Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidskriften Expo berättar i senaste numret om en nationalistisk rörelse som växt fram bland annat ur kommunistiska miljöer och grupper på Facebook som samlar flera kända svenska högerextremister. En av grupperna som skildras i tidskriften är nätverket Framåt Sverige som under året bildat flera lokalavdelningar och anordnat protester och flygbladssutdelningar mot bland annat moskébyggen.

 

Tidigare frontfigur i VAM engagerad

Vitt ariskt motstånd demonstrerar i Göteborg 1993.

De beskriver sig som vänsternationalister, eller nationella socialister, motsätter sig invandring och drar sig inte för att göra gemensam sak med högerextremister. En av de som anslutit sig till en vänsternationalistisk rörelse är Christopher Karlsson. Christopher Karlsson sitter i det nya nätverket Framåt Sveriges styrelse men har en bakgrund i den svenska terrororganisationen Vitt ariskt motstånd.  En bakgrund som han i dag menar att han gjort upp med.

Med efternamnet Rangne var han en av frontfigur i den våldsamma nazistorganisationen. En organisation som på 1990-talet uppmärksammades bland annat för rån och vapenstölder och som inspirerades av amerikanska terrororganisationer som The Order.

På 90-talet dömdes Karlsson för politiskt motiverad brottslighet som förberedelse till både vapensmuggling och grovt rån. Under en rättegångsförhandling proklamerade han:

”Det pågår ett rasligt självmord i alla vita nationer. Det föds inte tillräckligt med barn, aborter tillåts, folk importeras och drogmissbruk och annan dekadens uppmuntras.”

Tar avstånd

I en mejlkommentar till Expo skriver han att han gjort upp med sin bakgrund:

”Jag lämnade den politiska inriktning du syftar på för 25 år sedan, ett kvartssekel. Jag lämnade detta för att jag hade hittat en annan politisk inriktning. En inriktning som gjorde det omöjligt att fortsätta i dåvarande kretsar, alltså ett avståndstagande.”

Han skriver att han lämnade sina tidigare kretsar ”inte av rädsla eller för att uppnå fördelar”.

”När jag såg att det uppstod ett alternativ sprungna ur vänstern, valde jag att åter engagera mig. Trygg att den kommer stå upp mot alla fascistiska tendenser.”

Nätverket Framåt Sveriges talesperson Joe Nilsson intervjuas i senaste numret av tidskriften Expo. Han har en bakgrund i Kommunistiska partiet. 2018 var han talare på ett torgmöte med den högerextrema opinionsbildaren Ingrid Carlqvist och lämnade i samband med det Kommunistiska partiet.

Karlssons löfte att stå upp mot fascism delar han med Joe Nilsson som gör samma ställningstagande i intervjun med tidskriften Expo.

På frågan var hans gräns för samarbete går, svarade han:

”Uttalade nazister och fascister”.

På manifestation med Alternativ för Sverige

Christopher Karlsson i Framåt Sverige-tröja med företrädare från Alternativ för Sverige. Foto: Skärmdump Twitter.

I samma intervju förklarar Joe Nilsson att det etnonationalistiska Alternativ för Sverige är ett parti som ”Framåt Sverige delar mycket med”. På en bild som publicerades på Twitter i augusti i år poserar också Christopher Karlsson, iklädd en Framåt Sverige t-shirt, med en företrädare från Alternativ för Sverige i samband med att de uppmärksammar att bygget av tilltänkta modulhus i Haninge stoppats efter deras gemensamma protester.

Fler i Framåt Sveriges styrelse har visat stöd eller figurerat i högerextrema miljöer. Axel W Karlsson som uteslutits ur Sverigedemokraterna efter att bland annat skrivit i Nationaldemokraternas tidning Nationell idag och deltagit på fascistiska tillställningar ingår i styrelsen.  Det gör också Christian Pavón som på sociala medier skrivit att han ska delta på manifestation arrangerad av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och uttryckt sig grovt antisemitiskt.

Retoriskt är det svårt att skilja vänsternätverket från högerextrema grupper. I Framåt Sveriges politiska program är en av punkterna ”Nej till mångkultur”. De talar om att ”främmande kulturelement” inte ska ha en plats i Sverige. De vill utvisa de som ”kommit de senaste åren” för att de krävs av dem att bygga upp krigsdrabbade länder. De anordnar manifestationer för att stoppa flyktingboenden och moskébyggen och sätter upp banderoller som ”Nej till multikultur”.

Läs mer om hur den så kallade vänsternationalismen och deras täta kontakter med högerextrema aktörer i nya numret av Expo.

Ämnen i artikeln