Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Här bor det en Islamhora som ska dö i helvetet". Så stod det på en av lapparna som någon satt fast på Monas dörr utanför hennes lägenhet i Stockholm. På den andra lappen fanns en bild på vad som tros vara griskött. Och ovanför bilden stod texten "mums, mums frihet". Mona, som egentligen heter någonting annat, hade själv ingen aning om det som inträffat då hon varit bortrest och lapparna tagits ned av polisen innan hon hunnit komma hem. Men när hon i förmiddags fick höra om lapparna av granne blev hon chockad.

- Lapparna ska ha satts upp någon gång under jul. Då var jag bortrest och hälsade på min familj, men min granne hade fotat det hela och när jag sprang på honom i förmiddags berättade han om det inträffade och visade bilderna. Jag blev så chockad, säger hon.

Monas granne berättade för henne att polisen kommit och knackat på hennes dörr – men när hon hade inte varit hemma så hade lapparna tagits ner.

Händelsen, menar Mona, känns skrämmande, inte minst på grund av att förövarna tagit sig till hennes hem. Men hon berättar även att det inte är första gången hon utsatt för antimuslimska påhopp.

- En sommar för några år sedan då jag först började bära slöjan, satt jag och några vänner vid en brygga. Några män satt också där och var rätt berusade. Då hörde jag hur de skrek något i stil med "ta av dig det där jävla skynket".

Mona säger att det växande hatet mot muslimer och andra minoriteter är ett resultat av att partier som Sverigedemokraterna normaliserats. Hon menar att även om problemen uppmärksammats både medialt och av politiker, så har ingen kommit fram till en lösning.

- Man har dragit ut gränserna för åsiktsfriheten mycket. Vad som är okej, och vad som inte är okej är väldigt oklart idag. Sverigedemokraternas åsikter har fått alldeles för mycket medialt utrymme. Även om det är bra att deras åsikter kommer upp till ytan, så tror jag att det många gånger är kontraproduktivt, säger hon.

För Mona som varit beslöjad i några år kan vardagen vara problematisk. Hon berättar om blickarna i affären och känslan av att veta att hennes slöja kan upplevas som provocerande. Men fördomar säger hon, är något hon vägrar acceptera.

- När jag går till affären så kan jag ibland märka andras blickar när de förstår att jag kan prata svenska. Jag vet att min slöja för många kan upplevas som provocerande. Men jag vägrar fokusera på begränsningen. Jag är stolt över att vara svensk, muslim och kurd. Jag är den jag är, och jag tänker inte låta någon begränsa min frihet.

Mona hoppas nu på att förövarna kommer att kunna identifieras och lagföras.

- Jag kände verkligen att jag fick stöd av polisen när jag anmälde och hoppas på att de kommer att kunna ta fast dem som gjort det här. Det är även viktigt att hatbrotten mot muslimska kvinnor och andra minoriteter tas på allvar. I synnerhet i den tid vi lever i, säger hon.

Ämnen i artikeln