Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nya ansikten i tidningen Fokus har under året legat på att förbättra tidskriften Expo. Vi har stakat ut en ny riktning där vi vill ge dig som läsare ett bredare perspektiv och mer insikt i hur den nationella rörelsen fungerar. Därför har vi börjat anlita skribenter ni tidigare inte sett i Expo.

Musikrecensenten Andres Lokko fick en hög skivor med diverse "nationell" musik att analysera och ge en rättvis bedömning. Lokko kunde konstatera att musiken enbart bestod av toner för de redan frälsta och vi inte behövde oroa oss för några topplisteplaceringar.
Samtidshistorikern Håkan Blomqvist bidrog med en artikel om hur antisemitismen tog sig uttryck i arbetarrörelsens barndom.

När det var dags för kyrkoval skrev teologiedoktorn Sami Lipponen om Sverigedemokraternas kyrkopolitik och dess historiska rötter. Lipponen fann ett samband mellan Sverigedemokraternas och den finska Lapporörelsens fascistiska värdegrund.

Nya avslöjanden Givetvis gav Expo er nyheter också. 2005 var året då den nationella rörelsen, likt alla andra år, inte kunde hålla sig från splittring. Sverigedemokraterna bytte partiledare och kompisgänget runt Mikael Jansson byttes ut mot kompisgänget kring Jimmie Åkesson och Björn Söder. I takt med tidens gång har den så kallade "förnyarfallangen" uteslutit gamla trotjänare ur partiet. Uteslutningarna kan tolkas som ett försök att putsa partiets fasad.

Men politiska misslyckanden och andra pinsamheter kan förekomma även från förnyarna inom Sverigedemokraterna Ett exempel är när Expo avslöjande Sverigedemokraterna med förnyaren Kenneth Sandberg i spetsen, tillsammans med miljonären Carl Lundström och en skara så kallade invandringskritiker, skulle ta över Skattebetalarnas förening. Kuppmakarna hade planerat att massansluta sig till föreningen för att sedan vara majoritet på årsmötet. Skattebetalarnas förening skulle bli en plattform för främlingsfientlig propaganda och lögner om invandringens kostnader. Föreningens ekonomiska medel skulle bli en välanvänd mjölkko för Sverigedemokraterna. Men Expo avslöjande planerna. Sandbergs mailkorrespondens med andra partikamrater blev offentliga. Kuppförsöket blev ett katastrofalt misslyckande och Sandbergs vänner stod med byxorna nere på det välbesökta årsmötet.

Under året som gått har vi också kunnat avslöja att den våldsbenägna organisationen Nationell ungdom låg bakom ett stort antal grova fall av misshandel i Stockholmsområdet. Några av dem som drabbades av våldet var personer som antogs vara homosexuella. Homohatet inom den nationella rörelsen har under fortsatt att ta våldsamma formen. En 13-årig medlem i Nationaldemokraterna mördade en 15-åring på grund av att han trodde han var homosexuell. I höstas släppte Expo tillsammans med RFSL en rapport om homohatet på Internet.

Vi har också kunnat berätta om att hundratals nazister genom åren har slagits i allsvenska fotbollsklubbars namn genom de så kallade "firmorna". I flertalet artiklar gav vi er insyn i supporterkulturens positiva och negativa sidor. Vi har även skrivit om det upptrappade våldet mellan nazister och militanta antifascister i Göteborg. Vi har också skrivit om pensionärspartiet SPI:s strategi att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, den nya festivalen Nordiska festivalen och om playboynazisten David Dukes liv och leverne.

Dags för valår Nu väntar ett nytt spännande år. Dags att kavla upp skjortärmarna för att ge er läsare den information ni behöver för att ni ska kunna fortsätta stå upp för demokrati och alla människors lika värde. År 2006 är det valår. De politiska lögnerna kommer att hagla från den nationella rörelsen och de kommer att ge järnet för att förmedla sina konspirationsteorier och propaganda.

För att bemöta deras lögner krävs kunskap.
Vi lovar att vi ska försöka ge er den kunskapen.

ALEXANDER BENGTSSON

Ämnen i artikeln