Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kommunfullmäktigeledamoten i Haninge, Benny Funck var ordförande för Sverigedemokraternas kommunförening Haninge/Nynäshamn fram tills mitten av 2013. Nu har han uteslutits. Enligt honom själv anklagas han för att ha förfalskat styrelseprotokoll och förskingrat pengar.

– Man har varit obekväm och nu kör de med falska rykten. De påstår att jag fifflat med styrelseprotokoll, vilket jag inte har. Det är ombudsmannen Stefan Jacobsson som far med osanning, säger Funck.

Funck säger att han får bära hundhuvudet för att mellan 100 000 till 150 000 kronor ska ha försvunnit från kommunföreningens kassa.

– De skyller på att jag förfalskat styrelseprotokoll och räkenskap. Det är skitsnack allting. Det är förtal och ljug.

Har de polisanmält dig för detta?

– Nej, och det är det komiska. Vi har funderat länge på att polisanmäla detta och få ett slut på detta och rentvå våra namn.

Stefan Jacobsson säger till Expo Idag att han inte vill uttala sig i ärendet.

Men du anklagas för att ha kommit med falska anklagelser mot Benny Funck vill du inte kommentera det?

– Eftersom jag är tjänsteman svarar jag inte på sådana frågor, säger Jacobsson innan han avslutar samtalet.

Erik Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna uppger att han inte känner till omständigheterna till att Benny Funck uteslutits, men bekräftar uteslutningen.

Expo Idag har tidigare rapporterat om bråk kring pengar i Sverigedemokraternas kommunförening Haninge/Nynäshamn. Tidigare i år lämnade politikerna Olle Kvick och Annelie Westling sina uppdrag i partiet och Nynäshamns kommunfullmäktige efter en konflikt med Stockholmsdistriktet.

Konflikten handlade om att kommunföreningen krävde tillbaka cirka 80 000 kronor från distriktet. Bråket gick så långt att föreningen kontaktade jurister och hotade att skicka kravet på distriktet till kronofogden.

– Vi kontaktade Björn Söder (Sverigedemokraternas partisekreterare. Red.anm) om att det förekom ekonomiska oegentligheter i kommunföreningen, säger Funck.

Kommunföreningen begärde 2013 revision. Den visade på stora brister och oklarheter i bokföringen.

I brevet som skickades till Björn Söder 2013 anklagades även Stockholmsdistriktet för mörkläggning av korruption och misskötsel i kommunföreningen. Funck menar att kommunföreningen inte fick någon respons på anklagelserna.

– Stefan Jacobsson som är ombudsman blev inblandad och det hela blev mörklagt. Vi har inte rett ut detta. Vi ville ha papperna på bordet. Det försvinner pengar ur vår kassa, säger Funck.

Björn Söder vill inte uttala sig om brevet från kommunföreningen utan hänvisar till Sverigedemokraternas pressavdelning.

Benny Funck uppger att kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

På onsdagen kunde Expo Idag rapportera om att flera ordföranden uteslutits. John Bergström i Västerås uteslöts efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter. Anna-Mi Kullman i Ronneby uteslöts, anklagad för att ha misskött bokföringen.

Expo Idag har utan framgång sökt Robert Stenkvist ordförande för Sverigedemokraternas distrikt i Stockholm och den nuvarande ordföranden i Haninge Jenny Manners.

Ämnen i artikeln