Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för en månad sedan som polisen i Stockholm fick in ett tips som gjorde att man packade upp den nästan bortglömda lådan som innehöll ärendet. Tipset var av sådan vikt att den misstänkte togs in för förhör och efter 33 minuter så erkände 28-åringen att det var han som förorsakat lärarens död, men att han inte haft uppsåt att ha ihjäl honom.

Ärendet förbryllade polisen från första dagen och till en början greps hans älskarinna, men släpptes. Det har under åren funnits flera misstänkta för mordet enligt kammaråklagare Thomas Holst.

Motivet bakom mordet

Läraren hittades död i sin lägenhet den första september 1994. Vad som skett under de där minuterna som 28-åringen varit där idag mycket svårt att reda ut. Den åtalade hävdar att han bara har sporadiska minnesbilder från händelsen. 28-åringen har under huvudförhandlingen och polisförhör uppgett att han gått till 59-åringens lägenhet för att hota honom. Det som låg bakom detta var att en flicka som han var förälskad i hade uppgett för honom att hon blivit sexuellt utnyttjad av sin biologiska far och att denne var just 59-åringen. Enligt 28-åringen var hon också mycket rädd att pappan skulle dyka upp på skolavslutningen. Han ska ha gjort det en gång tidigare och det hade skrämt henne. Enligt den åtalade ska hon efter den gången försökt ta sitt liv. Mot bakgrund av detta ska han ha tagit saken i egna händer och ville förmå 59-åringen att hålla sig borta från dottern. Det är dock svårt att säga om den åtalades historia stämmer av den anledning att det inte finns någon skolavslutning i närheten av slutet av augusti.

Kriminalkommissarie Bo Wide berättar att det på mitten av 80-talet gjordes en utredning mot svenskläraren på grund av anklagelserna, men att den lades ned i brist på bevis. Idag vill inte ens 28-åringen själv tro på berättelsen om de sexuella övergreppen, säger han i polisförhören.

- Senare har jag fått betydligt mer tvivel på att hon överhuvudtaget talade sanning.

- Jag har insett i efterhand att hon var mycket mer psykad än vad jag trodde.

Mordet

När 28-åringen konfronterade 59-åringen med sina anklagelser ska denne ha blivit rasande, berättar den åtalade i rätten idag.

- Han vräkte mig in i fönstret med sådan kraft att jag flög in horisontellt med hela kroppen, säger han.

Enligt den åtalade är det efter detta som han på något sätt får tag på den kniv som han haft med sig i jackfickan. Spåren på brottsplatsen i offrets lägenhet tydde på att offret hade kämpat för sitt liv och att mördaren hade huggit i blint raseri. 59-åringen får ta emot minst 26 knivhugg, därav fem mot huvudet.

- De huggen kommer efter att han vräkt mig in i väggen och samtidigt låser fast min överarm. I det läget lutar han sig framåt och sänker huvudet och då hugger jag snabbt mot huvudet. Det är en av väldigt få klara minnesbilder som jag har från händelsen, berättar den åtalade idag vid huvudförhandlingen.

Enligt den åtalade är det dock inte han själv som varit den drivande kraften i bråket. Han hävdar att det var 59-åringen som gång på gång går på honom och att han värjer sig med hjälp av kniven. 28-åringen berättar att hans tidsuppfattning är mycket dålig men att det hela var över på mindre än tre minuter från det att han kom in i lägenheten.

- Ett knivhugg tar någonstans i axeln och då säckar han ihop på golvet och rullar över på rygg och sträcker upp händerna mot mig och säger något i stil med "Det räcker, nu får det vara nog, jag ger mig". Då lämnar jag honom där och slänger kniven i toaletten och springer i panik därifrån, säger den åtalade idag.

Han går hela vägen hem av rädsla för att åka fast i tunnelbanan och slänger sina blodiga kläder i sopnedkastet och slocknar sedan på sängen. Att 59-åringen dött får han bekräftat dagen efter när han läser kvällspressen.

