Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kongresshearingen om hatbrotten mot den asiatiska minoriteten i USA var redan planerad innan den 21-årige Robert Aaron Long attackerade tre spa-salonger i Atlanta området. 

Long sköt ihjäl åtta personer, sex av offren var asiatiska kvinnor. Motivet till dådet är ännu inte helt klarlagt. Men attacken följde ett mönster. Bland de värst drabbade av en våg av hatbrott mot personer med asiatisk bakgrund är kvinnorna. 

Flera tusen rapporterade hatbrott

Samma dag som terrorn i Atlanta släppte organisationen Stop AAPI hate en rapport som visar att under de senaste året har de kunnat kartlägga 3 800 hatbrott riktade mot amerikanska asiater. Det handlar om så väl trakasserier som fysiska angrepp. De flesta som drabbats är kvinnor, rapporterar CBS News.

”De hatincidenter som rapporterats till oss är bara en liten del av antalet hatincidenter som händer, men det visar hur utsatta amerikanska asiater är för diskriminering och vilken typ av diskriminering de utsätts för”, står det i rapporten. 

Människorättsorganisationen ADL som kartlägger hatbrott i USA har nyligen släppt en undersökning om hat på nätet. I rapporten konstateras att 17 procent av de med asiatiskt påbrå upplevt trakasserier på nätet. En ökning från 11 procent på ett år. Cirka hälften uppgav att de trakasserades pågrund av sin etnicitet. 

I tisdags bekräftade polisen i Kalifornien att det utreder ett misstänkt hatbrott efter att en man körde sin bil mot demonstranter som protesterade mot rasismen som asiater drabbas av. Mannen uppges ha skrikit ”fuck China”, rapporterar LA-Weekly. Händelsen är en i raden av våldsamma hatbrott med antiasiatiskt motiv som uppmärksammats bara de senaste veckorna.

Politiker måste ta ansvar

Den politiska retoriken i USA pekas ut som en faktor. Trots upprepade varningar för konsekvenserna har den tidigare presidenten Donald Trump och hans politiska allierade etnifierat covid-19 och beskrivit det som ”Kinaviruset” eller andra begrepp ämnade att peka ut en syndabock. 

Också den historiska diskrimineringen mot personer med en asiatisk bakgrund i USA lyfts fram som en orsak till att hatbrotten kunnat blossa upp till så höga nivåer.

”Din president och ditt parti och dina kollegor kan prata om problem i vilket land ni vill. Men ni behöver inte göra det genom att placera en måltavla på alla asiatiska amerikaner i det här landet, på våra far- och morföräldrar och på våra barn”, sa kongressledamoten Grace Meng (D) på kongressens utfrågning. 

Meng återintroducerade även ett förslag att låta justitiedepartementet specifikt kartlägga alla hatbrott kopplade till covid-19.

Även Joe Biden har nyligen fördömt de anti-asiatiska hatbrotten som han uppger skjutit i höjden, rapporterar CNN.

”Vår tystnad innebär delaktighet, vi kan inte vara delaktiga. Vi måste protestera. Vi måste agera”, sa Biden i fredags när han träffade amerikanska asisatiska ledare. 

Biden uppmanade även kongressen att rösta igenom Mengs lagförslag.

FN uppmärksammar asiaters utsatthet

Talespersonen för FN:s generalsekreterare António Guterres skriver i ett uttalande från 22 mars. 

”Världen har bevittnat hemska dödliga attacker, verbala och fysiska trakasserier, mobbning på skolor och diskriminering på arbetsplatser. Uppvigling till hat i medier och på sociala medier och hos de med makt. (…) Tusentals incidenter från de föregående året har fortsatt en sekelgammal historia av intolerans, stereotyper, skuldbeläggande, exploatering.”

Ämnen i artikeln