Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tre timmar i veckan skulle Kyrrillios ha telefonväkteri och spela andliga sånger i partiets radio. Samarbetet varade dock bara i en vecka och i efterhand säger ärkebiskopen att hans medverkan endast var tillfällig, i väntan på eget sändningstillstånd.

- Jag har sökt eget tillstånd för att sända närradio. Jag har ingenting med Skånepartiet att göra. Vi är långt ifrån överens, säger han till Expo.se.

Han har sökt tillstånd på de två olika närradiofrekvenserna som finns i Malmö. En av dessa ägs av Malmö Fria närradioförening (MFN), där även Skånepartiet sänder.

Ordförande för MFN är Carl P Herslow som också är partiledare för Skånepartiet. På MFN:s frekvens sänder i stort sätt enbart föreningar som är kopplade till Skånepartiet. Bland dessa återfinns partiets handikappsförbund, jazzförbund och kulturförbund.

Ärkebiskop Kyrrillios tror inte att hans lyssnare kommer att reagera negativt om han sänder på MFN:s frekvens.

- Jag tror att min närvaro kan väcka samförstånd, säger han.

Ser ljuspunkter i partiet
Skånepartiet har som krav att islam ska förbjudas, men Kyrillios menar att man inte kan "kasta ut" muslimer och de är här för att stanna. Han tycker likväl att det finns delar inom islam som kan diskuteras.

- Som kristen måste jag kunna kritisera islam, jag hetsar inte, säger Kyrillios.

Men ärkebiskopen ser också ljuspunkter i Skånepartiet.

- Det är högt i tak i Skånepartiet och jag fick väldigt god respons efter min sändning.

Alexander Bengtsson

Ämnen i artikeln