Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under pridetåget sommaren 2017 i Stockholm som aktivister i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ställde sig i vägen för tåget med en banderoll med budskapet:

”Skydda barnen från pervofestivalen”.

För aktionen åtalades 12 aktivister i Nordisk ungdom för ohörsamhet mot ordningsmakten och störande av allmän sammankomst. Åklagaren menade även att det fanns ett hatbrottsmotiv bakom aktionen och att de åtalade syfte varit att: ”kränka deltagarna i pridetåget på grund av deras sexuella läggning”.

Oenig tingsrätt

En oenig Stockholms tingsrätt friar dock aktivisterna från åtalspunkten störande av allmän sammankomst. Enligt tingsrätten så är Pridetåget ingen allmän sammankomst i lagens mening.

Två nämndemän gör en annan tolkning än tingsrätten och menar att pridetåget ska ses som en allmän sammankomst och att aktivisterna därför ska dömas även på den åtalspunkten.  

Aktivisterna döms för ohörsamhet mot ordningsmakten då de inte ska ha följt polisens direktiv på plats. Samtliga döms till dagsböter.

Aktion mot Aftonbladet

Nordisk ungdoms ledare Fredrik Haugen, mer känd som Fredrik Hagberg, döms för ytterligare en händelse. Det rör en aktion utanför Aftonbladets redaktion i Stockholm i december 2017. Aktivister hade utan tillstånd samlats med plakat som pekade ut tidningens journalister som ”moderna Stasi-agenter”. Domstolen slår fast att Haugen var ansvarig för aktionen och han döms för brott mot ordningslagen.

Nordisk ungdom är en liten högerextrem och utpräglat homofobisk organisation som profilerat sig med aktioner mot hbtq-organisationer och som de senaste åren genomfört aktioner i samband med Pride. Gruppen har även uppmärksammats för hembesök hos publicister och angrepp mot asylboenden.

Ämnen i artikeln