Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Strax innan pizzeria Titanic i Ludvika ska stänga på måndagskvällen stiger en man in genom dörrarna. Han säger till den ende personalen i lokalen att han vill ha en pizza. När den anställde, en man i 50-årsåldern, ska ta beställningen får han ett slag i ansiktet.

Josef Tacettin Yertüm, 50-åringens kollega, hade lämnat pizzerian några minuter innan misshandeln ägt rum. 15 minuter senare kom han tillbaka.

– Jag trodde först att han hade ramlat, men när jag kollade bakom kassan såg jag att det kom blod ur näsan. Han kunde inte andas, säger Tacettin Yertüm till Expo. 

Tacettin Yertüm följde med sin kollega till sjukhuset, där läkare kunde konstatera att han hade drabbats av en hjärnskakning. 

– Jag satt kvar vid hans sida till klockan fyra i morse. 

Trakasserade av NMR

Pizzerian Titanic har, som Expo tidigare rapporterat om, uppmärksammats sedan den tog beslut om att inte servera mat till medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Detta efter att en man, i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Ludvika på första maj, upprätt hotfullt.

Pizzeria har fått motta hot efter att de vägrat servera nazister.
Pizzerian Titanic antifascistiska ställningstagande ledde till hotfulla flygblad och falska beställningar. Foto: Privat

Efter ställningstagandet har pizzerian blivit utsatt för trakasserier i form av beställningar som inte hämtas ut och en stor mängd brev från Nordiska motståndsrörelsen

– Det är klart att första tanken är att man undrar om det har någon koppling till artiklarna om pizzerian och NMR, säger Pär Israelsson, utredningsledare på Polisen i Borlänge. 

Israelsson är noga med att påpeka att ingenting framkommit som tyder på att det finns någon koppling. Den 50-årige mannen som blev misshandlad har inte kunnat ge något starkt signalement, och utredningen har mycket lite att gå på. 

– Vi har ingenting, säger Pär Israelsson.

Under såväl måndagen som tisdagen har brev – innehållande flygblad från NMR – fortsatt att komma till pizzerian.

Niclas Jonasson