Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alex Jones har lanserat vilda konspirationsteorier om allt från den 11 september till skolmassakern på Sandy Hookskolan 2012. Att han skulle göra detsamma när nyheten om coronaviruset blev global är ingen överraskning.

Än så länge har han varit inne på att viruset kan vara ett biologiskt vapen från Kina med syfte att destabilisera Donald Trumps regering. Men också att det kan ha designats av ”globalister” från det så kallade New World Order, vad som påstås vara en hemlig världsregering som styr allting.

Säljer mirakelpreparat

Det här gör han samtidigt som han gång på gång i sina program försöker marknadsföra Infowars egna produkter som framställs som helt oumbärliga i en kris. Det är till exempel matransoner, ansiktsmasker och hälsopreparat med så kallat kollodialt silver som påstås ha mirakulösa effekter. Nyligen höjdes priserna på matransoner kraftigt i Infowars butik.

På hemsidan säljer Alex Jones också en tandkräm som han påstår dödar både SARS och det nya coronaviruset.

Men det här har fått konsekvenser. Sedan tidigare är Infowars borttaget från bland annat Youtube, Facebook och Twitter. I fredags togs Infowars app också bort från Google app store, rapporterar Wired

Google uppges ha tagit beslutet efter en video där Alex Jones ifrågasatte behovet av social distansering, att stanna hemma och karantäner, enligt Wired.

Varning från myndigheterna

Den 14 mars gick justitiekanslern i New York ut med en skarp varning till Alex Jones om att sluta sälja hälsopreparat med produktbeskrivningar om att de fungerar som behandling eller som botemedel mot coronaviruset. 

Alex Jones försvarade sig med att hans preparat har diskuterats av president Trump och av olika profiler på tv-kanalen Fox news. Hälsopreparaten säljs fortfarande men numera med en brasklapp om att de inte ska användas som behandling mot någon sjukdom, inklusive covid-19.

Ämnen i artikeln