Yrkar på livstid

Åklagaren menar i sin slutplädering att det förefaller orimligt att det gått till på det sättet som 28-åringen berättat i rätten. Åklagaren hävdar att det inte finns tvivel om att den åtalade haft uppsåt att ha ihjäl 59-åringen.

- Hade det handlat om bara ett par knivhugg hade en annan rubricering kunnat vara på sin plats, men nu handlar det om minst 26 knivhugg varav fem varit dödande vart och ett för sig, hävdar åklagaren.

I väntan på domen som meddelas den 15 maj kommer 28-åringen vara fortsatt häktad.

Den åtalade

Det var 1994 som han bragde språklärare om livet. Två år senare dyker han upp i nazistiska kretsar men i rättegången idag vill han tona ned sin roll som nazist under den senare delen av nittiotalet. Han säger att han bara skrev lite artiklar i Nordland. I själva verket var han en av dem som drev ideologin framåt i Nordland.

BAKGRUND

NORDLAND & AFFÄREN PÅ UMEÅ UNIVERSITET

28-åringen uppger själv att han blev nazist i mitten av 1990-talet och lämnade rörelsen år 1999. I mellanperioden hann han bli rikskänd som en av Sveriges ledande naziideologer och aktiv i vit makt-rörelsen Nordland.

Berömmelsen grundlades den 5 december 1997 då han tillsammans med några unga nazister åkte till Umeå universitet för att hålla en kvällsföreläsning om nazismen. Publiken bestod av sju personer som med stigande häpnad fick sig serverade ett stort antal historiska dumheter. Västerbottens-Kuriren uppmärksammade föreläsningen och inom kort blev det en uppmärksammad affär som ett halvår senare slutade i tingsrätten.

28-åringen hade blivit inbjuden av en doktorand att hålla en föreläsning. Doktoranden hade dock inte varken diskuterat saken med sin institution eller meddelat sina kollegor om arrangemanget. Annonseringen för föreläsningen hade skett genom några handtextade lappar uppsatta på universitetets anslagstavlor. Föreläsningen betraktades som en kupp från nazisterna. Vad ingen visste var att 28-åringen och doktoranden också var ett par privat.

Under föreläsningen fönekade 28-åringen Förintelsen under andra världskriget och fällde en rad rasistiska yttranden.

Han påstod bland annat att jämfört med europeerna har afrikaner "aldrig lyckats skapa en civilisation överhuvudtaget." och hävdade att "om du har ett kriterium på att det är viktigt att du är duktig på löpning, hoppning och basket och fotboll, då är den svarta rasen överlägsen, men är kriteriet att bygga en civilisation så är den vita rasen överlägsen." Han konstaterade att "rensa landet från invandrare kommer inte att bli någon trevlig upplevelse". 28-åringen ansåg också att Sveriges styrdes av ZOG - en "sionistisk ockupationsregering" och gick till angrepp mot familjen Bonnier.

28-åringen åtalades för hets mot folkgrupp och dömdes till ett kortare fängelsestraff, vilket inte var särskilt anmärkningsvärt.

Mer problematiskt ur yttrandefrihetssynpunkt var att även doktoranden åtalades för medhjälp med motiveringen att hon läst manuset innan föreläsningen och ansvarade för att den skulle hållas. Åtalet skapade en omfattande debatt. Det var det första åtalet av sitt slag i Sverige. Hon fälldes så småningom i hovrätten och fick villkorlig dom.

Efter Umeåföreläsningen blev 28-åringen en framträdande ideolog i vit makt-tidningen Nordland, där han också ingick i redaktionen. Han skrev bland annat en stor hyllningsartikel till den amerikanske nazistledaren George Lincoln Rockwell, och översatte texter.

Nordlandrörelsen var vid denna tid det viktigaste vit makt-företaget i Sverige och svarade för en stor del av produktionen av nazistiska CD-skivor. Organisationen hade uppstått ur den våldsromantiska gruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM), som var aktiv i början av 1990-talet.

År 2000 köptes produktionsbolaget Nordland upp av den amerikanske nazistledaren William Pierce medan den politiska verksamheten slogs ihop med Svenska Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom. Det var vid denna tid som 28-åringen enligt egen utsago drog sig ur den nationella rörelsen.