Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 5 januari utsattes Påskallaviks asylboende för en hatattack för andra gången. I en lägenhet där barn och vuxna befann sig och sov slängdes stenar med hakkors på genom fönstret. Glassplitter träffade sovande barn.

I slutet av november klottrades hakkors på boendets fasad. Ingen har gripits efter dåden.

Högerextremister har drivit en intensiv kampanj mot Påskallavik. När migrationsverket höll informationsmöte om boendet i oktober dök högerextremisten Rasmus Gårdebrink upp. Gårdebrink har länge varit aktiv i vit makt-miljön och har en historia som stödmedlem i den våldsamma nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Han har även varit aktiv i Nationaldemokraterna.

På senare tid har Gårdebrink rört sig i kretsarna kring nazistiska Svenskarnas parti. Han var bland annat en av talarna på Svenskarnas partis förstamajdemonstration i Eskilstuna som slutade i kravaller. Gårdebrink har även medverkat i Svenskarnas partis radioprogram.

Rasmus Gårdebrink har dykt upp på flera av migrationsverkets informationsmöten i Småland. I Påskallavik gick han dock ett steg längre än vanligt och störde mötet.

– Han satte sig längst fram tillsammans med en kompanjon och pumpade upp stämningen. Det är tydligt att de driver en politisk agenda och ser våra informationsmöten som en politisk plattform, säger Lars Borgemo, enhetschef på Migrationsverket till Expo Idag.

Migrationsverket har tvingats ändra strategi i Småland och sluta hålla helt öppna möten säger Borgemo till Expo Idag.

– De anger en ton som blir helt fel på mötena.

Borgemo uppger att Migrationsverket vidtagit åtgärder för att höja säkerheten.

Men detta är andra gången som boendet utsatts för en attack, kan ni garantera asylboendenas säkerhet?

– Som asylsökande kan man vara trygg. Jag är envis jäkel, detta ska vi få att fungera, säger Borgemo.

Eftersom inte någon har gripits för dåden mot asylboendet i Påskallavik är det okänt om gärningsmännen tillhört någon organisation. Högerextremisterna har dock varit aktiva i kommunen. Gårdebrink har bland annat delat ut högerextrema tidningar och manifesterat i staden. På Facebook har även högerextrema grupper mot asylboendet bildats.

– ¬Det som är tragikomiskt är att de påstår att kriminaliteten kommer att öka i och med att asylsökandena kommer hit. De asylsökande har inte stått för någon kriminalitet. Den kriminalitet som ökat kommer från främlingsfientligt håll. De är de som förstört boenden, säger Borgemo.

Stämningen i Påskallavik följer en trend som Migrationsverket ofta ser, enligt Borgemo. I början är många medborgare oroliga och har diffusa fördomar om vad som kommer att hända med samhället när asylboenden öppnas.

– Dessa fördomar brukar ofta lägga sig. I Påskallavik har vi dock en liten grupp som driver på motståndet och inte vill släppa det. Jag tror att polisen har ganska bra koll på vilka personer det rör sig om.

Borgemo menar även att han kan se att klimatet blivit hårdare efter att Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen.

– Jag tycker att jag märkt att det är lättare att ge uttryck för främlingsfientliga åsikter. Även de kärvare ekonomiska tiderna gör att vissa människor drar handväskan åt sig och blir mer benägna att lyssna på högerextremisterna.

Asylboendet i Påskallavik har diskuterats flitigt på högerextrema sajter och även politiker har hängts ut. Svenskarnas parti har speciellt intresserat sig för boendet.