Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i september förra året som Datsik anmälde sig själv som asylsökande till polisen i Oslo. Med sig hade han ett laddat vapen som han överlämnade till myndigheten. Migrationsverket tog emot Datsik och en domstol dömde honom till åtta månaders fängelse för vapenbrott.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden. Enligt den svenska militärhistorikern Lars Gyllenhaal har organisationen tillgång till militära vapen.

Han dömdes 2007 i Ryssland för att ha rånat flera mobiltelefonaffärer. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och var fram tills han rymde i augusti 2010 inlåst på ett mentalsjukhus i Sankt Petersburg.