Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagskvällen hade två misstänkta gärningsmän gripits för mordet i stadsdelen Woolwich i London. En man som tjänstgjorde i den engelska armén knivhöggs av två gärningsmän beväpnade med flera vapen, bland annat ett macheteliknande föremål och en pistol. Mannen ska ha dött av skador vid huvudet, rapporterar The Guardian.

Vittnen har uppgett att mannen hackades ihjäl.

De två misstänkta gärningsmännen sköts av polis och har förts till två olika sjukhus. En ska ha fått allvarliga skador. Bilder tagna från en mobiltelefon visar en av männen motivera dådet.

"Vi svär vid allsmäktiga Allah att vi aldrig kommer att sluta slåss. Den enda anledningen att vi gjort detta är för att muslimer dödas varje dag denna brittiska soldat är ett öga för ett öga och en tand för en tand", säger en av männen.

Retoriken som användes påminner om den som förekommer i Al-Qaida inspirerade propagandavideor och mordet utreds som terrorbrott.

Mordet har rört upp starka känslor i England och det muslimska rådet har tagit avstånd från dådet:

"Detta är ett barbariskt dåd. Det har inget stöd i islam och vi fördömer det reservationslöst. Detta dåd kommer tveklöst öka spänningarna på Englands gator. Vi uppmanar alla samfund, muslimska som icke-muslmiska, att samlas i solidaritet och inte låta hatet segra", säger rådet i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Högerextrema organisationer i England som British National Party, och National Front har på nätet uppmanat till våld, rapporterar den antifascistiska tidningen Hope Not Hate.

I Woolwich där det makabra mordet ägde rum hamnade omkring två hundra aktivister ur den antimuslimska organisationen English Defence League i sammandrabbningar med polisen på onsdagen .

Det har även kommit in rapporter om antimuslimska hämndattacker. Två personer greps på onsdagen. I Gillingham vandaliserades en moské som nu fått ökat polisbeskydd, rapporterar Kent Online. En man ska rusat in i moskén och slagit sönder fönster och bokhyllor med koranen i. I Essex greps en knivbeväpnad man misstänkt för förberedelse till mordbrand på en moské. Även i Essex har polisbevakningen kring moskén höjts.

Ämnen i artikeln