Konflikten i SD till allmänhetens beskådan
Sverigedemokraterna anordnar sin dag under politikerveckan i Visby som ett splittrat parti. Den maktkamp som pågått under snart ett decennium och som för närvarande utspelar sig i ungdomsförbundet (SDU) eskalerar i takt med att de rivaliserande falangerna blivit allt mer öppna i sin kritik mot varandra. En för Sverigedemokraterna nästintill uråldrig konflikt är återigen till allmänhetens beskådan.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:28
Publicerad: 2012-07-01, 09:32
Lästid: 6 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Det kan inte vara lätt att vara Björn Söder, var det någon som sa till mig för ett tag sedan. Om det var en partikamrat till honom eller inte låter jag vara osagt. Sverigedemokraternas partisekreterare som av nyhetsmagasinet Fokus efter senaste valet beskrevs som mannen som " med järnnypor rensade bort stollarna och de synliga rasisterna och gjorde partiet till Sveriges starkaste politiska rörelse" borde rimligtvis ha fullt upp med uteslutningsutredningar mot diverse kommunpolitiker som titt som tätt kommer med små utspel som att de vill ge terroristen Anders Behring Breivik asyl och försvarar till hetsdömda nazister. Och som inte det vore nog borde de minst lika återkommande avhoppen från partiet av alltifrån företrädare med invandrarbakgrund som känner sig diskriminerade till de som kritiserar partiledningen för nepotism framkalla huvudbry hos Söder.
Men för Söder och kumpanen Åkesson som varit med i partiet sedan mitten av 1990-talet är den spirande konflikten som framförallt kommit upp till ytan i Sverigedemokratisk Ungdom garanterat det största orosmolnet. Sedan Gustav Kasselstrand tog över rodret i ungdomsförbundet efter William Petzälls sorti från partiet har falangen som förr i världen kallades för "Bunkern" successivt flyttat fram sina positioner och mer eller mindre öppet både utmanat och kritiserat kretsen kring Åkesson som tidigare gick under namnet "Skånefalangen".
"Bunkerfalangen" utgörs av de som stöttade den tidigare partiledaren Mikael Jansson som mot sin vilja avsattes på partiets riksårsmöte för sju år sedan då Jimmie Åkesson från "Skånefalangen" valdes till ny SD-ledare med god marginal. Skiljelinjerna mellan de två falangerna har alltid varit diffusa. Det är ingen överdrift att påstå att konflikten till stor del har handlat om vem som är bundis med vem i partiet. Det har dock varit uppenbart att "Bunkern" varit emot vissa omskrivningar i partiprogrammet och inte heller uppskattar partiets allt mer antimuslimska linje.
Efter att Jansson tvingandes bort från partiledarposten var stämningen mellan falangerna i partiet iskall. Några av Åkessons och Söders första initiativ vid rodret var att utesluta ett par av Janssons viktigaste allierade ur partiet för diverse rasistiska utspel och andra, i en sverigedemokrats ögon typiska missöden, uteslöts på grund av tidigare medlemskap i nazistiska partier. Makten koncentrerades helt till de som stod Jimmie Åkesson nära. Jansson och de som fanns kvar runt honom valde då att i valrörelsen 2006 mer eller mindre driva sin egen kampanj med eget material i Göteborg dit Jansson då hade flyttat. Kampanjen lyckades och Mikael Jansson valdes in i Göteborgs stad.
I Göteborg började Jansson bygga upp ett nytt nätverk runt sig. Två av dem som tog plats vid den före detta partiledarens sida var Patrik Ehn och Gustav Kasselstrand. Ehn som hade varit med i SD i partiets barndom hade via en sväng i Centerpartiet återvänt. Innan SD hade han dock varit med i nazistiska Nordiska Rikspartiet. Kasselstrand hade flyttat till Göteborg för att studera och blev snabbt "bunkerfalangens" nya hopp.
