Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En kommunal skola i den ungerska staden Gyöngyöspata har blivit dömd för att ha diskriminerat romska barn genom att ha segregerat dem från de icke-romska. Detta efter att Chance for Children Foundation, en organisation som kämpar för alla barns rätt, tagit fallet till domstol.

Skolan undervisade även romska barn i ett mycket lägre tempo, vilket resulterat i att de inte kommit lika långt i skolan som de jämnåriga icke-romska barnen. Domstolen tvingar nu skolan att sluta med segregeringen, men beslutet kan överklagas. Skolan ligger i en kommun som styrs av det högerextrema partiet Jobbik, ett parti som är känt för att diskriminera den romska befolkningen.

Hatet mot romer har länge varit ett stort problem i Ungern. En ny rapport från det ungerska forskningsinstitutet Tarkí visar att 82 procent av ungrarna tycker att romska barn ska ha rätt att gå i samma klasser som icke-romska, vilket är en minskning med sex procent de senaste elva åren.

De flesta som är mot romer sympatiserar med Jobbik, men hatet skiljer sig ändå inte anmärkningsvärt mellan partisympatisörerna. Rapporten visar att var tredje ungrare är romskfientlig och att sex av tio ungrare tror att "kriminalitet finns i romers blod".

Deltagarna fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ha en rom som granne. 71 procent av Jobbikväljarna svarade "nej", det anmärkningsvärda är att respektive siffra från de övriga partierna är 61 procent.

Rapporten visar även att ungefär fyra av tio ungrare tycker att "det är helt rätt att det fortfarande finns pubar, klubbar och discon som romer inte får komma in på".