson svarade flera medier att partiet är snabbt växande och att alla nya partier och snabbt växande rörelser upplever liknande problem som de Sverigedemokraterna gör.

Exempel på utspel från SD-företrädare den senaste tiden är Oldrich Pulkert, kommunpolitiker i Örkelljunga som på sitt Facebook-konto hade hyllningar till Hitler, länkar till nazistmusik och budskapet att "etnisk blandning mellan grupper av olika utseenden för vidrig". Pulkert sa till Expo Idag att hans facebook-konto kapats.

Peer Pedersen, kommunpolitiker i Östra Göinge gav på en högerextrem sajt sitt stöd till nazisten Nils-Eric Hennix som nyligen dömts för hets mot folkgrupp.

Sven-Erik Karlsson, suppleant i Sverigedemokraternas lokalavdelning i Högsby förslog att Breivik skulle få asyl i Sverige.

Vice ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Ale, Eddie Påvfelsson sa till Expo idag att han ser nationalsocialismen "som kärlekens, naturens och djurens ideologi". Påvfelsson lämnade dock Sverigedemokraterna efter att Expo Idag publicerat intervjun.

Till Expo Idag kommenterar Jimmie Åkesson de många utspelen:

– Ni är ganska bra på att känna till saker som ni putsar ut lite då och då, just för att det ska upplevas att det kommer väldigt ofta. Jag upplever inte att vi har några större problem, utan det är alltid enskilda exempel som jag tycker vi hanterar med trovärdighet.

För ett par månader sedan skrev partiets gruppledare i Kungsbacka Mattias From på sin hemsida att " SDU-ledningen hamnat i konflikt med sionisterna inom moderpartiet".

Sverigedemokraterna öppnade ett uteslutningsärende mot From. Till Expo Idag uppger From att han fortfarande företräder Sverigedemokraterna och vill inte kommentera om partiet varit kontakt med honom.

Jimmie Åkesson säger att han inte kan svara på om några beslut fattats i de personärenden som partiet har inlett.

– Det är klart jag leder partistyrelsen så att förr eller senare kommer det på mitt bord. Men det är inte så att jag jobbar med de här personärendena dagligen. Det är det andra människor som gör.

Borde det inte gå lite snabbare att fatta beslut när företrädare uttrycker sig på ett sätt som ni tar avstånd från?

- Det viktiga är att vi agerar, sedan måste allt ha sin gång i den meningen att bara för att ni skriver något eller att någon annan tidning skriver någonting så kan vi inte utesluta folk på löpande band. Utan saker måste prövas, säger Åkesson.

I en annan del av Almedalen höll Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand ett tal på en restaurang som ungdomsförbundet på eget bevåg bokat.

I medier har det spekulerats om SDU petats av partiledningen från att få inleda Jimmie Åkessons partiledartal i Almedalen på grund av en konflikt mellan ungdomsförbundet och partiledningen. Istället ska Carina Herrstedt, SD-kvinnors ordförande tala.

Inför partikongressen förra året publicerade ungdomsförbundet en debattartikel i Aftonbladet där Sverigedemokraternas proisraeliska hållning i Israel-Palestina konflikten kritiserades. Artikeln ledde till starka reaktioner från ledande Sverigedemokrater och kort efter utmanades Kasselstrand om ordförandeposten.

Att det skulle finnas en konflikt mellan SDU och Sverigedemokraterna förnekar dock Åkesson.

- Vi har inget som helst problem med vårt samarbete. Det är journalister som hävdar att det skulle finnas något problem. Vårt samarbete fungerar utmärkt, säger han.

Gustav Kasselstrand säger till Expo Idag att han respekterar partiets beslut men menar samtidigt att han helst hade velat se sig själva tala.

– Det är klart att jag hade talat om jag hade fått göra det, säger han.

Har det att göra med en konflikt mellan SD och SDU att du inte får tala?

– Jag vill inte spekulera i vilka motiv partiet har för att låta SD-kvinnor hålla tal istället för SDU. Som politiker gillar jag inte att spekulera utan att vara säker på saker och ting. Det får du fråga moderpartiet om, säger Kasselstrand.

Någon som lyssnade på Gustav Kasselstrands tal var Mattias From. Kasselstrand vill till Expo Idag inte ta avstånd från Froms kommentar om att SDU:s ledning är i konflikt med "sionisterna inom moderpartiet".

- Jag vet inte exakt vad han sagt eller vad han motiverar det på. Jag hade inte beskrivit det på det sättet, säger Kasselstrand.

Ämnen i artikeln