Förutom en konflikt runt partiveteranen Johan Rinderheim som senare lämnade partiet i protest verkade dock striden mellan falangerna lugna ner sig och inför valet 2010 placerades Mikael Jansson på valbarplats på riksdagslistan. Väl i riksdagen anställdes några av Janssons närmaste däribland veteranen Joakim Larsson och just Gustav Kasselstrand.
Kort efter valet hade Sverigedemokratisk Ungdom kongress. Till ny ordförande valdes uppkomlingen William Petzäll som under de senaste åren fått flera betydande uppgifter i partiet och även belönats med en riksdagsplats. Petzälls ordförandeskap ifrågasattes till en början inte. Däremot valde den avgående styrelsen att protestera mot att Gustav Kasselstrand föreslogs som ny vice ordförande. Kongressen valde dock att gå på valberedningens förslag och när sedan Petzäll kort där efter tog sin första timeout från politiken efter att han under uppmärksammade former åkt in i fyllecell klev Kasselstrand in som ställföreträdande ungdomsledare. Plötsligt hade bunkerfalangen en central position i partiet igen efter över fem års tid i kylan.
Det dröjde inte länge förrän Kasselstrand började utmana partiledningen. Medan Petzäll hade deklarerat att SDU inte skulle driva andra linjer än moderpartiet hade den nye ordföranden inte helt oväntat en annan syn på saken. Kasselstrand kom att bli en av de mest högljudda kritikerna under partiets landsdagar förra hösten då partiledningen föreslog och drev igenom att några tidigare centrala skrivningar om partiets nationalism plockades bort från principprogrammet.
Inför Landsdagarna valde Kasselstrand att kritisera partiledningen än mer. I Aftonbladet skrev han en uppmärksammad debattartikel där han gick till angrepp mot hur partiet ensidigt tagit ställning för Israel i Israel-Palestina-konflikten. Utspelet retade gallfeber på Åkessons falang. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth liknande retoriken i artikeln vid nazisters. Kasselstrand stod dock på sig och deklarerade att nu var ungdomsförbundet ett självständigt förbund med sina egna politiska ställningstaganden.
Snart skulle också en falang inom ungdomsförbundet som står partiledningen nära att lansera en egen ordförandekandidat inför den kommande ungdomsförbundskongressen. Paula Bieler som arbetar för partiideologen Mattias Karlsson i riksdagen kom att bli den som utmanar Kasselstrand. Föga förvånande menar Bieler att ungdomsförbundet inte ska driva frågor som går emot moderpartiet.
SDU:s positionering har fått delar av den rasideologiska miljön att återigen få upp intresset för utvecklingen i Sverigedemokraterna. Nordisk Ungdom som tidigare stått Nationaldemokraterna nära har gått ut och sagt att de stödjer Kasselstrand och SDU vilket har blivit ett argument för dem som förespråkar Bieler. De menar att Kasselstrand lockar till sig aktivister som kan skada partiet och ungdomsförbundet anseende.
Gustav Kasselstrand ville dock inte specifikt ta avstånd från Nordisk Ungdom när Expo Idag intervjuade honom under våren.
- Jag kan inte rå för om vissa personer uttalar sympati och stöd för mig, sa han.
Efter att en hatstorm mot Paula Bieler utlöstes på diverse nazistiska forum valde Kasselstrand till slut att ta avstånd från dessa då han fått kritik för sin tystnad av bland annat Bieler själv.
I samma veva valde moderpartiet att inte ha med Gustav Kasselstrand som talare under partiets dag i Almedalen. I diverse medier spekulerades det om att Kasselstrand petats på grund av konflikten i SDU. Ungdomsförbundet har istället valt att anordna aktiviteter under Almedalsveckan på egen hand. När Expo Idag frågar Kasselstrand om SDU:s aktiviteter är förankrade i moderpartiet svarar Kasselstrand:
- Det är förankrat i SDU:s förbundsstyrelse och Sverigedemokraterna är informerade.
Den enda aktivitet under veckan som förenar ungdomsförbundet och moderpartiet är ett försvarspolitiskt seminarium där Kasselstrand deltar med Mikael Jansson.