Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Jonny Skalin valde liksom vid förra årets budgetdebatt att lägga fokus på invandringen. Men han var även kritisk mot regeringens förslag om att sänka restaurangmomsen. Sverigedemokraterna säger att de vill prioritera pensionärerna istället. Skalin kritiserade också regeringens uppgörelse med Miljöpartiet om invandringspolitiken.
– Vi ska ha tillfälliga uppehållstillstånd kombinerat med en restriktiv invandrings politik, sa Skalin till Centerns ekonomiska talesman Roger Tiefensee.

Finansminister Anders Borg var den enda i riksdagen som valde att kommentera Skalins anförande i talarstolen. Han hävdade att Socialdemokraterna bytt linje efter att Mona Sahlin lämnade partiet och nu söker ett passivt stöd av Sverigedemokraterna. Borg var tydlig med att Moderaterna inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna och att han anser att partiet är dåligt för Sverige.
- Skalin är inte emot att invandrare tar jobben han är emot invandraren, sa Borg.

Skalin menar att han sträckt ut handen och kan tänka sig samarbeta med alla partier i de frågor som är viktiga för partiet. Han reagerade på Borgs påstående att han enbart skulle söka samarbete med Socialdemokraterna.
- Det stämmer inte det Borg säger, jag riktade hätska utfall även mot Socialdemokraterna, sa han.

Ämnen i artikeln