Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi har rapporterat om den pågående teckningstävlingen i svenska SD-kuriren, säger nyhetschefen på Al-Manar TV, Ali Yusef. Men att vi ska ha utfärdat en varning till Sverige och svenskarna är överdrivet. Däremot har vi speglat den ilska som finns bland muslimer efter publiceringarna som varit.

Det var för några veckor sedan som Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren uppmanade sina läsare att måla sina egna karikatyrer på Mohammed för att i nästa nummer publicera ett urval av dem.

Al-Manar fick reda på SD-kurirens planerade publicering genom internationella nyhetsbyråer. Man har också fått information om att Sveriges regering inte ställer sig bakom publiceringen, att det är oacceptabelt och strider mot regeringens åsikter. Även den Svenska konsulatet i Beirut skall enligt Yusef ha varit i kontakt med TV-kanalen rörande SD-kurirens teckningstävling.

- Vi har kollat upp SD-Kurirens hemsida och är medvetna om att tidningen är Sverigedemokraternas partiorgan. Detta har vi också rapporterat om, fortsätter Ali Yusef.

Enligt Expressen ska nyheten om karikatyrerna toppat nyheterna i arabisk media. Även detta tillbakavisar nyhetschefen på Al-Manar TV.

- Det stämmer att nyheten har ingått i vår rapportering, men den har inte toppat nyheterna.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN